Leipävanukas eli bread pudding voi olla seuraava trendiruoka
Leipävanukas, pullavanukas, bread pudding. Suomalaiset tykkäävät pullasta, köyhistä ritareista ja pappilan hätävarasta, ja ovat kovia kierrättämään parhaat päivänsä nähneitä raaka-aineita, joten miten leipävanukas eli bread pudding ei ole sen tavallisempi ruokapöydissä? Lisäksi leipävanukas muistuttaa vähän puuroa, joka löytyy useimpien suomalaisten lautaselta. JLeipävanukas onkin seuraava ruokatrendi jos minulta kysytään. 😉

Itse en ole ikinä ollut peruskaurapuuron syöjä, mutta olen aina tykännyt jouluisesta riisipuurosta kanelilla ja sokerilla, sekä erilaisista uunipuuroista. Äidin ohrauunipuuro oli suosikkini pitkään, mutta nykyään gluteenittomista vaihtoehdoista hittejä ovat raparperipullapuuro ja kookosmaitoon tehty riisiuunipuuro, joka on kuin jälkiruokaa. Yksi suuri innoittaja puurojen pariin oli Puuron uusi aika-kirja, joka on täynnä gluteenittomia ja maidottomia herkkupuuroja. 😉 Vanukkaat ovat myös yksi ”lempiruoistani”. Syön viikoittain erilaisia chiavanukkaita, Perinneruokaa prkl-kirjasta bongattu raejuustovanukas mustikkasopalla on yksi herkuistani ja onpahan täällä blogissa ollut myös Mikä on paras proteiinivanukas?-testikin. 😉 Leipävanukas on yhdistelmä puuroa ja vanukasta, joten en voi olla tykkäämättä siitä – vaikka siihen tulee rusinoita, joita en muuten niin fanita. Kirpeät vadelmat tasapainottavat ne täydellisesti. 😉
Blogin puuro- ja vanukasreseptejä:
Helmipuuro
Makea kaurauunipuuro marjoilla
Mustikka-kardemummavispipuuro
Nigellan flan eli paahtovanukas
Omena-kanelihelmipuuro
Proteiinivispipuuro
Raejuustovanukas mustikkasopalla
Raparperipullapuuro
Riisiuunipuuro kookosmaitoon
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Snickers-tuorepuuro
Suklaa-tattaripuuro suolakaramellikastikkeella
Vadelmahelmipuuro
Vaniljainen tapiokavanukas
Vähähiilihydraattinen vispipuuro
Tämän blogikirjoituksen leipävanukas on gluteeniton ja maidoton, mutta voit käyttää siihen myös ihan tavallista leipää/pullaa ja maitoa. 🙂
Gluteeniton ja maidoton leipävanukas eli bread pudding
Ainekset (6 annosta)
- Leipävanukas eli bread pudding:
- 8 siivua
- (gluteenitonta) vaaleaa leipää tai pullaa ((hieman kuivahtanutkin sopii hyvin)
- 1 dl
- rusinoita
- 200 g
- jäisiä pakastevadelmia
- 1/2-1 dl
- vaahterasiirappia
- 1 rkl
- ceylonkanelia
- 1 tl
- jauhettua kardemummaa
- 2 tl
- vaniljauutetta
- 5-6 dl
- kookosmaitojuomaa tai mantelimaitoa (leivän kuivuudesta riippuen)
- 3
- kananmunaa
- 2-3 rkl
- Cointreau-likööriä ((ei pakollinen))
- Voita tai kookosöljyä vuokaan
- Suolakinuskikastike:
- 1 dl
- pehmeitä, kivettömiä taateleita
- 1-2 dl
- kookosmaitojuomaa tai mantelimaitoa
- 1/4 tl
- ruususuolaa ((tai tavallista suolaa))
Tee näin:
Laita suolakinuskikastikkeen taatelit likoamaan väljään veteen. Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Sekoita vaahterasiirappi, munat, kookosmaitojuoma ja mausteet keskenään. Kuutioi leivät ja sekoita ne munamaitoon. Anna nesteen imeytyä kymmenisen minuuttia. Kääntele vadelmat ja rusinat leipä-maitoseoksen joukkoon ja kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Paista uunissa 175 C asteessa noin 40 minuuttia – kunnes leipävanukas on asettunut ja saanut hieman väriä. Voit peittää vuoan foliolla jos leipävanukas meinaa tummua liikaa. Valmista suolakinuskikastike leipävanukkaan paiston lopopuvaiheessa. Valuta taateleiden liotusvesi pois ja mittää kastikkeen ainekset tehosekoittimeen. Aja kastike mahdollisimman tasaiseksi ja sileäksi. Voit käyttää kastikkeen tekemiseen myös sauvasekoitinta. Anna leipävanukkaan asettua 15-30 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa suolakinuskikastikkeen kanssa.