Vähemmän onkin enemmän

Kuten jo edellisessä postauksessa kerroin, sain Takomo running academy -testiryhmän kahdeksan viikon kausiohjelman, peruskestävyyskauden ohjelman, joka on tarkoitettu niille, jotka havittelevat vauhtia maratonille ja ultramatkoille. Ne sanoo mulle, että minun täytyy treenata nyt aluksi vähemmän juoksua, mutta arvatkaapa mitä minun pää sanoo? Se huutaa kovaa: "ei, ei, ei!"

Olen juoksusta riippuvainen. Vaikka kroppa kiittää pienestä hengähdystauosta, pää meinaa levitä ajatuksesta etten pääse juoksemaan. Kävelylenkit eivät sitä juoksemisen huumaa, iloa ja riemua korvaa, ikävää mutta näin se on. Juoksen silloin, kun siihen on merkitty minulle aika, tuntui miltä tuntui. Oli kroppa miten jumissa tahansa tai vaikka sataisi miekkoja ja kirveitä, juoksen. Sairaus, siis flunssa tai rasitusvamma, ovat lyhyen juoksijan elämäni aikana olleet tähän asti ainoa este juoksemiselle. En juokse siksi, että on pakko treenata, jotenkin alitajuisesti jopa tajuan sen, että tällä tavalla juokseminen ei kehitä minua juoksijana ja tällä tavalla en paranna aikoja kisoissa, mutta juoksen, koska pääni vaatii sitä. Koska juoksu ei ole minulle vain treenimuoto, vaan ennen kaikkea tapa rentoutua, nollata ajatukset, ottaa omaa aikaa ja nauttia flowsta. 

Mitä sitten teen nyt? Tämä viikko on aloitettu uudella ohjelmalla. Heti maanantaina "muokkasin" ohjelmaa ja kävin kahden tunnin sauvakävelyllä... Kävelyllä hoin itselleni "Paavo Nurmikin käveli, Paavo Nurmikin käveli"... Käveli toki, mutta ei tätä minun 10min/km vauhtia vaan aika paljon kovempaa vauhtia... Vertaanko itseäni todella Paavo Nurmeen?!?

No mutta, joka tapauksessa tulin pohdinnoinnasi siihen tulokseen, että haluan kuitenkin myös kehittyä juoksijana, juosta vauhdikkaammin ja treenata järkevämmin. Eräs pitkään kestävyyslajeja harrastanut tuttavani totesi, että joko noudatan ohjelmaa tai sitten en, muita vaihtoehtoja ei ole. Ja tottahan se on. Jos alan muokkailla ohjelmaa oman haluni ja mieleni mukaan, en enää tee valmentajan suunnittelemaa ohjelmaa vaan omaani. Silloin on aivan turha kitistä, jos tavoitteet ei toteudukaan, itse olen valmentajan hyvän suunnitelman sössinyt. Mutta toisaalta, jos noudatan ohjelmaa ja tavoitteet eivät  toteudu... On joku, jonka niskaan kaataa koko shitti... :D Tätä en tietystikään toivo! 

Miten tässä nyt sitten käy? Ajattelin antaa ohjelmalle mahdollisuuden ja alkaa noudattaa sitä kiltisti, ehkä päänikin kestää muutaman viikon, vaikka juoksua tuleekin huomattavasti vähemmän... toivottavasti perhe kestää myös ;)

 

 

Seuraathan blogini sometilejä :)
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Löydät blogini myös seuraavista portaaleista:
Blogit.fi
Bloglovin'
Blogkeen

 

Kommentit

Satu / Juoksuaskeleet (Ei varmistettu) http://juoksuaskeleet.blogspot.fi

Heh kuulostaa tutulta! Nimim. kuriton likka noudattamaan mitään ohjelmia. :D Tiedän kyllä tuon tunteen juoksusta, samaa fiilistä ei saa muualta, jos on juoksuhullu. Niin se vaan on. :) Mutta kuten kirjoititkin, jos haluaa kehittyä on tärkeää noudataa valmentajan ohjeistusta. Vielä sä ennätät juosta sydämen kyllyydestä! Sitä paitsi sauvakävely on kivaa, taidankin lähteä just sauvomaan. :)
Ps. Olisi mukava kuulla, minkälainen ohjelma sulla on? Jos sitä saa julkistaa.

Maijaliisa

Kirjoittelen tuosta ohjelmasta lähipäivinä, ohjelmaa on nyt personoitu minulle (sain läpi omat toiveeni valmentajalle :)). Ohjelmana se ei varmastikaan juuri poikkea monesta perusjuoksuohjelmasta ja idea "peruskestävyyskaudella nousujohteisesti määrää, vaihtikestävyyskaudella nousujohteisesti vauhteja" taitaa olla kantava teema. Tänään taas juoksin liian korkeilla sykkeillä... :D

Kirsi N. (Ei varmistettu) http://kirsberry.blogspot.fi

Hei, kuulostaa ihan hyvältä tuo treeni. Se onkin joskus vaikeaa noudattaa ohjeita kun mielellään painelisi fiiliksillä. Minuakin kiinnostaisi miten tuo ohjelma eroaa normaaliohjelmista, itsekin siihen hain mutten pääsyt mukaan. Eikö sen piti olla jotenkin uusi ja erilainen konsepti?

Maijaliisa

Hei Kirsi, kuten Satulle vastasin itse juoksuohjelma ei poikkea mitenkään erityisesti muista juoksuohjelmista, näin ainakin olen ymmärtänyt. Nettivalmennuksen uusi ja erilainen idea on ehkäpä se, että juoksijalle itselleen annetaan työkaluja esim. tietoa juoksun anatomiasta, treenien suunnittelusta ja rytmittämisestä jne. ja näin pyritään tekemään juoksijasta itsestään oma valmentajansa tai annetaan ainakin eväitä siihen. Vielä olemme valmennuksessa aika alussa, joten konseptin ideakin selkiytynee paremmin jatkossa. Testiryhmä on aina testiryhmä, katsotaan mitä tuleman pitää :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.