Kuka pelastaa maailman, jollet sinä?

Katsoin eilen tätä mökkimaisemaa ja mietin, että onko meillä tätä enää antaa lapsenlapsillemme. Totesin avopuolisolleni, että saatamme nähdä elinaikanamme, kuinka kaikki tämä tuhoutuu. Meressä ei voisi enää uida, luonto kuolisi ja jopa ilma olisi saastunutta. Poden asiasta maailmantuskaa. Suurin ongelma on kapitalistinen elämäntapa. Mitä enemmän myyntiä sen parempi, kansalainenkin on kuluttaja. Raha, raha ja raha. Bonukset ja osingot. Ja mitä meille myydään? Yksittäispakattuja kurkkuja ja kertakäyttövaatteita. Haluaisin muuttaa tämän.

Olen tehnyt jo paljon muutoksia omalta osaltani. Lopetin lihansyönnin, en juurikaan osta vaatteita tai muutakaan. Lennän hyvin harvoin. Tulevaisuuden suunnitelmiin ei kuulu suuri lukaali ja iso asuntolaina vaan pieni ekologinen talo. Lapsia haluaisin, mutta ekologinen vaihtoehto on minulta viety. Vaikka voisin hyvin, niin adoptiota tuskin saan, koska minulla on diagnosoitu mielenterveysongelma eikä lapsia juurikaan anneta naisparien perheisiin (puoltavasta laista huolimatta).

Minua ällöttää tämä kapitalistinen elämäntapa. Miksi haluamme saastuttaa kaiken, elää vain rahaa ja kulutusta varten? Maailma on monessa asiassa automatisoitunut, kiitos tietotekniikan, mutta me lisäämme 6-minuuttisia työpäivään. Miksi? Jotta kulutus pysyisi yllä  ja tuhoaisimme maailmaan paremmin? Missä on yhteys luontoon? Missä on yksinkertaisen elämän ilot?

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa tähän muuttamalla oman elämäntapansa ja olemalla esimerkkinä muille. Ehkä lähtemällä politiikkaan tai olla somevaikuttajana. Suurin ongelma on kuitenkin monet suuret yritykset, jotka syytävät muovia ja hiilidioksidipäästöjä. Tähän pitäisi saada loppu.

Seuraavana omana tavoitteenanani on vähentää radikaalisti muovin käyttöä. Tämä on kuitenkin tehty hyvin vaikeaksi. Lähes kaikki asiat kaupoissa on muoveissa. On kuitenkin ihan mahtavaa, että jotkut ovat lähteneet tähän mahdottomalta tuntuvaan tehtävään, kuten vaikka Nollahukka. Toisaalta, mitä vähemmän muovipakattuja asioita ostaa, sen tuoreempaa ruokaa saa. Win-win.

Mitä siis jokainen voi tehdä?

 1. Siirry kasvisruokaan tai vähennä rajusti lihansyöntiä.
 2. Elä pienissä neliöissä.
 3. Pidä lämmitys kohtuullisella tasolla ja käytä pauhaavien patterien sijaan lämpimiä vaatteita.
 4. Suosi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.
 5. Matkusta harvoin lentäen.
 6. Vältä muovia. Pidä kankainen kauppakassi mukanasi ja osta hedelmät ja vihannekset ilman muovipusseja.
 7. Osta tavarat kierrätettyinä, mikäli mahdollista.
 8. Osta laatua. Laadukkaat tavarat ja vaatteet kestävät. Käytä ne loppuun ennen uusien ostamista.
 9. Älä osta asioita, mitä et tarvitse.
 10. Käytä omaa vesipulloa.
 11. Suosi lähiruokaa.
 12. Älä heitä ruokaa roskiin.
 13. Anna lahjaksi elämyksiä tai palveluita tavaran sijaan.
 14. Kierrätä kaikki.
 15. Lainaa tavaroita, joita et tarvitse jatkuvasti. Lainaa toisilta ja anna lainaksi toisille.
 16. Pidä suihkut lyhyinä.
 17. Pidä turhat valot ja sähkölaitteet kiinni.
 18. Käytä ekologisia tuotteita.

Jokainen pystyy näihin pieniin muutoksiin, jotka eivät edes vaadi kovin paljoa. Kyse on vain siitä, haluavatko ihmiset. Vastuullinen ihminen toimii nyt. Maailman pelastaminen saattaa olla jo liian myöhäistä, mutta viimeistään nyt on yritettävä. Mitä sinä vastaisit tulevaisuuden jälkikasvullesi, joka kysyy, mitä sinä teit estääksesi ilmastokatastrofin?

Seuraa minua Instagramissa @saida_paastairti ja @ocdfightclub

Kommentit (3)
 1. Suosin lähiruokaa ja hävikkiruokaa. Hyödynnän paljon myös omia biojätteitä kuten kahvipurut, kananmunankuoret, käytän porkkanan kokonaan (naatit).

  Hankin vain kirppareilta mitä tarvitsen, teen itse pesuaineet niin vaatehuoltoon kuin siivoukseen. Myös siivoustarvikkeet on tehty omasta tekstiilijätteestä. Korjaan ja parsin, suosin myös refashionia. Teen itse itse vaatteeni, mutta joskus on hankittava kierrättämällä, silloinkin mieluiten ilmaisosastolta.

  Olemme siirtyneet kokonaan kestotuotteisiin, jotka olen valmistanut omasta tekstiilijätteestä. Teen kosmetiikan itse, teen pesuaineet itse.

  Huomioin myös sen, että pidän homman tasapainossa. Sillä ainoa tapa elää ekologisesti on elää tasapainossa luonnon kanssa. Ymmärtää miksi olisi tärkeää, että suomalainen lampaanvilla tule käyttöön eikä monttuun, joka on ekologisesti huono asia monella tavalla. Lampaat kun on pakko keritä niiden hyvinvoinnin vuoksi mutta nykyään tämä ekologinen lampaanvilla menee monttuun kun sitä ei kukaan halua (paitsi me käsityöläiset). Pitää siis oikeasti palata luontoon takaisin.

  1. Lisään vielä tuohon kapitalismiin sen verran, että se rehottaa myös ekologisessa elämäntavassa voimakkaasti jos elät kaupungissa etkä itse kasvata ruokaasi tai tee kaikkea kankaista ja langoista lähtien itse. Olen työni puolesta erikoistunut kestävään kehitykseen ja kyllä siinä hommassa kapitalismi vaikuttaa ihan samalla tavalla kuin ei ekologisessa toiminnassa. Se näkyy varsinkin vegaanituotteiden räjähdysmäisessä lisääntymisessä ja osa niistäkään ei ole lähelläkään ekologista elämäntapaa. Ruokateollisuus hydyntää kyllä kaiken mahdollisen kuten myös muotiteollisuus. Muotiteollisuus on öljyteollisuuden jälkeen saastuttavin teollisuudenala ja ala vain kasvaa kun ekologiset tuotteet valtaa alaa. Onko meidän oikeasti pakko hankkia mitään uutta kun kirpparit ovat täynnä vaatteita?
   Mutta on ajateltava myös meitä ihmisiä, köyhyys kasvaa ja se on tulosta ei pelkästään kapitalismista vaan myös siitä, että me omalla kohdallamme elämme niin, että töitä ei kohta enää ole kenelläkään. Sellainen järkevä tasapaino pitää siis saada aikaan. Ääripäät eivät tee muuta kuin hallaa luonnelle sekä eläimille.

   1. Kiitos hyvistä pointeista. Kyllähän se kapitalismi ekologisellakin puolella rehottaa. Toivoisi jotenkin tähän kaikkeen muutosta. Vastausta itselläni ei toistaiseksi kuitenkaan ole kaiken tuon muuttamiseksi. Toivon ainakin, että jokainen heräisi tekemään asialle jotain. Pienistä suuriin tekoihin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *