En edes halua olla spontaani

Espanjaan muuttanut ystäväni hekotteli hieman kun puhuimme suomalaisten tavasta ylisuunnitella elämäänsä. Minäkin olin hankkinut lennot toukokuun Madridin matkalleni olin hankkinut jo joulukuussa (ks. Ravintolavinkit Madridiin).. Kesälomasuunnitelmat kuitenkin loistivat pitkään poissaolollaan – sama juttu viime vuonna ja sitä edellisenä (ks. Koska minulla on kesäloma?!). Huomaan stressaantuvani ainakin jollain tasolla siitä etten tiedä koska oikein saan pidettyä kesälomaa – ainakin minua ärsyttää se epätietoisuus. Loma kun pitäisi vain suunnitella ja merkata kalenteriin, sillä tutkijan ammatissani kukaan ei tule potkimaan minua lomalle – siitä on pidettävä itse huolta. Väitöskirjatutkijan työ eroaa siinäkin ”perusduunista” että sitä tehdään tavallaan itseään varten – se on kovaa työtä, mutta siitä saa lopuksi tohtorin tutkinnon. Kukaan ei tee tohtorin väitöskirjaa puolestasi, joten lomailu hidastaa sen valmistumista, vaikka onkin tärkeä jaksamisen ja motivaation kannalta (ks. Elämää tiedenaisena).

Korttitalo hajoaa ilman kalenteria

Suoraan sanottuna minulla ei ole mitään kiinnostusta olla spontaani. Minulle on paljon parempi se että tiedän jo hyvissä ajoin ennalta mitä teen ja milloin. Minusta oli erittäin rentouttavaa kun saimme lopulta jaettua poikaystäväni kanssa toistemme menot ja aikataulut Google Calendarin kautta. Sieltä voi selata viikkoja eteenpäin mitä millekin viikonlopulle on suunniteltu ja koska kummallakin on iltamenoa niin että pitää selvitellä kuka ehtisi koiravahdiksi. Jolle kulle minua spontaanimmalle tällainen kalenterikeskeisyys olisi varmaan kauhistuttavaa, mutta minut se pitää järjissäni. Se että kaikki uudet työtehtävät ja menot merkkaa kalenteriin ja to do-listaan heti kun uusia ilmenee, vapauttaa aivokapasiteettini turhasta miettimisestä.

Suunnitelmallisuus on rentouttavaa ja vähentää stressiä – spontaanius ei

Yksilöissä on totta kai eroja – mikä sopii yhdelle, ei sovikaan toiselle. Minä olen kuitenkin hyvin varma siitä että suunnitelmallisuus on tärkeää minun onnellisuuteni ja stressittömyyteni kannalta. Se helpottaa myös arkea koiran kanssa ja pitää huolen siitä että parisuhdeaikaakin löytyy tarpeeksi usein. Iso peukku suunnittelulle! 😉

 

Viime vuonna lomailin Puolan Sopotissa – eiköhän tämänkin kesän loma ole kohta kalenterissa. 😉
hyvinvointi tyohyvinvointi tyouupumus stressi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *