Juoksufaktoja minusta ja salitreeniä viikolla 43

Elämä rullaa ja viikot vierii. Paljon on mahtunut kaikenmoisia tapahtumia tähänkin viikon, silti jälkeenpäin tuntuu, että viikko on mennyt aivan hujauksessa. Kaikki varmasti ymmärrätte, että minunkin elämään mahtuu paljon muutakin kuin liikunta ja urheilu, silti rajaan muun elämän varsin tiukasti ulos sosiaalisesta mediasta ja blogista. Siksi välillä tuntuu, että tämä blogi on vain treenien listaamista.

Run For Fun-blogin ja Instatilin Pia kyseli minulta Istagramin puolella juoksufaktoja ja niitä sinne kirjoittelinkin, mutta voisin vielä täällä blogin puolella hieman avata noita Instan puolella julkaisemiani juoksufaktoja itsestäni, tulisi tännekin hieman muuta sisältöä kuin treenistatistiikkaa 😜.

🏃🏼‍♀️JUOKSUFAKTOJA 🏃🏼‍♀️

🎉 Olen juossut ensimmäisen puolimaratonin 2006, mutta juoksun harrastamisen aloitin 2014. Juoksin tuolloin 2006 toukokuussa Helsingissä puolikkaan siksi, että olin menossa kesällä naimisiin ja ajattelin juoksun olevan hyvää painonhallintaa – ja myös siksi, että siskoni oli juossut puolimaratonin ja pitihän minunkin testata olisiko minusta juoksijaksi…

🎉 Juoksun aloitin lasten ollessa pieniä 2014 (lapset tuolloin 2-, 4-, ja 6-vuotiaat), ajattelin, että juoksu on eniten aikatehokasta liikuntaa, treeni alkaa kun astun ovesta ulos ja päättyy, kun tulen takaisin kotiin.

🎉 Aluksi juoksin koko ajan kovaa (omaa kovaa) ja olen todella joutunut opettelemaan peruskestävyysalueella juoksun eli hitaasti-juoksun. Edelleen harjoittelen sitä.

🎉 Juoksin pohjalle pari puolimaratonia (2014 ja 2015) ja ensimmäiselle ultralleni uskaltauduin 2017 Nuts Karhunkierroksen 55 kilometrille, samana vuonna juoksin myös ensimmäisen maratonin.

🎉 Pisin polku-ultrani on Nuts Ylläs-Pallaksen 100 kilometrin matka.

🎉 Maratoneja olen juossut muutaman (maantiemaroja 4).

🎉 Tykkään numeroista, tykkään laskea liikuntatunteja, kilometrejä ja sykkeitä. Tämän olette varmasti jo huomanneetkin 😆. Tämän on tehnyt varsin helpoksi Polar Flow, jonka avulla saan tietooni vaikka minkälaista numerotietoa – tänä vuonna olen tähän mennessä liikkunut mitatusti  reilu 420 tuntia, kilometerjä mittarissa on kokonaisuudessaan 3260 kilometriä, joista juoksua semmoset mukavat 2367 kilometriä. Voisi luulla, että käyttäisin tätä tietoa hyväkseni treeneissä – pääosin kuitenkin juoksen fiiliksen mukaan, vaikka usein pyrin pitämään syketason siellä peruskestävyyden puolella.

Palataan sitten viikon treeneihin, jotka tällä viikolla ovat painottuneet selkeästi enemmän salitreenin puolelle. Maanantaina hilpasin salille juosten (15:26, 2.48 km, avg 133 bpm), salilla tein niin rankan jalkatreenin, että olen saanut palautella jalkoja koko viikon oikeistaan perjantaihin asti (1:01:20, avg 110 bpm) ja salin jälkeen kävelin tuteisevilla koivilla kotiin (15:23, 1.49 km, avg 116 bpm). Tiistaina en varsinaisesti ehtinyt treenata, mutta kävelin pirtsakassa syyssäässä useaan eri otteeseen reilun tunnin ja kilometrejäkin kertyi yli seitsemän. Kävely olikin oikein hyvää palauttavaa treeniä jaloille, muutapa niillä ei oikein olisi voinutkaan tehdä, vaikka aikaa olisi ollutkin.

Keskiviikkona suuntasin taas juosten salille (16:05, 2.38 km, avg 123 bpm), salilla vuorossa oli enemmän keskittymistä keskivartalotreeniin ja tukilihaksiin (55:17, avg 108 bpm), illan pimeydessä kävelin kotiin (16:15, 1.51 km, avg 109 bpm). Torstaina oli myös hyvin samanlainen setti; juosten salille , salilla treeni ( 1:02:16, avg 105 bpm) ja kävellen kotiin.Salilla oli tein treenin ylävaratalolle ja käsille.

Perjantaina oli ohjelmasa viikon ensimmäinen kunnon juoksutreeni (2:00:20, 17.26 km, avg  137 bpm), jonka tein pääosin metsässä nautiskellen kuulaasta säästä ja metsän rauhasta. Lenkin jälkeen kävelin vielä parikymmentä minuuttia kotiin loppuverkkana. Lauantaina juoksin pidemmän lenkin salille (55:05, 8.4 km, avg 135 bpm) ja salilla tein hieman oman variaation ohjelmasta, tein hellästi jaloille treeniä, keskisvarataloa ja yläkroppaa, sellainen kokokropan kevyt prässi (50:07, avg 99 bpm).

Sunnuntain treeni oli juoksulenkki ensin lasten karkkiostoksille ja lyhyen pyrähdyksen päälle oma lenkki, yhteensä matkaa kertyi 12,04 kilometriä ajassa suurin piirtein 1:16:xx, kun kellosta loppui akku ensimmäisen lenkkipätkän jälkeen ja toinen tallennus tuli puhelimen kautta, en saanut mitattua sykkeitä, joten oli helppo vain antaa mennä. Joskus on todella tärkeää vain antaa mennä ja nauttia juoksufiiliksestä ilman mitään pidäkkeitä.

Taaskin aivan mukava ja vauhdikas treeniviikko takana; viikon kokonaissaldo liikuntatunteina oli 11:29 ja kilometrit 60.2, joista juoksua 44.8 kilometriä. Kummasti sitä ehtii juosta, vaikka tuntuu, että hengailen vain salilla 😅.

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

hyvinvointi liikunta terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *