Supernainen saa jaksamista ruokavaliosta + ARVONTA

*Kaupallinen yhteistyö – Betolvex 

Elämässäni on käynnissä varsin hektinen vaihe. Väitöskirjatyön kanssa on käynnissä viimeinen vuosi, ja paljon on asioita, jotka pitäisi saada valmiiksi ennen sitä. Töitä tehdään uutterasti, ja siinä sivussa elämääni kuuluu myös puoliso, koira, harrastuksia ja ystäviä. Välillä mietin yritänkö olla oman elämäni supernainen, joka jaksaa loputtomiin ja pystyy kaikkeen. Kyllä ja ei. Haluan rauhoittaa elämääni ja pitää sen eri osa-alueet hyvässä tasapainossa, mutta samalla tiedän että on joitain asioita, jotka vain pitää tehdä nyt – ja ne pitää tehdä hyvin. Niinpä haenkin lisää jaksamista ruokavaliosta.

Jaksamista ruokavaliosta

Monipuolinen ruokavalio on kaiken a ja o, no surprise in that. Minulla on vahva usko kasvisten syönnin tärkeyteen, ja pyrin syömään niitä runsaasti ja monipuolisesti sisällyttäen erivärisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja jokaiseen päivään. Kasvikset huolehtivat myös hyvin kuidunsaannista, ja niiden lisäksi peruspilareihin kuuluvat myös vähän prosessoidut lihat, kalat, munat ja maitotuotteet.

Monipuolinen ruokavalio riittää hyvin pitkälle takaamaan eri ravintoaineiden saannin, mutta kiireen keskellä on haastavaa syödä oppikirjan ohjeiden mukaan. Huolehdin hyvin riittävästä kasvisten ja proteiinin saannista, ja säännöllisesti käyttämiini lisäravinteisiin kuuluvat magnesium ja D-vitamiini. Tarpeen mukaan käytän myös maitohappobakteerivalmisteita, mutta pyrin saamaan niitä ensisijaisesti ruokavaliostani. Vitamiinien saannista se mikä minulta itseltäni jää helpoiten vajaaksi, ovat B-vitamiinit. En syö juurikaan viljatuotteita, eikä siemeniäkään mene aina niin paljoa että saisin ravinnosta monipuolisesti eri B-vitamiineja. B-vitamiineja tulisi saada tasaisesti, sillä ne ovat vesiliukoisia eivätkä ne varastoidu kehoon vaikka niitä koittaisikin ”tankata”.

Aivot ovat tutkijan tärkein työväline

Tutkijan työ on kuitenkin hyvin pitkälti aivoista ja ajattelusta riippuvaista, joten muisti, oppimiskyky ja stressinhallinta ovat minulle äärimmäisen tärkeitä. Niinpä haluankin pitää huolta tärkeimmästä työvälineestäni. Tuen hermostoni toimintaa monipuolisella B-vitamiinivalmisteella, ja tällä hetkellä minulla on käytössä Ratiopharmin Betolvex Strong-B-vitamiinivalmiste. Betolvex Strong on juuri sopiva minun tarpeisiini, sillä siinä on B1- ja B12-vitamiineja, jotka tukevat hermoston normaalia toimintaa, foolihappoa ja B6-vitamiinia, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta, sekä biotiinia, joka tukee ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia. B12-vitamiinia saa ravinnosta ainoastaan eläinperäisistä lähteistä ja se onkin tärkeä lisäravinne vegaaneille, mutta myös keliaakikoille ja muista imeytymishäiriöstä kärsiville. Betolvexia saa apteekeista.

 

Betolvex-arvonta

Tarvitsisitko sinäkin Betolvex-vitamiinilisää ravintoosi? Minulla on ilokseni mahdollisuus arpoa kolme Betolvex-tuotepakettia joihin kuuluu 1 kpl 30 tabl edellä kuvaamaani Betolvex Strongia ja 1 kpl 50 tabl pinkki Betolvex, joka sisältää B12-vitamiinia. Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tähän kirjoitukseen ja jättämällä sähköpostiosoitteensa. Arvonta päättyy keskiviikkona 6.6.18 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 🙂

*GDPR-asetusten hengessä kerron vielä että sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista, mutta ilman sitä en voi olla yhteydessä arvonnan voittajiin. Ylläpitäjän asemassa poistan pyydettäessä annetut tiedot jälkikäteen. 🙂

terveys

Raparperi ja kondensoitu maito tekevät täydellisen piirakan

Keväällä ja kesällä useampi lempiruokani tulee sesonkiin: ensiksi parsa (esim. parsarisotto on ollut viime aikoina pop), ja nyt raparperi. Ai että. Tykkään toki hedelmistä joita saa marketeista vuoden ympäri, ja pakkasessa pidän aina marjoja, mutta tuoreet raaka-aineet ovat yksinkertaisesti omaa luokkaansa. Raparperi menee minulle melkein missä tahansa muodossa. Siitä voi tehdä monia erilaisia piirakoita ja makeita herkkuja, mutta se sopii hauskasti myös suolaisiin ruokiin, kuten lammaspataan ja salsaksi tai chutneyksi grillatuille lihoille. Raparperin suurkulutus alkaa nyt.

Ks. koottu lista blogin raparperiresepteistä

Aiemmin tässä kuussa testasin Nigella Lawsonin flan-reseptiä, jonka pääraaka-aineena oli kondensoitu maito. Se on hyvin makeaa ja siitä sain idean kokeilla miten se sopisi raparperin kanssa – ja niinhän se kondensoitu maito pyöristääkin kirpsakan raparperin juuri täydellisesti. Piirakan pohjan tein helposti kekseistä, joten tähän piirakkaan ei sen kummempia jauhovarastoja tarvita. Tästä raparperipiirakasta tuele helposti myös gluteeniton, kun vaan valitsee pohjaan gluteenittomat keksit. 😉 Raparperipiirakka kondensoidulla maidolla on tosi näpsäkkä resepti vaikkapa mökille, sillä keksit ja kondensoitu maito säilyvät kaapeissa hyvin vierasvarana!

Raparperi + kondensoitu maito + keksipohja – helppoa ja herkullista!

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Raparperipiirakka kondensoidulla maidolla

Ainekset (8 annosta)

Pohja
200 g
(gluteenittomia) Digestive-keksejä (esim. Semperiltä löytyy peräti kahta gluteenitonta Digestiveä: pelkkä Digestive ja Kauradigestive)
100 g
voita
Täyte
200-300 g
raparperia
1 tlk
kondensoitua maitoa (397 g, esim. Dovgan- tai Markomilk-merkkinen)
2
kananmunaa
1 h
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 45 min

Tee näin:

Sulata voi. Jauha keksit hienoksi muruksi monitoimikoneella, blenderissä tai käsin huhmareella (työläämpi vaihtoehto, mutta oiva mökkikeittiöön ;)). Sekoita voisula keksimurun joukkoon. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan peitoksi (halkaisija noin 20 cm) ja taputtele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Pilko raparperinvarret noin 0,5 cm paksuisiksi siivuiksi. Levitä siivut keksipohjan päälle. Kumoa kondensoitu maito tölkistään kulhoon. Sekoita joukkoon kananmunat. Kumoa maitoseos raparperinpalojen päälle ja paista uunissa 175 C asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kondensoitu maito on hyytynyt ja asettunut. Sen ei tarvitse olla aivan jämäkkää, mutta ei enää hyllyvää. Anna piirakan jäähtyä ensiksi huoneenlämmössä ja sitten mielellään yön yli jääkaapissa. Irrota raparperipiirakka vuoasta vasta kun se on täysin jäähtynyt.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma