Helmikuun hippailut ja mäkiviikon yritelmää viikolla 9

Hyvä helmikuu! Helmikuu alkoi täällä Kainuussa kunnon pakkasilla, mutta niin kovia pakkasia ei koko kuukauteen tullut, etten olisi päässyt suunniteltuja juoksulenkkejä juoksemaan. Peruskestävyyslenkeilläni vauhti on niin hiljainen, että hölkyttely vähän kovemmassakin pakkasessa onnistuu eikä pakkanen tunnu onneksi keuhkoissakaan. Loppukuu oli puolestaan ihmeen leuto ja saimme nauttia upeista juoksukeleistä. Juoksun lisäksi helmikuun liikuntaan kuului ainakin kolatesta (lunta tuli toisinaan aivan hurjia määriä ja katoltakin tiputtelin lumia tuntitolkulla), salitreeniä, kotijumppaa, hiihtoa ja kävelyä. Aikaa liikuntaan ja liikkumiseen käytin helmikuussa 41 tuntia 56 minuuttia, kokonaisuudessaan kilometrejä kertyi 253.9, joista juoksua 227.3 kilometriä.

Tämän viikon juoksuohjelmassa* suunnitelmissa oli painottaa mäkitreeniä. Polkujuoksussa ja erityisesti polkujuoksukisoissa, joita järjestetään tuntureilla ja vaaroilla, korkeuserot ovat kohtuullisen isoja. Mäkitreeni on erityisen tärkeää, jos tähtää näihin kisoihin.

Maanantaina tein viikon ensimmäisen avainharjoituksen, jossa 40 minuutin juoksun jälkeen tehtiin vetoja; ensin viisi kertaa 20 metriä polvennostohyppelyä, sitten viisi kertaa 20 metriä vuoroloikkaa (on muuten vaikea laji tämä vuoroloikka… 😆) ja kahdeksan kertaa 20 metriä ylämäkivetoja yhden minuutin palautuksilla. Vetojen jälkeen juostiin vielä 20 minuuttia juolsuverryttelyä (1:20:09, 10.46 km, avg 138 bpm). Tykkään muuten kovasti näistä lenkeistä, joissa kesken lenkin tehdään kunnon vetoja,vaatii etukäteen hieman enemmän valmistautumista, että saa laitettua jaksotuksen sykemittarin, mutta sitten lenkillä kello ohjaa nätisti siirtymistä vetojen eri vaiheisiin eikä ylimääräistä ajattelua juurikaan tarvita, kun noudattaa kellon ohjeita.

Tiistaina oli vuorossa perinteinen kotijumppapäivä (31:02 avg 107 bpm) ja keskiviikkona juoksin illan pimeydessä hieman liian korkealla sykkeellä kymmenen kilometrin lenkin (1:18:12, 10 km, avg 138 bpm).

Torstaina tein viikon toisen avainharjoituksen, mäkitreenin, joka kylläkin poikkesi ohjelmasta. Ajatuksiin oli jäänyt vain nousumetrien keräily (ohjelmassa 500-700 metriä) ja lähdin oikein mitään ajattelematta ravaamaan lähellä olevaa ylämäkeä edestakasin. Kellon näytössä oli nousumetrit ja niitä keräillessä aika kului yllättävän nopeasti mutta metrejä kertyi sitäkin hitaammin.Reilussa puolessatoista tunnissa (1:37:14) olin saanut nousua kerättyä vaivaiset 316 metriä (jos kelloon on luottaminen), mutta matkaa oli kuitenkin kertynyt jopa 13.16 kilometriä. Keskisyke, 139 bpm, oli varsin kohtuullinen siihen nähden, että todellakin ravasin koko tuon ajan mäkeä ylös ja alas.

Perjantaina kävin kevyellä pitkiksellä (2:15:52, 16.2 km, avg 134 bpm), jotenkin juoksu tuntui todella takkkuiselta, vaikka syke ei niin hurjasti noussutkaan, koska lenkkiin tuli aika paljon kävelyä mukaan. Lauantaina olo olikin pienesti flunssainen, joten jätin suosiolla juoksulenkin välistä. Silti päivään tuli peruskuntotreeniä, kun lunta satoi siihen tahtiin, että sitä sai kolata kahteen kertaan pihalta päivän aikana (36:09, avg 124 bpm ja 41:53, avg 110 bpm).

Sunnuntaina olotila ei ollut kuitenkaan kääntynyt flunssan puolelle ja vointi oli taas aivan tavallinen, kevyt peruskuntolenkki tuntui hyvältä ajatukselta (1:30:32, 11.02 km, avg 133 bpm) ja sitä se kyllä olikin. Päivä oli upean aurinkoinen ja leppoisa lenkki upeassa auringonpaisteessa virkisti niin mieltä kuin kehoakin. Juoksua tähän viikkoon kertyi 60.9 kilometriä ja aikaa liikkumiseen käytin 10 tuntia ja 8 minuuttia.

Meillä alkoi talviloma lapsilla ja minulla on myös lomaa lähes koko viikko. Juoksuohjelmassa on vuorossa  kevyt viikko, tällä kertaa aion pitää kevyen viikon oikeasti kevyenä ja toivottavasti saan nautiskella kävelyistä keväisessä auringossa, ehkä voisin vaikka hiihdelläkin.

Oikein huippua viikkoa sinulle!

– Maijaliisa

*Juoksuopiston polkujuoksuohjelma (nettivalmennus) saatu blogin kautta.

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin’ -sivustoilla.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – FacebookInstagramTwitterYouTube

hyvinvointi liikunta terveys hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *