Fysioterapiaa, pyöräilyä ja päätöksiä viikolla 15

Aloitetaan vaikka niistä päätöksistä – siirsin NUTS Karhunkierroksen osallistumiseni seuraavaan vuoteen. Minun on edelleenkin vaikea uskoa, että koko tapahtumaa edes järjestettäisiin, mutta jos järjestetään, ajattelen, että en ole valmis riskeeraamaan terveyttäni kisan vuoksi. Vaikka juoksu järjestetään ulkoilmassa, esim. lähtöön mennään bussikyydityksellä. Toisaalta, mitäpä minä tässä  selittelen, tämä on oma ratkaisuni, jokainen tekee päätöksen omista lähtökohdistaan ja tilanteestaan.

Tämä viikko on mennyt arkipäivinä liikunnan osalta lähes pelkästään pyöräillen. Kävin maanantaina ja perjantaina fysioterapiassa, jossa molemmat jalat hierottiin auki ja vasemman jalan pohkeeseen tehtiin fysikaalinen hoito sähköstimulaatiolla ja ultraäänellä. Päätin maanantain hoidon jälkeen, että en juokse ennen perjantain hoitoa ja annan jalan rauhassa toipua hoidoista. Sillä päätöksellä on sitten menty.

Maanantaina kävin siis taas fysioterapiassa. Vasen pohje on edelleen hieman vaivannut ja olihan se vieläkin aika napakasti jumissa…  lltasella kävin rauhallisella kävelyllä tuulettamassa päätäni ja nautiskelemassa ulkoilmasta (1:20:03, 7.41 km, avg 110 bpm). Lenkin lääkkeen hieman vetristelin lihaksia ja venyttelin (16:04, avg 89 bpm).

Tiistain ensimmäinen harjoitus oli pk2-harjoitus, jonka tein pyöräillen (46:25, 15.45 km, avg 135 bpm). Lenkin jälkeen ohjelmassa oli lihaskuntoa kehonpainolla (32:18, avg 113 bpm). Myös keskiviikon treenisuunnitelmassa oli tasavauhtinen pk2-lenkki (1:14:39, 20.8 km) – sykemittarista loppui akku kesken lenkin, joten lenkin keskisyke ei tullut todellisuudessa näkyviin.

Torstaina tein pyöräillen alkuverkan ja loppuverkan välissä tasavauhtisen vauhtikestävyystreenin; 30 minuutissa pyöräilin 11.79 kilometriä keskisykkeellä 151. Oli mukava huomata, miten myös pyöräillessä vauhtikestävyystreeni onnistuu varsin mukavasti (pyöräily kokonaisuudessaan 1:11:50, 24.38 km, avg 137 bpm). Onneksi pyöräily nyt onnistuu hyvin ja voin sen avulla korvata juoksukilometrejä.

Perjantaina oli viikon toinen fysioterapiakäynti. Vasen pohje oli, omasta mielestäni ainakin,  jo parempi ja vaikka pohkeesta edelleen löytyi tietyt kipukohdat, jalka tuntui jo paljon paremmalta. Jalka on viikon aikana alkanut selvästi olla paremmassa kunnossa. Illalla kävin perjantain kunniaksi lyhyellä kävelyllä jalkoja ulkoiluttamassa.

Lauantaina kävimme tutustumassa kuopuksen kanssa musiikkiopiston avoimien ovien päivään ja testaamassa mahdollista uutta instrumenttia. Siitä tuli jo mukavasti ulkoilua pyöräillen yhdessä lapsen kanssa. Hieman illemmalla lähdin kokeilemaan juoksua pääasiassa maastossa (1:30:23, 10.35 km, avg 124 bpm). Ensimmäiseen kertaan moneen viikkoon vasemman jalan pohkeessa ei tuntunut juostessa yhtään miltään erikoiselta! Silti päätin ottaa varman päälle ja puolentoista tunnin juoksun jälkeen jatkoin lenkkiä pyöräillen (1:05:44, 20.74 km, avg 126 bpm). Rasitusta jalalle on hyvä kasvattaa vähitellen, katotaanpa kuinka vähitellen jaksan juoksukilometrejä kasvattaa… Poluilla oli osin paljon lunta, mutta pääsin muutaman metrin juoksemaan paljailla poluillakin. Kun oli tarkoitus pitää syke alhaalla pk1-alueella, ehdin ihastella lumen alta paljastuvaa metsää ja auringonsäteitä.

Sunnuntaina lähdin testaamaan uusia maantiekenkiä (Altran Riverat – näistä kirjoittelen myöhemmin postauksen, kun ehdin testailla useammalla lenkillä). Rauhallisella lenkillä totesin, että näissä kengissä on ainesta vaikka mihin (1:00:09, 8.09 km, avg 128 bpm). Kengät tuntuivat heti jalkaan sopivalta ja niillä juokseminen tuntui ihanan helpolta ja kevyeltä. Myöhemmin illemmalla kävin vielä kävelyllä nautiskelemasta keväisestä illasta (40:10, 3.79 km, avg 107 bpm). Kevät on saanut ihmiset liikkeelle, kävelylle, lenkille ja pyöräilemään – tavallisella juoksureitilläni oli näin sunnantai-iltapäivällä porukkaa lähes ruuhkaksi asti.

Viikko oli treenisuunnitelmassa kevyt viikko ja siltä se on kyllä tuntunutkin. Siihen on varamsti vaikuttanut se, että juoksua on tullut todella vähän (18.5 km), vaikka treenitunteja on kokonaisuudessaan tullut yllättävän paljon (10 tuntia 53 minuuttia). Pyöräily ei rasita kroppaa samalal tavalla kuin juoksu ja siitäkin syystä viikk on ollut kevyen oloinen. Pyöräilystä johtuen viikkoon on mahtunut huimat 115.8 kilometria liikuntaa. Ensi viikolla vedetään sitten kovempaa settiä, sitä odotellessa.

Ihanaa keväistä viikkoa toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä  sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *