Pakkasta ja osteopatiaa viikolla 3

Luulin, että tästä viikosta tulisi hieman kevyempi perjantain osteopatiasta johtuen, mutta ehtihän sen kunnon pitkiksen tehdä sitten sunnuntainakin :). Täällä Kajaanissa on ollut koko tämän viikon pakkasta reilusti yli kymmenen astetta, toisinaan jopa hieman yli kahdenkymmenen pakkasasteen. Heppoinen rintamiestalomme kylmenee nopeasti pakkasessa eikä lämmittämisestä ole juurikaan apua. Silti nautin pakkasesta ja erityisesti juoksusta pakkasella. Vaatiihan se hieman enemmän paneutumista pukeutumiseen, mutta merinovillavaatteiden ja hiihtohousujen avulla pakkasjuoksu on ihmeen mahtavaa. 

Maanantaina juoksin juoksuvalmennuksen* ensimmäisen avainharjoituksen, joka oli peruskestävyysjuoksua maastossa (1:13:58, 9.02 km, avg 138 bpm). Näin talvella juoksu maastossa on hieman hankalaa, polkuja ei välttämättä löydy aivan lähinurkilta, joten tästäkin juoksusta tuli juoksua lumisella tiellä. Sykekin lähti hieman karkuteille. Toivoisin, että lenkin keskisyke pysyisi näillä peruskestävyyslenkeillä alle 135 bpm.

Tiistaina työntelin lunta puolisen tuntia (30:23 avg 123 bpm) ja tein lyhyen kotijumpan pääosin käsille ja keskivartalolle (30:02, avg 106 bpm). Keskiviikkona tein juoksuvalmennuksen toisen avainharjoituksen, joka oli juoksulenkin lomassa tehtäviä juoksutekniikkaharjoituksia; polvennostojuoksua, pakarapotkuja ja nopeat kiihdytykset (1:10:20, 8.49 km, avg 137 bpm). Erityisesti juuri nämä juoksuteknikkaharjoitukset ovat juoksuvalmennuksen helmiä, ilman valmennusta en tekisi näitä juuri koskaan. Tiedän toki, että pitäisi, mutta kun lähden lenkille, juoksu vain vie mennessään. Juoksun jälkeen piti vähän vielä hullutella… 😉

9EAD7701-D357-41EA-8E4F-6A0998EE8212.png

Torstaina luulin juoksevani viikon pitkiksen, sillä perjantaille oli tiedossa aamupäivällä menoja ja osteopatiakäynti. Himpun vajaan kahden tunnin lenkillä (1:59:51) juoksin 15.02 kilometriä keskisykkeellä 138 bpm.

Perjantaiksi olin varannut käynnin uudelle osteopaatille (minulle uusi tuttavuus). Alkuhaastattelun ja tutkiskelun jälkeen hän käytti lopun tunnin ajasta pelkästään pakaroiden myöhentämiseen ja käsittelyyn… Hoitoa jatketaan vielä kahden hoitokerran ajan, katsotaan sitten saadaanko jalka kuntoon… Osteopaatille menin vasemman jalan vaivojen vuoksi, pakarajumin, nilkkakivun ja vasemman jalan ”jäykkyyden” vuoksi. En ole noista vaivoista niin kauheasti kirjoitellut, viime aikoina jalka ei olekaan paljon vaivannut, mutta tiedän, että kun kunnon vauhtitreenit alkavat jalan vaivat pahenevat. Kun juoksen vauhdikkaampaa juoksua, tuntuu vasen jalka jäykemmältä, kuin jalkaa joutuisi vetämään juoksuasentoon ja tekemään enemmän töitä, jotta juoksu onnistuisi. Osteopatia siis jatkuu, siitä lisää siis myöhemmin. Perjantaista tuli siis lepopäivä, lauantainakaan osteopaatti ei suositellut juoksemaan, mutta hiihtoon sain luvan. Lauantaina kävin siis hiihtämässä matalalla sykkeellä hitaan hiihtolenkin (1:03:27, 8.02 km, avg 100 bpm). 

4425D582-163B-43C4-B183-D9147093BB5E.png

Sunnuntaina pääsin siis sittenkin tekemään kunnon pitkiksen. Kävin lenkin keskellä kotona tsekkaamassa lasten tilanteen (yhdellä lapsista alkoi flunssa vaivata aamulla, päänsärkyä ja yskää). Kokonaisuudessaan juoksin tasan kolmen tunnin lenkin, jonka pituudeksi kertyi 23.02 kilometriä keskisykkeellä 140 bpm. Lenkin, ruuan ja suihkun jälkeen pieni dynaaminen venyttely tuntui oikein hyvältä.

F2498161-8B3E-4A54-A29E-678176D5336D.png

Huomaan, että lenkkien keskisykkeet ovat alkaneet lähestyä toisiaan ja ovat myös lähteneet nousemaan lähemmäksi aerobista kynnystä. Tähän yhtälöön on reagoitava, joten ensi viikolle täytyy ottaa ainakin yksi kävelylenkki, jotta saan kunnollisen peruskestävyystreeninkin viikkoon. Tämän viikon treenien kokonaistuntimäärä on lähes tasan kymmenen tuntia (10:00:38) ja kokonaiskilometrit 66.9, joista juoksua 55.6 kilometriä. Tämä viikko oli Juoksuopiston juoksuvalmennuksen toinen viikko. Teen avainharjoitukset mielelläni, mutta muuten taidan vetää vähän liian kovaa treeniä suhteessa suosituksiin. On hirveän vaikeaa hillitä itseään, kun juoksu tuntuu hyvältä. Mietin toki, olisiko kuitenkin parempi tehdä hieman kevyempiä viikkoja valmennuksen alkuvaiheessa, että pääsisin helpommin lisäämään harjoittelua valmennuksen edetessä. Tätä jäänkin pohtimaan. 

*Juoksuopiston polkujuoksuvalmennus saatu blogiyhteistyön kautta.

Ensi viikkokin taitaa olla pakkasviikko, oikein mukavaa alkavaa viikkoa siis

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin’ -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *