5 vinkkiä juoksun aloittamiseen

Aurinko paistaa ihanan lämmittävästi, Etelä-Suomen kadut alkavat kovaa vauhtia löytää asfalttipintaansa, täällä Kainuussa jää pitää vielä tiukasti pintansa, mutta silti kevään merkkejä alkaa selvästi näkyä, lintujen viserrys on korvia huumaavaa ja räystäätkin tiputtelevat auringonpaisteessa. Itse juoksen ympäri vuoden, mutta tiedän silti paljon juoksijoita, jotka juoksevat vain niin sanotusti sulan maan aikaan. Teiden sulamisen myötä olen alkanut saada kysymyksiä, kuinka juoksun voisi aloittaa, kuinka saada kiinni juoksun nautinnosta, jos kunto ei anna myöden lähteä saman tien kympin lenkille. Tässä muutama vinkki, jotka olen itse kokenut hyödylliseksi sekä juoksun aloittamisessa, mutta myös innostuksen ylläpitämisessä:

1. Varusteet

Kun itse aloitin juoksun, kiskoin jalkaani jotkut ulkohousut ja lenkkarit ja lähdin lenkille. Eräs ystäväni kannusti minua panostamaan edes juoksutrikoisiin ja oivallus oli suuri, kun lähdin ensimmäiselle lenkille juoksutrikoissa. Juoksu oli kun eri laji – lahkeet eivät enää hinkanneet toisiaan vasten ja jalkakin tuntui nousevan kevyemmin. Mutta ennen kaikkea varusteissa panostusta vaativat kengät. Kenkiin todellakin kannattaa panostaa, mutta se minkälainen kenkä sopii kenellekin, on sitten jo lähes rakettitiedettä… Osa myyjistä on todellisia ammattilaisia, osa taas ei, se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi sinulle. Itse en osaa kenkkäasiaan sanoa muuta kuin, että suosittelen ostamaan ensimmäisiksi juoksukengiksi neutraalit, maltillisesti vaimennetut kengät, niitä testailemalla pääset itse ehkä parhaiten selville siitä, mitä juuri sinun jalkasi tarvitsevat. 

41A74148-3846-4D86-87AD-4529D138AE94.jpeg

2. Juoksu-kävely-juoksu -tekniikka

Jo vuosien ja vuosien ajan, monissa juoksua käsittelevissä kirjoissa ja artikkeleissa, juoksun aloittamista on suositeltu tällä tekniikalla. Juoksun aloittamisessa on tärkeää pitää tavoite riittävän maltillisena, ettei heti alussa haukkaa itselleen ylitsepääsemätöntä vuorta noustavaksi. On paljon helpompi lähteä lenkille ajatuksella – juoksen kaksi lyhtypylvään väliä ja kävelen kolmannen, juoksen taas kaksi ja kävelen kolmannen, kuin ajatuksella – pakko juosta viisi kilsaa putkeen. Vähitellen juoksuosuuksien aika pitenee ja muutaman kuukauden päästä se viiden kilometrin tai kymmenen kilometrin juokseminen ei enää olekaan niin haastavaa. Erityisen tärkeää on pitää heti alusta asti mielessä myös se, että kävely on myös äärimmäisen hyvää peruskuntoharjoittelua juoksijalle. Vuoden ensimmäisessä Juoksija-lehdessä avataan olympiaurheilija, Jeff Gallowayn kehittämää juoksu-kävely-juoksutekniikkaa, jonka avulla voi treenata myös vaikkapa maratonille. Myös ultrajuoksussa käytetään yleisesti tekniikkaa, jossa pidemmillä matkoilla juostaan esim. 8 minuuttia ja kävellään 2 minuuttia ja tätä sykliä sitten toistetaan koko kisan ajan ehkä hieman muutellen juoksun ja kävelyn osuutta.

3. Aikataulutus

Tämän merkitystä en voi oikean liikaa korostaa. Juoksu ja liikkuminen jää todella helposti tekemättä jos ajattelee, että  lähden lenkille silloin kun siltä tuntuu tai että yritän käydä viikossa kolme kertaa lenkillä silloin kun ehdin – tällä mentaliteetilla muut asiat menevät saman tien juoksun edelle. Yhtäkkiä tuleekin kaupassakäyntiä tai muita yllättäviä menoja tai muuten vain laiskuus iskee ja sohva kutsuu. Suunnitele/suunnitelkaa siis juoksutreenit ja viikon muut treenit/harrastukset kalenteriin jo etukäteen, silloin niiden skippaaminen ei niin helposti onnistu. Tähän aikataulutukseen täytyy ottaa koko perhe mukaan, miehen harrastukset, lasten harrastukset ja muut menot. Meidän viikkosuunnitelma näyttää tältä:

MA – minun juoksu tai sali klo 17-19, miehen treeni 20 ->, TI – lasten harrastukset 17-18.30, minulla yleensä lepo tai kotijumppapäivä, miehellä juoksu, KE – lasten harrastukset 16-17.30, minun juoksu 17-18 tai 20-21, TO – lasten harrastukset 16-18.15, minun juoksu 17-19, miehen treeni 20->, PE – minun pitkä juoksu aamupäivällä, miehen treeni iltasella, LA molemmilla juoksu, miehellä pitkä treeni minulla kevyempi, SU – minun juoksu, miehen treeni. Näihin suunniteltuihin aikoihin mahtuu joustavuutta, onhan tuossa minulla jo kuusi juoksupäivää tarvittaessa. Joustavuutta meidän palettiin tuo myös se, että mies voi käydä minun työpäivän aikana juoksemassa tarvittaessa.

Suunnittelu auttaa myös joustamaan äkillisissä pakkotilanteessa. Jos tänään joudunkin jättämään lenkin välistä vaikkapa vanhempainillassa vuoksi, on seuraava lenkki jo suunniteltuna eikä yhden lenkin tippunen suunnitelmasta aiheuta koko viikon treenien häviämistä tuhkana tuuleen.

4. Yhteislenkit 

Yhteislenkeillä saat varmasti motivaatiota juoksuharrastukseeni, yhteislenkeillä on yleensä varsin innokasta juoksuporukkaa. Itse olen käynyt polkujuoksuporukan yhteislenkeillä ja uudet jäsenet on otettu aina innolla vastaan. Meidän porukasta on löytynyt tosi mukavasti eri tasoista juoksijaa ja omaan vauhtiin sopivaa kaveria, myös tasoryhmiä juoksulenkeillä on, jolloin voi helposti löytää sen omaa vauhtia juoksevan porukan. Yhteislenkkiporukoita omalta paikkakunnallasi löydät esim Facebook-haulla.

AE2B61EE-5338-4DCB-B8A3-CFD148BDC8F2.png

5. Äänikirjat ja Podcastit

Olen kuunnellut tämän vuoden puolella 24 äänikirjaa, joista jokaista suurimman osan lenkeillä. Toisinaan kirja jää niin kinkkiseen kohtaa, että kuuntelua täytyy jatkaa kotona, kuuntelen äänikirjoja myös automatkoilla. Aikaisemmin kuuntelin äänikirjoja pitkillä lenkeillä, mutta nyt tuo kirjojen kuuntelu on lähtenyt aivan lapasesta ja kuuntelen kirjoja lähes jokaisella lenkillä. Joskus lenkille pitää päästä siksi, että pääsen kuuntelemaan mielenkiintoista kirjaa :), joten loistava motivaatiokeino tämäkin. Podcasteista olen viimeaikoina kuunnellut eriytisesti Mikael Heermanin Polkuporonoita, sieltä löytyy erityisen mielenkiintoista keskustelua juoksusta ja ja mielenkiintoisia henkilöhaastattelujen juoksijoista.

Toivottavasti saat näistä vinkeistä innostusta juoksuharrastuksen aloittamiseen – anna juoksulle mahdollisuus, saatat yllättyä siitä, miten mukavaa hommaa se onkaan 🙂

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin’ -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – FacebookInstagramTwitterYouTube

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *