Gluteeniton raparperibritakakku kruunaa kesäjuhlat

Äitini jaksaa aina kertoa juttua eräistä ala-asteajan synttärijuhlistani, joihin hän teki mustikkabritakakun kermarahkatäytteellä. Koko kakku syötiin neljän tytön voimin – niin hyvää se oli. En ole ikinä ollut mikään täytekakkufani, mutta se britakakku – se on vain niin hyvää, etenkin kun täytteenä on marjoja, kermaa ja raikastavaa rahkaa. Marjaisia britakakkuja saa kiitos pakastimen aarteiden ympäri vuoden, mutta näin kesällä suosikkini on gluteeniton raparperibritakakku.

Gluteeniton raparperibritakakku on varma hitti kesäjuhliin

Perinteisesti raparperibrita tehdään kermavaahdon ja vanijatujauksen kera, mtuta itse tykkään tehdä sen hieman perinteisestä poiketen käyttämällä täytteessä suussa sulavaa mascarponea ja maustamalla kakun kardemummalla ja inkiväärillä- ne ovat ihanat mausteet raparperille! Gluteeniton raparperibritakakku uppoaa tavisruokavaliota noudattaville tuosta vaan lisäpalojen kera, eikä siitä tosiaan arvaa millään tavalla että se on gluteeniton tai muuten ”tavallisesta poikkeava”. Britakakku maistuu niin hyvin että söisin ilomielin siitä vaikka neljänneksen. 😀

Katso myös vähähiilihydraattisen britakakun resepti

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Gluteeniton raparperibritakakku

Ainekset (8 annosta)

Pohja
150 g
huoneenlämpöistä voita
1,5 dl
sokeria
4
kananmunan keltuaista
2,5 dl
gluteenitonta jauhoseosta, esim. vaaleita Jytte-jauhoja (voit tehdä myös oman jauhoseoksen sekoittamalla mantelijauhoja ja perunajauhoa 1:1)
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
jauhettua kardemummaa
1,5 dl
maitoa
Marenki
4
kananmunan valkuaista
2 dl
sokeria
kourallinen
mantelilastuja
Täyte
5 dl
raparperipaloja
1-2 rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna (ei pakollinen, mutta sopii hyvin!)
tilkka
vettä
0,5 dl
sokeria (lisää lopuksi maun mukaan)
1 rs (250 g)
mascarponea (italialainen tuorejuusto)
1 prk (2 dl)
kuohukermaa
1 tl vaniljauutetta
2
liivatelehteä
tilkka
kiehuvan kuumaa vettä
3 h
{
AKTIIVINEN 1 h
PASSIIVINEN 2 h

Tee näin:

Aloita tekemällä raparperihilloke. Mittaa kattilaan raparperinpalat, 0,5 dl sokeria, inkivääriraaste ja pieni tilkka vettä. Kiehauta ja keittele sitten raparperia miedolla lämmöllä puolisen tuntia niin että sen rakenne pehmenee ja inkiväärin maku irtoaa hyvin. Jätä seos jäähtymään ennen täytteen tekemistä, jatka jäähdytystä jääkaapissa suurimman kuumuuden haihduttua.

Valmista pohja. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset tarkkaan niin ettei valkuaisen joukkoon pääse yhtään keltuaista – muuten siitä ei tule kunnon marenkia. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita keltuaiset yksitellen voiseokseen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne voiseokseen pienissä erissä vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi ja vuoraa sillä uunipelti. Kaada taikina pellille ja tasoita se ohueksi kerrokseksi. Vaahdota valkuaiset kovaksi, kuohkeaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sokeri pienissä erissä samalla/välissä sekoittaen. Levitä marenki lastan avulla taikinakerroksen päälle. Ripottele marengin pinnalle mantelilastut. Paista pohjaa uunissa 175 C asteessa 20-25 minuuttia, kunnes marenki on saanut vaaleanruskean värin. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista täyte raparperihillokkeen jäähdyttyä. Pistä liivatelehdet likoamaan viileään veteen. Sekoita masarpone ja vaniljauute raparperihillokkeeseen. Tarkista seoksen makeus, mutta älä tee täytteestä liian makeaa, sillä marenkipohja tuo kakkuun kyllä makeutta. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Puristele liivatelehdistä ylimääräiset vedet ja liuota ne kiehuvan kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana raparperi-mascarponeseokseen ja sekoita välittömästi. Kääntele mascarpone-raparperiseos varovasti kermavaahdon joukkoon, jotta täyte säilyy kuohkeana. Nosta raparperiseos jääkaappiin vähintään 30-60 minuutiksi jotta liivate rupeaa hyydyttämään täytettä ennen kakun kokoamista.

Kokoa kakku vasta aivan ennen tarjoamista. Leikkaa jäähtynyt pohja keskeltä kahtia niin että siitä tulee kaksi yhtä suurta levyä. Nosta toinen levyistä tarjoiluvadille ja levitä täyttettä sen päälle. Nosta toinen levy täytteen päälle kakun kanneksi. Koristele halutessasi tuoreilla mansikoilla, muilla marjoilla tai syötävillä kukilla.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Suosikki ihon- ja hiustenhoitotuotteet kesään

Ihon ja hiusten tarpeet ovat usein erilaisia kesällä ja talvella. Ainakin minun iholleni riittää kesäisin paljon kevyempi voide kuin talvipakkasilla, mutta toistaalta sekä kasvojen että vartalon iho tarvitsee usein enemmän rauhoittamista auringon ja hikoilun jäljiltä. Hiukset sen sijaan ovat talvella helpommi sähköiset, mutta kesällä ne kuivuvat auringossa ja takkuuntuvat tuulessa. Kokosin tähän kirjoitukseen omat suosikkituotteeni, jotka auttavat ihoani ja hiuksiani pysymään kunnossa kesällä. 😉

Suosikkituotteet kesäiholle ja -hiuksille


Ziaja Sensitive Soothing Day Cream SPF 20
Aika harva pistää aurinkorasvaa nassuun joka päivä – etenkään jos on kyseessä tavallinen työpäivä. Päivän aikana tulee kuitenkin oltua usein yllättävän paljon ulkona. Itsekin lenkkeilen koiran kanssa usein puistossa, jossa ei ole juuri varjoa. Hartioille on tullut topin rusketusrajat, joten lienee selvää että naamakin saa siinä samalla aurinkoa. Ei niin paljoa että olisin palanut, mutta ennen aikainen ikääntyminen tai ihosyöpä tuskin kiinnostavat ketään. Niinpä onkin kätevää kun kasvoille käyttämässäni päivävoiteessa on valmiiksi suojakerroin. 😉 Ziajan vuohenmaitosarjasta löytyy myös SPF20-versio, mutta se sopii paremmin kuivalle iholle. Sensitive-sarjan päivävoide on hieman kevyempi ja sopii paremmin kesäiholleni.

Flow mineraalimeikki
Kotimainen mineraalimeikki, joka ei tuki ihoa vaan antaa sen hengittää. Tasoittaa kuitenkin ihonväriä hyvin ja antaa meikille kauniin pohjan. Lisää täältä.

Vedenkestävä ripsiväri & vedenkestävän ripsivärin poistoaine
Käytän aina vedenkestäävä ripsiväriä, sillä se pitää taivutukset paremmin ja kestää yllättäviä pikkusadekuurojakin tai jos aurinko saa silmät vuotamaan. Vedenkestävä ripsiväri vain tarvitsee omat aineensa meikin poistamiseen, tämän hetken suosikkini on Ziajan vedenkestävän ripsivärin poistavat aineet, kuten kuvan vuohenmaitoputsari.

Aloedermal-aurinkorasvat
Tutustuin näihin tuotteisiin Kuuban matkallani. Sarjaan kuuluu niin SPF30 kuin SPF50 voiteita, ja omat löytyy kasvoille ja vartalolle. Aurinkorasva imeytyy nopeasti eikä lähmää. Mikä parasta, kasvoversiot eivät tunnu tukkivan ihoa lainkaan (välillä aurinkorasvat tuntuvat aiheuttavan minulle finnipurkauksen). Aurinkosuojan lisäksi näissä on ihoa hoitavia ainesosia, kuten aloe veraa, kasviöljyjä ja hyaluronihappoa. Sarjassa on myös After Sun. Lue lisää täältä.

