Bloggaaminen - aivan seku vain?

Seku vain = huviksi vain, ilman suurempaa tarkoitusta

Olenko blogimaailman täydellinen hylkiö, onko blogini tuhon oma, koska en haaveile bloggaamisesta ammattia tai edes sitä, että saisin blogistani tuloja? Onko blogin pitämisessä ylipäänsä mitään järkeä, jos minulla ei ole näitä yllämainittuja tavoitteita? 

1. Kysymys: ”Saatko blogistasi rahaa, maksavatko mainostajat sinulle?”

Tehdäänpä tämä nyt selväksi. Kirjoitan lily.fi -alustalla, joka kuuluu A-lehdet Oy:hyn ja kaikki blogin yhteydessä näkyvät mainokset tulevat tätä kautta. Mainostajat maksavat A-lehdet Oy:lle näkyvyydestään sen eri formaateissa. Minä olen vain pykännyt blogini tälle ilmaiselle alustalle, enkä saa minkäänlaista korvausta blogissani esiintyvistä mainoksista. Kirjoitan blogiani täysin ilmaiseksi, seku vain.

Blogissani on ollut muutamia yhteistyöpostauksia ja niistä olen saanut testissä olevat tuotteet itselleni, koko blogini reilun vuoden kestäneessä historiassa näitä postauksia on ollut neljä. Muut tuotearvostelut tai ”mainonnat” olen tehnyt ilman minkäänlaista yhteistyötä tuotetta markkinoivaan tai myyvään tahoon, omasta tahdostani, innostuksestani, siitä syystä, että olen kokenut tuotteet niin hyviksi, että olen halunnut niistä kertoa muillekin. Toki ottaisin edelleen oikein mielelläni erityisesti juoksuun liittyviä tuotteita testiin ja kirjoittaisin niistä arvosteluja. Itse en ole aktiivisesti tähän puoleen blogissani panostanut, koska koen sen vaativan panostusta ja paljon aikaa, jota minulla juuri nyt ei ole. Ehkä sitten joskus, tai sitten ei...

2. Kysymys: ”Mikä on blogisi tavoite?”

Hmm... Aloin miettiä asiaa oikein hartiavoimin ja siinä pohtiessa alkoi tuntua yhä enemmän siltä, että ei minulla taida olla tavoitetta ollenkaan ja siksipä koko blogilla ei ole mitään merkitystä. Sama laittaa pillit pussiin ja lopettaa koko "nousukiidossa" oleva bloggaajan ura :D Mutta onkohan asia kuitenkaan aivan noin. Tai pitääkö blogilla ylipäänsä olla jokin tavoite? Mietin myös sitä, mitkä blogin kirjoittamisen taustalla olevat vaikuttimeni voisivat olla? 

Huomasin siis ajattelevani, että pitääkö blogilla olla jokin tavoite? Juoksuakin (tai muita harrastuksia) voi aivan hyvin harrastaa ilman minkäänlaista erityistä tavoitetta. Toki tavoite voi olla hyvä olo, kunnon ylläpitäminen, uuden oppiminen jne, mutta tavoitteelliseksi juoksuharrastusta aletaan kutsua siinä vaiheessa, kun juoksija haluaa kehittyä paremmaksi juoksijaksi, nopeammaksi, voimakkaammaksi ja tuota tavoitteen saavuttamista mitataan sitten kisoissa. Blogin tavoitteita voivat tietysti olla tietyn lukijamäärän saavuttaminen, näkyvyys, julkisuus, maine, kunnia, raha tai vaikkapa Blogs Awards-voitto. Itse en minkään noista edellä mainitsemani asian takia blogia kirjoita, joten voisiko vaikuttimena olla minulla ja monella muullakin bloggaajalla aivan joku muu asia? 

Kun aloin miettiä, miksi blogiani kirjoitan, löysinkin helposti monta syytä ja tavoitetta blogilleni: 

  1. Aluksi laitoin blogin pystyyn hyvin itsekkäistä syistä, halusin kirjata ja dokumentoida harrastukseni julkisesti, mutta en ajatellut sen suuremmin ketään muuta kiinnostavan.
  2. Halusin myös pitkästä aikaa ilmaista itseäni kirjoittamalla, kokeilla osaanko enää ylipäänsä kirjoittaa, kertoa tarinoita ja kehittää itseäni kirjoittajana. Mitä enemmän kirjoitan, sitä enemmän tavoittelen kehittymistä kirjoittajana. Haaveilen siitä, että voisin viihdyttää lukijoita, kertoa tarinaa niin, että se vähän jopa naurattaisikin, herättäisi tunteita.
  3. Heti kun huomasin, että joku todellakin lukee blogiani, tavoitteeksi nousi vahvasti muiden innostaminen - jospa joku muukin innostuisi liikunnasta kokemusteni kautta, huomaisi ettei se ole täysin mahdoton yhtälö lapsiperheessäkään ja että usein siitä saa enemmän kuin se ottaa.
  4. Samaan aikaan tavoitteeksi selvästi muodostui innostuksen jakaminen muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Kovin moni ei varmaankaan jaksa lukea loputtomasti juoksuasioitani, jos ei ole kiinnostunut juoksemisesta.
  5. Mitä enemmän blogiani kirjottelin ja sain positiivista palautetta (suuret kiitokset aivan yltiöupeista palautteista <3), aloin jakaa kokemukseni kautta nousevaa tietoa ja neuvoja juoksuun liittyvistä asioista. Toivon, että blogistani voisi saada myös informaatiota ja tukea juoksuharrastukseen. Mitään absoluuttista totuutta mihinkään juoksuasiaan en yritä enkä halua tuottaa tai antaa, olenhan vain juoksun harrastelija.

Näin - ei bloggaaminen sitten loppujen lopuksi olekaan seku vain, se on rakas harrastus, jonka kautta olen saanut todella paljon! Olen todella iloinen, että olen tälle tielle lähtenyt.

Vielä isot kiitokset teille armollisille ja upeille blogini lukijoille ja kommentoijille, olette pitäneet minua kuin kukkaa kämmenellä, siksi olen uskaltanut jakaa itsestäni enemmän <3

Maijaliisa 

Seuraathan blogini sometilejä :)

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Löydät blogini myös seuraavista portaaleista:
Blogit.fi
Bloglovin'
Blogkeen

Kommentit

Kirsi N. (Ei varmistettu) http://Kirsberry.blogspot.fi

Itse olen pitänyt blogia jo aika kauankin. Se lähti ihan siitä että halusin vaan kirjoittaa omia juttujani johonkin. Sitä se olikin pitkään ennenkuin edes kehtasin kellekään kertoa kirjoittavani blogia. Ei haitannut jos joku sitä sattui lukemaan mutten myöskään sitä missään mainostanut. Itse luen muiden blogeja, kuten sinunkin, ja ne kyllä inspiroivat ja saavat liikkeelle silloinkin kun vähän tökkii ! Toivon että minunkin jorinoista joku saa endorfiinejä ja potkua liikkumiseen. Siis että 50+ ja lujaa voi mennä...:)Niin, en okein miellä edes pitäväni juoksublogia kunnes se jonkun sanomana tuli ilmi...
Kiitos sun jutuistasi, niitä on ilo lukea.

Maijaliisa

Minäkin pidin blogini salaisuutena aluksi... :) Kiitos ihanista sanoistasi. Olet Kirsi supernainen, varmasti kannustat ja motivoit monia. 

Kommentoi