Tammikuun tupsahtelut ja paluu harjoitusohjelmaan viikolla 5

Tammikuu vaihtui helmikuuksi alkuviikosta. Tammikuussa olen joutunut hieman himmailemaan liikunnasta, koska kehossa tuntui jonkin verran alipalautumisen oireita. Oireet kyllä helpottivat aika nopeasti, kun olen tehnyt matalatehoista treeniä ja paremmin kuunnellut kehon viestejä. Tästäkin huolimatta  tammikuuhun mahtui 35:27 tuntia liikuntaa, kokonaisuudessaan kilometrejä 221.4, joista juoksua  oli 169.4 kilometriä. Vähitellen muukin elämä; työt ja opiskelut, ovat alkaneet järjestyä kohdilleen ja erityisesti oma suhtautuminen kaikkeen stressiä aiheuttavaan on hivenen rentoutunut. Toisinaan elämä vain on hektisempää ja silloin pienikin ylimääräinen kuorma voi niin sanotusti katkaista kamelin selän. On tietysti myös hyvä miettiä sitä, kuinka äärirajoilla itseään pitää, jos kuppi menee nurin pienestäkin stressitason lisääntymisestä. Tämän asian pohdintaa ja analysiointia jatkan edelleen.

Viikon alusta olen palannut harjoitusohjelmani pariin, samalla olen kuitenkin koko ajan pyrkinyt kuuntelemaan kehoa ja miettimään, miten harjoitukset vaikuttavat yleiseen vointiin ja jaksamiseen. Koko viikon ajan on tuntunut siltä, että harjoittelu enemmänkin innostanut ja virkistänyt kuin vienyt voimia.

Maanantaina  kävin tuulettamassa päätä  kävelyllä (21:19, 1.97 km, avg 112 bpm) ja illemmalla tein liikkuvuustreenin  (15:11 avg 76 bpm). Tiistaina juoksin rauhallisen pk1-juoksulenkin (1:12:04, 9.01 km, avg 123 bpm) ja sen lisäksi harrastin ulkoliikuntaa kolan varressa puolisen tuntia. Keskiviikkona juokuslenkin pääharjoitus alkulämmittely jälkeen oli vetotreeni, jossa tein kahden minuutin vetoja; ensin kuusi vauhtikesätvyystasolla ja sen jälkeen suunnitelmissa oli kuusi  vetoa maksimitasolla (1:17:10, 12.22 km, avg 140 bpm). En oikein saanut nostettua sykettä tuonne maksimtasolle, ehkä vähän löysäilin, en oikien uskaltanut puskea juoksua aivan maksimaaliselle tasolle, toisaalta tuntui myös siltä, että juoksu rasittaa ja voimat loppuvat, mutta en saa sykettä nousemaan maksimitasolle. enemmänkin tuntui siltä, että loppuu voimat, mutta syke ei nouse. Ehkä oli parempikin jättää aivan pippuun vedetty suoritus tällä kertaa väliin.

Torstaina juoksin pk-lenkin (48:14, 7.08 km, avg 134 bpm) ja jatkoin vielä lankakaupan kautta kotiin juosten (10:22, 1.52 km, avg 141 bpm). Perjantaina suunnitelmissa oli viikon pitkis, mutta työ tahaittasi tällä viikolla harrastamista, joten siirsin perjantain pitkiksen lauantaille. Perjantaina Iltasella kävin lauantaille suunniteluun lyhemmän lenkin (1:02:02, 10.37 km, avg 141 bpm) ja illalla tein suunnitelmia lyhyemmän lihaskuntotreenin (30:08, avg 112 bpm).

Lauantaina juoksin viikon pitkiksen (3:12:34, 25.03 km, avg 132 bpm), joka suunnitelmissa oli nelituntinen. Päätin kuitenkin jo ennen lenkille lähtöä etten niin pitkää juoksua tee tälle viikolle. Lopulta lenkin aikana totesin, että tuollainen mukavan pyöreä matka riittää tällä kertaa ja olin sitten loppujen lopuksi aivan tyytyväinen lenkkiini. Sunnuntaina kävin kaiken muun touhuilun lomassa pk2-lenkillä (1:32:03, 14.03 km, avg 137 bpm).

Tällä viikolla liikuntaa on tullut kellotettua hieman reilu 11 tuntia ja kilometrejä kertyi yhteensä 83.1 kilometriä, joista juoksua oli 79.3 kilometriä. Varsin loistava liikuntaviikko siis takana. Oikeastaan suorastaan hämmästyttävää, että tällainen viikko onnistuu näinkin helposti muutaman rauhallisen viikon jälkeen. Silti on tärkeää kuunnella kehoa, eristyisesti nyt, kun treenitunteja on viikossa jo varsin kohtuullisia määriä. Kymmenen tunnin treeniviikot ovat sellaisia suurin piirtein tavallisia, siitä vähemmän ovat usein aika kevyitä viikkoja, jos treeneissä itsessään ei ole sitten enmmän rasitusta ja yli 12 tunnin treenisiikot ovat selkeästi rankkoja määrä viikkoja. Tässä vaiheessa vuotta on jo hyvä hieman suunnitella tulevaa ja lkaa suunnata harjoituksia kohti tulevan kauden kisoja. Tästä on hyvä jatkaa suunnittelua, huikeaa helmikuuta toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

hyvinvointi liikunta terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *