Ärsyttävä ärtynyt suoli (ja niksini sen hoitoon)
Yllättävän monen ihmisen riesana on ärtynyt suoli. Se onkin todella raivostuttava vaiva, vaikkakaan ei missään nimessä vedä vertoja esimerkiksi pakko-oireiselle häiriölle, josta olen kertonut. Ärtynyt suoli on lähinnä rasittava, ärsyttävä ja epämukava vaiva. Vatsa turpoaa vedestä ja ilmasta, vaatteet eivät mahdu päälle, kipuja ja kouristuksia suolistossa. Ummetusta ja ripulia.
Itse olen saanut pidettyä ärtyneen suolen aisoissa nyt jo melkein vuoden niinkin ”yksinkertaisella” (haha!!) tavalla kuin ruokavalio. Tänään kuitenkin kärsin jälleen epämiellyttävästä raskaasta pallo-olosta, jolloin vatsa turpoaa moninkertaiseksi sen normaaliin tilaan nähden.
Alun perin havaitsin taipumuksen tähän vaivaan teini-iässä. Vaiva kuitenkin pahentui aikuisiällä todellä häiritseväksi. Kävin myös tutkituttamassa suoliston tilaa veri- ja ulostekokein, mikäli kyseessä olisi ollut jokin mystinen bakteeri tai esimerkiksi keliakia. Tähystyksessä en ole kuitenkaan käynyt. Kaikki testit olivat puhtaat ja viittasivat vatsan toiminnalliseen häiriöön. Ratkaisuksi jäi siis etsiä oikea ruokavalio. Se ei ole helppo tehtävä, mikäli ei lainkaan ole tietoinen, mitkä ruoka-aineet vaikuttavat negatiivisesti oman suoliston toimintaan. Ei auta kuin kokeilla. Ennen nykyistä ruokavaliota olin vuosien mittaan kuitenkin tehnyt joitakin havaintoja ruoka-aineista, jotka eivät minulle sovi. Esimerkiksi pavut. Muutaman pavun syöminen saattaa aiheuttaa jopa kahden viikon oireet.
Itse lähdinkin suoraan liikkeelle FODMAP-ruokavaliosta (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols), joka on tarkoitettu ärtyneestä suolistosta kärsiville ihmisille. Ruokavalio perustuu tiettyjen ärsytystä aiheuttavien hiilihydraattien välttelyyn ruoassa. Aluksi poistin ruokavaliosta kaikki FODMAP-ruokavalion kielletyt ainesosat. Olin jonkin aikaa hyvin tiukkana ruokavalion suhteen, minkä ansiosta vatsa ja suolisto rauhoittuivat. Tämän jälkeen lisäilin joitakin ruoka-aineita vähitellen takaisin seuraten niiden vaikutusta. Jo aiemmin selkeästi ärsytystä aiheuttaneita ruoka-aineita en koskaan lisännyt enää takaisin ruoka-valioon.
Lopulta päädyin listaan, jota en enää lainkaan pistä suuhuni: pavut, kaalit, linssit, herneet ja soijapapu (jossain muodoissa). Toiselle listalle pääsivät ruoka-aineet, joita voi syödä joskus pieniä määriä. Minulla näitä ovat vehnä, ruis ja ohra sekä maitotuotteet. Soijaa pystyy syömään tietyillä tavoilla valmistettuna; esim. tofu. Kaikilla ihmisillä tilanne on uniikki, joten toisen ärtyneestä suolesta kärsivän ruokavalio ei välttämättä lainkaan sovi toiselle. En haluakaan ottaa kantaa tällä kirjoituksella siihen, mikä on hyvä ruokavalio kenellekin, ainoastaan siihen, mikä minulle on toiminut.
Aiemmin olin pitkään kasvissyöjä, mutta oloni oli huono ja ruokavalio melko rajoittunut (tofua vaan!), joten otin lihan mukaan joitakin vuosia sitten. Nykyisin olen taas jättänyt lihan eettisistä ja ekologisista syistä, mutta jättänyt ruokavalioon kalan, äyriäiset sekä kananmunat. Nykyisin vatsa pysyy hyvin hallinnassa suurimman osa aikaa, mutta tällä viikolla olen taas syönyt jotakin sopimatonta. En tosin tiedä mitä? Tilannetta ei aina voi hallita, vaikka kovasti yrittäisi. Ei voi kuin tehdä parhaansa. Lopusta on päästettävä irti. Maisemakuva ei liittynyt tähän mitenkään muuten, kuin että koska on kesäilma, niin ärtynyt suolikaan ei ärsytä niin kovin paljon!! Millaisia kokemuksia sinulla on ärtyneen suolen kanssa elämisestä?
Kirjoittaja on Saida Suonio, kasvatustieteiden maisteri (11/2015). Hän kirjoittaa omiin kokemuksiinsa ja erilaisiin lähteisiin viitaten. Saidan käyttämät menetelmät ja harjoitteet eivät välttämättä sovellu kaikille sellaisenaan. Huomioi aina yksilöllinen kokonaistilanne ja käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.
Seuraa Saidaa Instagramissa: @saida_paastairti ja blogia Facebookissa: sivulla Päästä irti @paastairtiblogi (Edit. 10.8.2020).