 
Aloe vera-geeli
Minulla on aina kaapissani vähintään 90 % aloe vera-geeliä. Se on varsinainen monitoimituote, sillä se kosteuttaa niin ihoa kuin päänahkaa ja hiuksiakin. Se on kuitenkin suosikkini nimenomaan sheivauksen jälkeisenä ihon rauhoittajana ja arkisena after sunina. Jos minulla on illalla tunne että vaikkapa kädet ja dekoltee ovat saaneet vähän liikaa aurinkoa, rasvaan ne aloe vera-geelillä, jonka sekaan pistän pari tippaa öljyä – iho kiittää! Aloe vera-geeli imeytyy yksistään iholle huonosti, mutta sen joukkoon kannattaa pistää pari tippaa öljyä, esimerkiksi mainitsemaani Weledan Lavender Body Oilia tai kookosöljyä. Se parantaa imeytyvyyttä ja lisää kosteutustehoja.

Kookosöljy
Kookosöljyn ja aloe vera-geelin sekoitus on yksi suosikki”tuotteistani”, vaikka teenkin sen ihan kotioloissa suoraan kämmenellä. Monitoimituote, jota iho rakastaa – kosteuttaa ja rauhoittaa. Lisäksi käytän kookosöljyä sellaisenaan kuiville ihoaluille ja kynsinauhojen hoitoon. Kookosöljystä ja suolasta saa tehtyä myös ihanan tahnan ihon kuorintaan! Sitä voi myös sipaista hiusten latvoihin. Jotkut puhuvat kookosöljystä luonnollisena aurinkosuojana, mutta ne tehot ovat kyllä sen verran pienet että itse en kyllä sen turvin lähtisi ottamaan aurinkoa.

Nämä kutrit pidetään kunnossa hoitoainepesuillaHiusten pesu hoitoaineella
Kyllä, hiukset voi välillä pestä pelkällä hoitoaineella, sillä sekin emulgoi rasva ja likaa irti hiuksista. Tämä on oiva kikka tehohoitaa auringossa kuivuneita ja tuulen tuivertamia kiehkuroita. Paras hoitoaine on suht kevyttä, mutta hoitavaa ja edullista. Esimerkiksi kotimaiset XZ- tai Varpu-hoitoaineet ovat tähän hyvä valinta. 😉 Katso tarkemmat ohjeet ja muut hoitoainevinkit täältä.
Hyvä jätettävä hoitoaine
Minulla on pitkät, värjätyt ja vaalennetut, melkein vyötärölle asti yltävät hiukset. Ne huutavat tehokosteutusta ja niinpä minä melkeinpä ”lotraan” jätettävillä hoitoaineilla. Käytän yleensä kahden tuotteen rutiinia: laitan ensimmäiseksi hiuksiini jotain hyvin voitavaa jätettävää (tykkään erityisesti sellaisista, joissa on hoitavia öljyjä ja glyseriiniä, esim. Alba Botanica Fragrance Free Leave In tai Varpu Tyrni-hoitoaine, vaikka sitä ei olekaan tarkoitettu jätettäväksi) ja sen jälkeen laitan vielä takkuisimpiin kohtiin ja latvoihin jotain silottavampaa tuotetta, joka saakin sisältää jotain silikonia (esim. Giovannin Straight Fast Straightening Elixir, jota käytän nimenomaan silottamiseen ja selvittämiseen, en suoristamiseen ;)). Näin hiukseni saavat samalla hoitoa, mutta eivät takkuunnu. Alba Botanicaa ja Giovannia saa tilattua iHerbistä, alennusta ensimmäisestä tilauksesta koodilla IRI825.

Lue myös: Itseruskettava – turvallinen vaihtoehto vai terveysriski?

Kauneus