Raparperipiirakkaa juhlan kunniaksi

En valitettavasti päässyt äitienpäivänä äitini luokse kyläilemään, ja hänellä oli juuri syntymäpäivätkin. Perheellämme on ollut perinne herättää sankari laululla ja herkkuaamiaisella, joten ajattelin yllättää äidin leipomalla raparperipiirakan. Sattuman kaupalla siskonikin pöllähti äidin luokse käymään. . Tämä on hyvin harvinaista herkkua, sillä minä opiskelen Turussa ja siskoni on päätynyt Ouluun asti. Valitettavan harvoin aikataulut osuvat yksiin niin että sattuisimme samaan aikaan pääkaupunkiseudulle. Tilaisuus suorastaan huusi hyväksikäyttämistä, ja pitihän äitiä ilahduttaa. Hän ei tietenkään osannut odottaa näiden ”vanhojen” tapahtumien juhlimista, joten yllätys oli melkoinen. 🙂 Lupailin myös aiemmassa Raparperiä ja leipäjuustoa-postauksessani lisää raparperireseptejä, ja tässä sellainen nyt seuraa. 😉

piirakka3

RAPARPERIPIIRAKKA

 Pohja:
125 g voita
1 muna
2 dl mantelijauhetta
1 dl kookosjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl erytritolia

Täyte:
0,5 l raparperin paloja
1 prk (250 g) kermarahkaa
1 muna
Vaniljauutetta (Flavorganics Organic Vanilla Extract)
Kanelia
1 dl erytritolia

Voita/kookosöljyä

Pilko raparperit ja paistele niitä voissa tai kookosöljyssä hiljalleen. Lisää erytritoli ja kaneli, ja anna jäähtyä. Valmista pohja. Vaahdota pehmeä voi ja erytritoli, ja lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voi-munaseokseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 24 cm) ja painele taikina sinne. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle. Paista uunissa 175 C asteessa noin 30-40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan, tai esim. jäätelön kanssa.

Piirakka onnistui erinomaisesti – sanoisin että paras leipomani piirakka! Pohja oli maukkaan pähkinäinen ja pysyin hyvin kasassa, ei murentunut. Täytteessä raprarperin kirpeys oli oivassa tasapainossa, uskon että raparperien paistaminen ja kaneli olivat olennaisia tekijöitä. Piirakka oli niin hyvää että piti ottaa oikein santsipala.

piirakka1piirakka2

Reseptin runko on Karppiherkkuja-blogista. Täytteen tein vakioreseptilläni, mitä olen käyttänyt aina. Karppiherkkuja-blogissa oli täytteeseen oli vielä laitettu kookosjauhoja kosteutta sitomaan, eikä raparperejä paistettu. Käyttämäni täyte ei ollut liian kosteaa ilman jauhoja. Käyttämäni Flavorganicsin vaniljauute on Iherbistä, siitä on esittely Viskitryffeli-postauksessani.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentointi suljettu väliaikaisesti.