Kilometrejä urakalla viikolla 52 ja joulukuun juoksut

Vuoden viimeinen viikko oli juoksuviikko, muutamia kilometrejä keräilin vain saadakseni joulukuusta vuoden juoksurikkaimman kuukauden – joulukuuhun juoksua tulikin 314.6 kilometriä ja sain kuin sainkin kasaan vuoden isoimmat kilsat yhteen kuukauteen. Tiukulle se tosin meni, helmikuun juoksukilometrit olivat nimittäin 313.9 kilometriä…

Suunnittelimme menevämme välipäiviksi ja viettämään uutta vuotta Muonioon, nauttimaan sukulaisten seurasta ja Lapin lumosta. Näinä päivinä suunnitelmat kuitenkin saattavat muuttua pienestäkin flunssasta ja näin kävi myös meille. Maanantaina mies alkoi potea flunssaa ja tiistaina yhdellä lapsella alkoi flunssan oireet. Viimeistään siinä vaiheessa totesimme, ettei reissuun lähtö keskiviikkona onnistuisi, vaikka emme koronassa olisikaan. On turhaa lähteä juhlimaan uutta vuotta monen sadan kilometrin päähän keskenämme flunssaisena. Niinpä jäimme kotiin. Toisaalta kotiin jääminen tuntui hirmuisen kurjalta, mutta toisaalta helpottavalta – loma piteni noin kahdella päivällä, koska aikaa autossa istumiseen ei mennyt noita kahta päivää. Otettiin tästä tilanteesta sitten se hyöty irti, joka siitä oli mahdollista ottaa, rentoa yhteiseloa omalla porukalla. Ehdittiin pelailla lautapelejä pitkästä aikaa, lukea kirjoja ja kun Taru sormusten herrasta saatiin vihdoin päätökseen kirjana, on elokuvien katsominen aloitettu.

Maanantaina kävimme esikoisen kanssa joululahjaksi saadulla lahjakortilla ale-ostoksilla ja illemmalla kävin toisenlaisella hölkkälenkillä (1:06:58, 9.13 km, avg 129 bpm). Usein ostoksilla käyminen tuntuu suuremmalta ponnistelulta kuin mikään juoksulenkki.

Tiistaina juoksin hiukan pidemmän juoksulenkin rauhallisesti osin poluillakin (1:45:09, 15.13 km, avg 133 bpm) ja keskiviikkona vuorossa oli tavallinen peruslenkki (1:07:53, 10.06 km, avg 131 bpm).

Torstaina juoksin viikon pitkiksen (2:31:28, 21.43 km,  avg 129 bpm), jota olin suunnitellut hieman pidemmäksi, mutta kun ei vain huvittanut jatkaa matkaa tuonne lähemmäs kolmeakymmentä kilometriä, päätin lopettaa juoksemisen puolimaratonin paikkeilla. Onneksi osaan jo kuunnella itseäni jopa kesken lenkin ja lyhentää reittiä, jos alkaa tuntua siltä, että suunniteltu pidempi lenkki ei ehkä ole järkevä tai muuten vain ei huvita 😬.

Perjantaina piha vaati kolailua parikymmentä minuuttia ja tämän lämmittelyn jälkeen pääsin lenkille ennen uuden vuoden juhlintaa (1:11:00, 10.53 km, avg 133 bpm). Kävimme katsomassa Kajaanin kaupungin järjestämän ilotulituksen ja sen jälkeen tulimme kotiin lämmittelemään ja herkuttelemaan perinteisen uuden vuoden juhlinnan tapaan, tai no, muulle perheelle perinteisesti nakkeja ja minulle sushia. Lapset hiukan mutisivat, sushi ei ole kuulemma perinteistä uuden vuoden herkkua – tässä niitä uusia perinteitä luodaan 🙂.

Lauantaina oli viikon lepopäivä – ehti hyvin neuloa uutta neuletta, tällä kertaa villaliiviä ja talvitakkiin sopivaa pipoa. Sunnuntaina kävin viikon päätteeksi pakkaslenkillä (1:01:14, 9.1 km, avg 131 bpm). Alkuviikosta sää oli leuto, mutta loppuviikosta pakkanen on kiristynyt, lauantaina pakkanen oli yli viidentoista asteen ja nyt sunnuntaina lenkillä pakkanen oli jo yli kaksikymmentä astetta. Kun pukeutuminen on kohdillaan, juoksu onnistuu pakkasellakin oikein hyvin.

Liikuntatunnit viikon viimeisenä viikkona olivat 9 tuntia 14 minuuttia ja kokonaisuudessaan kilometrejä sain kasaan 76.9, joista juoksua 75.4 kilometriä. Ensi viikolla alan toteuttaa suunnitelmallisemmin juoksuohjelmaa, joten harjoituksiinkin alkaa tulla enemmän vaihtelua. Olen loppuvuoden oikeastaan pyrkinyt vahvistamaan peruskestävyyttä ja antanut itselleni hiukan löysää suunnitelmista. Jo ensi viikon ohjelmaan on suunnitelmissä vetoja ja enemmän lihaskuntoharjoittelua. Monipuolisuus taas kunniaan!

Innolla uusia tuulia odotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

hyvinvointi liikunta terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *