Lupa tappaa?

thumbnail_IMG_3618.jpgthumbnail_IMG_3622.jpg

Minulla on kestänyt monta vuotta siinä, että olen kerännyt tietoa, kuinka parantua pakko-oireisesta häiriöstä (Obsessive compulsive disorder OCD). Olen lukenut kirjoja ja käynyt terapiassa vuosia. Suomessa ollaan todella lapsen kengissä tässä asiassa. Vaikka tiesin vuosia sen, että kärsin juuri pakko-oireisesta häiriöstä, en saanut mitään järkevää apua itselleni. Vasta kun kävin OCD-klinikalla (ocd-clinic.com) ja aloin seurata facebookissa ihmistä nimeltä Shannon Shy minusta alkoi tuntua, että minulla on olemassa työkalut paranemiseen.

Aiemmin olin lukenut kirjoista, että paranemista varten täytyy vastustaa pakkotoimintoja. Se ei kuitenkaan yksistään riitä mihinkään. Myöskään keskustelupainotteinen psykoterapia ei ole minua koskaan auttanut. Pakko-oireinen häiriö ei poistu puhumalla. Tarvitaan kognitiivisen käyttäytymisterapia keinoja.

Tärkeimmän asian opin OCD-klinikalla (ocd-clinic.com). Se on se, että päästäkseen eteenpäin kohti paranemista, on alettava sietämään ahdistusta, epävarmuutta ja epämiellyttäviä ajatuksia. Siinä on homman juju.

Tarvitaan kuitenkin myös strategia.

En tietenkään voi olla varma, että voin täysin parantua, mutta minulla on syytä uskoa tähän mahdollisuuteen. Yksi syy on sairaudesta parantunut Shannon Shy (https://www.facebook.com/Shannon-Shy-OCD-Can-Be-Defeated-Im-Living-Proof-428444560551203/). Olen viime kuukausina jotenkin valmistanut itseäni alkamaan noudattaa Shannonin strategiaa. Ainoa este on ollut se, etten ole vielä täysin uskaltanut. Olen kuitenkin ottanut pieniä askelmia.

Shannon kertoo, ettei OCD enää lainkaan vaikuta hänen elämäänsä. Hän pääsi tuohon pisteeseen noudattamalla allaolevaa strategiaa.

Hän kertoo, että kun lähtee matkalle kohti parantumista, olisi hyvä, että ihmisellä olisi:

1. Halu parantua.

2. Toivo paranemiseen (edes pieni).

3. Motivaatio.

Shannon kehottaa pohtimaan, miksi haluaa parantua. Mikä on tärkeää sinulle? Ketkä ovat sinulle tärkeitä?

4. Strategia = Mitä tehdä, kun OCD iskee.

Jotta OCD helpottaisi, asennoitumista täytyy muuttaa ja ottaa soturin asenne. Shannonin strategian viisi peruspilaria:

1.  Strategian noudattamisessa ei tarvitse olla täydellinen. Riittää, kun yrität parhaasi.

2. Kohtele OCD:tä sinusta erillisenä oliona. Sinä et ole OCD, OCD et ole sinä.

Shannon sanoo, että hän piti OCD:tä valehtelijana, jonka ajatuksiin ei kannattanut uskoa.

3. Tunnista OCD-ajatukset. Palauta ajatukset takaisin OCD:lle.

Tärkeää tässä kohdassa on se, että Shannonille riitti, että jos hän epäili ajatuksen olevan OCD-ajatus, hän palautti sen takaisin OCD:lle ja suhtautui siihen välinpitämättömästi. Hän ei hakenut varmuutta tässäkään asiassa. Epäily riitti.

4. Anna ajatusten olla mielessäsi. Älä vastusta niitä tai korvaa niitä.

5. Vastusta tekemästä kompulsioita (pakkotoiminto) kaikin voimin.

Mielestäni strategia on loistava. Olen pohtinut ja sisäistänyt näitä oppeja nyt kuukausia. Vähitellen ne alkavat tuntua minusta mahdollisilta toteuttaa ja olen jo alkanut toteuttaa niitä vähitellen.  Haaste on siinä, että strategian toteuttaminen vaatii todellista tahdonlujuutta, sillä strategiassa pysyminen on pakko-oireisesta häiriöstä kärsivälle todella tuskallista sekä aiheuttaa valtavaa ahdistusta.  On kuitenkin tärkeää pitää mielessä strategian kohta 1. Lipsahduksia sattuu väistämättä, joten silloin on syytä suhtautua itseensä armollisesti. Lipsahduksen jälkeen on vain jatkettava sinnikkäästi.

Yksi syy, miksi en ole vielä täysin uskaltanut heittäytyä ja päästää irti peloista ja alkaa toteuttaa strategiaa on se, että voisinko todella olla uskomatta ajatuksia? Uskallanko suhtautua OCD-ajatuksiin välinpitämättömästi? Olenko itsekäs, jos en huolehdi ja varmistele?

Onko minulla lupa tappaa OCD?

 

Kirjoittaja on Saida Suonio, kasvatustieteiden maisteri (11/2015). Hän kirjoittaa omiin kokemuksiinsa ja erilaisiin lähteisiin viitaten. Saidan käyttämät menetelmät ja harjoitteet eivät välttämättä sovellu kaikille sellaisenaan. Huomioi aina yksilöllinen kokonaistilanne ja käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.

Seuraa Saidaa Instagramissa: @saida_paastairti ja blogia Facebookissa: sivulla Päästä irti @paastairtiblogi (Edit. 10.8.2020).

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *