Lepoa ja aktiivilepoa viikolla 19

Tiesittekö te, että lepoa on monenlaista? Varmasti, tiesin minäkin,mutta aktiivilepo-käsite on ollut minulle tähän viikon asti aivan tuntematon. Juoksuopiston 16 viikon polkujuoksuohjelma päättyi ja nyt nämä muutamat viikot ennen NUTS Karhunkierroksen 34 kilometrin polkujuoksukisaa mennään henkilökohtaisella ohjelmalla*, jonka Juoksuopiston Mikko on minulle räätälöinyt.

Maanantaina kävin kevyellä lenkillä (58:38,6.79 km, avg 126 bpm), heti hieman vauhtia kiihdyttäessäni rannesykemittaus tikutti vk-lukemia. En oikein osaa sanoa mistä sykkeiden nopea nousu johtui – mietitytti, olenko tulossa sairaaksi, kun koko muu perhe on potenut flunssaa jo useamman viikon. Olimme Mikon kanssa yhteyksissä ja tuo sykkeen nousu tuli myös puheeksi. Päätimme, että otan pari päivää aivan levon kannalta ja katsotaan sitten, miten hommat alkaa rullata. Tiistai ja keskiviikko  meni siis treenien osalta levossa, keskiviikkona hieman venyttelin ja nautiskelin olosta. Pientä kurkkukipua oli ilmassa, mutta vaikuttaa siltä, että flunssa meni sillä ohi, koska kummemmaksi taudiksi se ei yltynyt ja vointi on ollut loppuviikon aivan tavallinen. Voisikohan tuo sykkeiden nousu johtua myös siitepölystä ja/tai lääkityksestä, jota siihen tällä hetkellä saan. Ohjelmaa näihinkin päiviin on tosin riittänyt – tiistaina istuin pojan judotatamin reunalla ja keskiviikkona molemmat tyttäret esiintyivät aivan huikeasti baletin kevätnäytöksessä.

Torstaina ohjelmassa oli tunnin  peruskestävyyslenkki (1:06:53, 7.71 km, avg 131 bpm), jonka aikana jouduin laittamaan useaan otteeseen kävelyksi, koska syke lähti edelleen nousemaan liian korkeisiin lukemiin helposti. Välillä mietin, onko rannesykemittaus jotenkin edellisestä synkronoinnista hermostunut, kun sykkeet vaikuttaa nousevan ihmeellisen nopeasti lähelle anaerobista kynnystä, mutta olo ei ole yhtään sellainen. Kaulalta sykettä mitatessa syke ei tunnu ollenkaan samalta, mitä kello näyttää. Tähän asti rannesykemittaus on ollut tässä Polar Vantage V:ssä todella hyvä, vain intervalleissa rannesykemittaus ei ole ehtinyt mukaan korkeimpiin piikkeihin. Täytyy ottaa sykevyö käyttöön hetkeksi ja katsoa mitä se näyttää.

Perjantai olisi ollut salipäivä, mutta koska juuri perjantai on minun juoksupäiväni, siirsin pidemmän polkujuoksun lauantailta perjantaille. Pyöräilin Pöllyvaaran ulkoilualueelle ja lähdin juoksemaan polkujuoksulenkkiä (2:07:38, 14.84 km, avg 133 bpm). Lenkin jälkeen pyöräilin eskarin äitienpäiväkakkukahville ❤️.

Lauantaina oli sitten se salipäivä… tai ei… Olin unohtanut, että minullahan ei ole salikortti voimassa ,eikä salilla ole henkilökuntaa lauantai-iltapäivällä, joten salikäynti vaihtui sauvakävelyyn, muutamaan mäkivetoon ja luontojumppaan lenkkipolun varrella olevilla jumppatelineillä (1:27:00, 7.03 km, avg 120 bpm).

Sunnuntaina, äitienpäivänä, ohjelmassa luki tämä mystinen aktiivilepo… Itselle sanasta tuli ensimmäisenä mieleen lepo, joka on aktiivista. Vähän asiaa mietittyäni  oivalsin, että vietän pääosin omat lepopäiväni aktiivilepona, siis teen kotihommia tai ulkohommia, joskus vähän kävelyä ja muuta touhuilua. Jollakin aktiivilepo voi olla jopa pientä kevyttä juoksuakin, mutta minulle juoksu on kyllä jo treeniä, ei enää lepoa. Kävin siis mukavalla leppoisalla kävelyllä (1:05:22, 5.44 km, avg 112 bpm) ja touhusin sitten pihalla keräillen kotiloita ja kiviä nurmikolta, keikkea sitä 😅.

 

Viikko on mennyt aika levollisesti, kilometrejä on kokonaisuudessaan kertynyt 48.3, joista juoksua on vain 29.3 kilometriä. Aikaa liikkumiseen, liikuntahkoon käytin tällä viikolla 8 tuntia ja 13 minuuttia, oikein hyvin siihen nähden, että kaksi päivää meni lähes täysin lepäillessä. NUTS Karhunkierrokselle on vajaa kaksi viikkoa aikaa, ensi viikolla vedetään vielä viimeisiä kunnon vauhtitreenejä ja sitten aletaan jo jännittää tulevaa kisaa.

Hilpeitä treenejä tulevalle viikolle,

– Maijaliisa

*Juoksuopiston ohjelma saatu blogin kautta.

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin’ -sivustoilla.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – Facebook // Instagram // Twitter // 

hyvinvointi liikunta terveys hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *