Milloin väsymys on laiskuutta ja milloin levon tarvetta?

Siinäpä vasta kysymys. Mitään absoluuttista vastausta en osaa edes itselleni antaa, mutta pientä pohdintaa asiasta ajattelin kirjoitella. Tällä viikolla on alkanut työt kesäloman jälkeen ja valtava väsymys on vallannut niin kehon kuin mielenkin. Ajatuksissani todella mietin, olenko vain laiska enkä siksi tunnu jaksavan nostaa takapuoltani tuolista. Oikeasti kyllä tiedän, että muuttunut elämäntilanne töiden alkamisen suhteen vaikuttaa hurjasti jaksamiseen, palautumiseen, treenaamiseen ja olemiseen.

Yöunet töiden alkamisen jälkeen ovat jääneet lähes pari tuntia lyhyemmiksi kuin kesän aikana ja parina edellisenä yönä unenaikainen keskisyke on ollut huomattavan paljon korkeampi kuin tavallisesti. Myös unen palauttavuus on ollut paljon alle oman tason. Kello kertoo selkeää kieltä siitä, että keho reagoi unenpuutteeseen ja väsymys on selkeä merkki siitä, että nyt on hyvä ottaa hetki rennommin ja treeneissä pyrkiä kevyeen aktiivista palautumista vahvistavaan liikkumiseen.

Palautumista ja aktiivisuutta mittaava ”urheilukello” on hyvä renki tässä laiskuus – levon tarve -kissanhännän vedossa. Vaikka harjoittelustatus kertoo, että ”olet treenannut tavallista vähemmän. Jos jatkat näin, kuntotasosi laskee”, jää se nyt onneksi huomaamatta, kun palautumisen tilaa seuraava ANS-tila kertoo, että ”kevyt treeni tai lepo toimii tänään tehostaen palautumistasi”. Harmillista vain, että kellossa lukee aliharjoittelutila selkeästi, mutta tuo ANS-tilan kirjallinen kehoitus löytyy vain sovelluksesta. Olen kyllä sitä mieltä, että paljon tärkeämpää ainakin minun olisi tietää, miten reagoida palautumisen haasteisiin kuin siihen, minkä verran ole treenannut – treenimäärän vähenemisen huomaan kalenteristakin, mutta tuo palautumisen seuranta on monesti todella haastavaa, varsinkin tällaiselle oman kehon tuntemusten epäilijälle.

Nyt otan kuitenkin viikonlopun iisisti, rentouttavaa ja rentoa meininkiä, toivottavasti ensi viikolla  alkaa tuo nukkuminen ja palautuminen tasapainottua, ainakin nukkumaan pitäis päästä selvästi aikaisemmin… helpommin sanottu kuin tehty, nukkumisrytmi on vielä kesälaitumilla, mutta aamulla on herättävä aikaisin. Eiköhän tämä väsymys saa jopa minutkin aikaisemmin unten maille.

Rentouttavaa viikonloppua toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä  sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *