Polkujuoksua, miten ja missä?

Ei sen luulisi niin vaikeaa olevan, sen kun menee metsään ja alkaa juosta :). Tai sitten se tuntuukin todella vaikealta, mitä varusteita, millaiset kengät, käykö tavalliset lenkkarit, mistä niitä polkuja muka löytää ja mihin ne polut vie vai viekö minnekään? Juoksenko itseni hukkaan ja saan hälyttää etsijät perääni? Niin yksinkertaista, mutta kuitenkin saattaa tuntua niin haastavalta. Siksipä ajattelin antaa muutaman vinkin polkujuoksun aloittamiseen – näillä vinkeillä pääset jo ainakin alkuun polkujuoksuharrastuksessasi:

Miten? 

Polkujuoksun voi aloittaa aivan tavallisilla lenkkareilla, mutta mitä enemmän poluilla juoksee ja mitä vaihtelevampaan maastoon ”eksyy”, sitä enemmän alkaa kenkien pohjakuvioinnilla olla merkitystä. Jos haluat testata polkujuoksua, maantiejuoksukengät käyvät testilenkeille aivan hyvin, mutta jos innostut polkujuoksusta, kannattaa kenkiin ehdottomasti panostaa. Nykyisin polkujuoksuun tarkoitettuja juoksukenkiä löytyy lähes jokaiselta kenkämerkiltä, Suomen markkinoilla Salomon, Hoka One One, Inov8 (maahantuontitilanne ei ole tällä hetkellä tiedossani) ja La Sportiva ovat käsittääkseni suurimpia polkujuoksumahteja. Itselle parhaan kengän löytää kokeilemallla, as usual ;). Minulla on useammankin valmistajan polkujuoksukengät…

F7B79545-E3B6-47A7-8E5A-BAB104C71F03.png

Muuten, Gore-Tex tai muita vettä läpäisemättömiä kenkiä ei suositella polkujuoksuun – jos ja kun vettä menee jossakin vaiheessa juoksua kengän sisään, nämä kengät eivät päästä sitä enää ulos ja kenkä muuttuu veden painosta raskaaksi. Polkujuoksukengissä on tärkeää, että sisään tullut vesi saadaan mahdollisimman nopeasti pumpattua (jalan liikkuessa kengässä) kengästä pois.

Kesäolosuhteissa polkujuoksu onnistuu pääosin vain hankkimalla polkujuoksukengät. Jos haluaa vielä hieman panostaa, voi olla hyvä hankkia myös gaiterit, eli kenkiin kiinnitettävät ”säärystimet”. Mutaisessa tai vetisessä maastossa gaiterit pitävät risut ja männynkävyt pois kengistä, eikä matkaa tarvitse keskeyttää kengän tyhjentämistä varten. Talvella gaiterit ja/tai avain tavalliset säärystimet ovat vielä tärkeämmät, jotta kenkään ei menisi tolkuttomia määriä lunta.

Jos polkujuoksu vie mennessään ja poluilla tulee rämmittyä säässä kuin säässä ja mihin vuorokauden aikaan tahansa, yksi juoksua helpottava tarvike on otsalamppu. Otsalampun valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota valotehoon. Aivan tavallisen parinkympin otsalampun valoteho ei välttämättä riitä pimeillä metsäpoluilla, mutta ovathan nekin toki tyhjää parempi vaihtoehto. Jos taas lamppuun haluaa panostaa, saa siihen tuhlattua helposti yli sata euroa – tähän väliin mahtuu loistavia vaihtoehtoja jokaisen tarpeeseen.

Näillä varusteilla alkaakin olla jo aika pro-polkujuoksija, seuraavaksi olisi ehkä syytä etsiä polun pää ja lähteä lenkille, vai saisiko siihenkin jostakin apua? 

4406BEB4-60EC-45D0-AA10-D33D348EDF57.png

Missä?

Polkujuoksu on usein hyvin yhteisöllistä, polkujuoksuseuroja on syntynyt kuin sieniä sateella muutaman viime vuoden aikana ja polkujuoksuseurojen yksi merkittävimmistä toimintamuodoista ovat yhteislenkit. Jos et siis ole varma, mihin voisit lähteä juoksemaan tai et uskalla lähteä yksin metsään juoksemaan, yhteislenkkien avulla pääset turvallisesti ja helposti tutustumaan alueesi maastoon. Sen jälkeen on varmasti myös helpompi mennä yksikseenkin poluille, jos haluaa. Pieni varoituksen sana kuitenkin näistä yhteislenkeistä – polkujuoksuporukka on täynnä hillittömän upeita tyyppejä, joten yhteisleikeistä poluilla voi helposti tulla jokaviikkoinen treenimuoto :D. 

Mistä niitä paikallisia polkujuoksuporukoita ja yhteislenkkejä sitten löytää? Listaa eri paikkakuntien polkujuoksuporukoista löytyy täältä ja täältä. lista ei välttämättä ole täydellinen, joten Facebookissa voit koettaa onneasi vaikkapa sanoilla polkujuoksu ja oma kotipaikkakunta. 

Lisää tietoa polkujuoksusta löydät trailrunning.fi ja trailrunningfinland.com -sivuilta.

4C58CA1B-94A8-4E99-9774-57D7A5163191.png

Uskaltaisitko näillä vinkeillä lehteä kokeilemaan polkujuoksua? 🙂

– Maijaliisa 

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin’ -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *