Palauttelua Karhunkierrokselta viikolla 22 ja toukokuun tepsuttelut

Tämä viikko on mennyt kehoa kuunnellen, palautumiseen keskittyen. Olen ollut oikeastaan aika ihmeissäni miten hyvin keho tuntuu palautuneen edellisen viikon lauantain Karhunkierroksen 34 kilometrin juoksusta. Tai oikeammin lihaksisto vaikuttaa palautuneen, mutta kokonaisvaltainen palautuminen, sydän ja verenkiertoelimistön palautuminen, on selvästi vielä kesken. Ulkoisiakin vammoja reissusta tuli, molemmat polvet ovat hurjilla mustelmilla ja oikean nilkan sisäsyrjä ärtyi useammasta pienestä nilkan pyörähdyksestä. Onneksi nämä ”vammat” ovat lähes kosmeettisia – nilkkakaan ei kipeydy rasituksesta, vain aamusin tuntuu jäykältä ja kipuilee hetken.

Maanantaina jaloissa toki tuntui vielä lauantain juoksu, mutta olo oli ihmeen mukava ja rento. Kävin laittamassa jalkoihin vauhtia ja lisäämässä verenkiertoa palauteltaviin lihaksiin pyörälenkillä (1:01:34, 17.65 km, avg 120 bpm). Tiistaina otin rennosti ja päivän ainoa treeni oli hetken rullailu, jolla pyrin saamaan jalkojen lihakset  rentoutettua ja vastaanottamaan uutta treeniä (12:00, avg 89 bpm).

Keskiviikkona lähdin testaamaan jalkojen juoksukuntoa. Lenkki meni aivan tavalliseen tapaan lihaksiston osalta, jalat tuntuivat oikeastaan jo aika normaaleilta, hieman ehkä raskaammilta, mutta pulssi tuntui nousevan lähes itsekseen (1:16:36, 9.84 km, avg 138 bpm).

Torstaina oli helatorstai, päivä meni pitkälti pihatöissä ja ruohoa leikatessa aikaa kului helposti reilu puolitoista tuntia keskisykkeellä 111 bpm.  Perjantaina  päätin vain lähteä nauttimaan juoksusta, olla kyttäämättä sykkeitä, antaa vain pään viedä. Huomasin, että pää vaati rentoutuakseen elimistölle hiukan liian kovaa vauhtia, mutta voi miten hyvältä tuntui antaa mennä (1:08:30, 10.01 km, avg 143 bpm). Metsässä sielu lepäsi ja ajatukset lensivät. Pysähdyin hetkeksi nauttimaan metsän väreistä, hiljaisuudesta ja tuoksuista.

Lauantaina pihaamme muuttui hetkeksi työleiriksi, raivasin puskaa, työntelin telaleikkuria ja metsästin kotiloita hyvän tovin. Kaksi vanhinta lasta tuli kotiin viimeisen koulupäivän jälkeen todistukset repussa heiluen, nyt se kesäloma alkoi! Minun lomani alkaa juhannukselta. Olen synkronoinut  kellooni Polarin juoksuohjelman maratonille ja tälle päivälle oli suunniteltu vauhtitreeni, kymmenen minuutin lämmittelyn jälkeen 40 minuuttia juoksua vk2-alueella ja viiden minuutin jäähdyttely (55:09, 9.16 km, avg 146 bpm). Vauhtijakson keskivauhti oli 5:30 min/h, joten ei tässä kauheasti vauhdeilla hurrata 😜. Ensi viikko täytyy ottaa aika kevyesti, jospa se mystinen superkompensaatio (rasituksen aikaansaama sopeutumisreaktio elimistössä ts. kunto kasvaa levossa rasituksen jälkeen) ilmestyisi jostakin…

Sunnuntaina jatkoin pihahommia, pääasiassa nurmikkoa leikaten telaleikkurilla (1:04:47, avg 114 bpm). Nyt te varmaan ihmettelette kuinka iso piha miellä onkaan, kun sitä pitää leikata monena päivänä peräkkäin… Ei se piha itseasiassa ole kovin suuri, mutta näin ensimmäisiä kertoja leikatessa, leikkaan ensin ruhon vähän pidemmäksi ja sitten uudestaan lyhyemmäksi. Tuota telaleikkuria saa tosin työnnellä useampaan suuntaan pihalla, jotta se leikkaa tasaisesti.

Tälle viikolle juoksukilometrejä tuli maltilliset 30.2 kilometrejä mutta liikuntaa mukavasti; 8 tuntia ja 31 minuuttia. Olen jo aikaisemminkin sanonut, että palauttelua tai pk1-alueen treeniä minun on turha kuvitella tekeväni juosten, joten ruohonleikkuu telaleikkurilla ja pihan rassaaminen on parasta palauttavaa liikuntaa minulle.

Toukokuu oli aivan kohtuullisen hyvä treenikuukausi. Kokonaisuudessaan liikuntaa harrastin  36 tuntia ja 59 minuuttia, johon mahtui liikkumista paikasta toiseen 240.1 kilometriä. Kisa aina verottaa jonkin verran liikuntatunteja ja kilometrejä, kun ennen kisaa pitää himmailla treeneistä, jotta keho on palautunut ja lihakset tuoreet kisaa varten. Myös kisan jälkeen on hyvä pitää kevyempää viikkoa, jotta palautuminen pääsee vauhtiin. Juoksua toukokuuhun tuli  182.6 kilometriä, joka onkin oikeastaan aika paljon. Kesäkuu menee toivottavasti juostessa 👍.

Ihanaa kesäkuun alkua toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – Facebook // Instagram // Twitter // 

hyvinvointi liikunta terveys hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *