Vaarallinen pellavansiemenrouhe?
Aiemmin kirjoitin, kuinka olen saanut apua ärtyneen suoleeni pellavansiemenrouheesta. Itse olen turvottanut sen yön yli ja sekoittanut puuroon. Pellavansiemenrouheen vaarallisuudesta on kuitenkin ollut myös uutisointia, johon olen viime aikoina havahtunut.
07.11.2016 Etelä-Suomen sanomat on kertonut, että SVT on tuonut esille, kuinka Ruotsin television uutiset on varoittanut käyttämästä pellavansiemenrouhetta ruokana mihinkään tarkoitukseen. Uutisen mukaan se on Ruotsin elintarvikeviraston mukaan vaarallista. Ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa syaanivetyhappoa eli sinihappoa.
Elintarviketurvallisuusviraston Eviran (09.05.2017) mukaan vaara ei kuitenkaan ole näin suuri, sillä linamariinin ei ole kirjallisuudessa raportoitu aiheuttaneen syanidimyrkytyksiä. Pitkäaikaisista vaikutuksista ei tosin ole tietoa. Eviran mukaan myrkylliset pitoisuudet eivät kohoa vaaralliselle tasolle, ellei sitä syödä suurina kerta-annoksina. Eviran turvallisen käytön mukaan aikuiset voivat syödä 2 rkl päivässä pellavan- tai muiden öljykasvien siemeniä turvallisesti.
Itse ajattelin jatkaa käyttöä kohtuullisina annoksina ja kun turvotan sen yön yli, syön pellavansiemenrouheen heti aamulla. Pellavansiemenrouheen härskiintyminen on nimittäin ilmeisesti myös vaarallista. Härskiintyminen tapahtuu ilmeisen nopeasti.
Oletko sinä lopettanut pellavansiemenrouheen käytön näistä syistä?
Kirjoittaja on Saida Suonio, kasvatustieteiden maisteri (11/2015). Hän kirjoittaa omiin kokemuksiinsa ja erilaisiin lähteisiin viitaten. Saidan käyttämät menetelmät ja harjoitteet eivät välttämättä sovellu kaikille sellaisenaan. Huomioi aina yksilöllinen kokonaistilanne ja käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.
Seuraa Saidaa Instagramissa: @saida_paastairti ja blogia Facebookissa: sivulla Päästä irti @paastairtiblogi (Edit. 10.8.2020).