Kun minä otin ruokavastuun – viikkojen 1 ja 2 ruokalistat

Pohdin vähän aikaa sitten täällä blogissa kuinka jakaa kotityöt reilusti, ks. Sukupuoliroolit ja kotityöt parisuhteessa – onko naisen paikka keittiössä?. Sen sijaan että tekisimme kumpikin vähän kaikkea ruoanlaitosta pyykinpesuun, tiskaamisesta imurointiin, päädyimme jakamaan työt kummankin omiin vastuualueisiin. Vaikka olenkin jostain syystä pyrkinyt sotimaan perinteisiä sukupuolirooleja vastaan, tuli minulle ruoanlaittovastuu – poikaystävä kun tarjoutui niin avokätisesti hoitamaan kaiken muun. Ei mikään maailman tasaisin jako siis. 😀

Parsarisottoa kannattaa tehdä nyt kun parsan sesonkin on parhaimmillaan

Ruoanlaittohan minulta kyllä sujuu, en varmaan muuten pitäisi ruokablogiakaan.  Taktiikkani on tehdä suuria annoksia monipuolista ruokaa, jota voi sitten syödä useamman päivän putkeen eikä kokkausvastuu kuormita minua liikaa. Syömme tyypillisesti kumpikin yhden lämpimän aterian päivässä kotona, lounas tulee syötyä työpaikalla ja viikonloppuisin voikin sitten olla pari eri ateriaa. Itse en ainakaan kyllästy vaikka söisin samaa ruokaa parina iltana putkeen. Syömämme ruoka on gluteenitonta, ja sen lisäksi minulle on tärkeä huolehtia riittävästä proteiinin ja kasvisten saannista. Perusarkiruokien lisäksi kokkauslistassa näkyy erilaisia leivonnaisia ja jälkiruokia, joita olen kehitellyt blogia varten.
Viikko 1:n ruokalista:

Leipävanukas on hauska tapa hyödyntää kuivahtanut leipä tai pulla

Viikko 2:n ruokalista:

  • Uunissa paistettua kinkkua, salaattia ja perunoita (jämiä äitienpäivän kyläilyreissusta)
  • Ruokaisa Nizzan salaatti (tonnikalaa, kananmunaa, perunoita, salaattia)
  • Tomaattinen jauhelihakastike pakastimesta
  • Teriyakikana ja höyrytetty parsa
  • Bataatti-kukkakaalisosekeitto teriyakikanalla/raejuustolla
  • Banaanileipä (uusi versio, kehittelin reseptiä)

Ravintolaversio Nizzan salaatista

Miltäs näyttää? Mitä teillä syödän arkena?
Itse olen ainakin ollut näihin kahteen ensimmäiseen viikkoon ihan tyytyväinen ruokien osalta. Aika paljon parsaa on tullut syötyä, mutta nythän sitä kannattaakin syödä kun sesonki on parhaimmillaan. 😉 Lisäksi poikaystävä sai esittää ruokatoiveita kun sovimme diilistä: hän halusi syödä terveellistä ja monipuolista ruokaa, paljon kasviksia hyvän makuisessa muodossa ja kalaa kerran pari viikossa. Erityiset raaka-ainetoiveet menivät raparperille ja punajuurille, ne pitääkin koittaa saada seuraavien viikkojen ruokalistoille. Eiköhän se onnistu, raparperia odotan itsekin innolla. 😉

Päivittelen blogiin taas uusia ruokalistoja – ja myöhemmin kerron toimiko kotityöjako myös muilta osin kuin ruoanlaitolta. 😉

Banaani-tahinikeksit ovat terveellinen herkku

Jos ruokavalioni kiinnostaa enemmänkin, pidin viime vuoden puolella myös kerran kuukaudessa viikon ruokapäiväkirjan – ne löytyvät kootusti tämän linkin takaa.

treeni-ja-ravinto

Helpot ja nopeat banaani-tahinikeksit

Maapähkinävoi on ollut kaupoissa jo pitkään, ja viime vuonna erilaiset pähkinätahnat, kuten mantelivoi ja cashewvoi, ovat ruvenneet löytymään kauppojen hyllyltä. Herkkutahnaa voi kuitenkin tehdä myös siemenistä – onko esimerkiksi tahini sinulle tuttua? Se on ihanan aromikasta tahnaa, joka on tehty seesaminsiemenistä. Sitä käytetään muun muassa erilaisissa kastikkeissa ja monille tutussa hummuksessa, mutta se sopii myös makeisiin resepteihin ja erilaisiin herkkuihin.

Bongasin Sweet Food O’Mine-blogista helppojen banaani-maapähkinävoikeksien resepti, joista tein oman version tahinilla. Niin herkullista! Nämä keksit ovat koostumukseltaan pehmeitä ja maultaan täyteläisiä. Lisäksi nämä banaani-tahinikeksit ovat helppo ja nopea saada terveellistä herkkua ilman gluteenia, maitoa, munia ja valkoista sokeria. Nämä jäävät ehdottomasti vakiherkkuihini. 😉

PS. Blogissa oli aiemmin helppojen, jauhottomien maapähkinävoi-suklaacookieiden ohje (kuva yllä). Ne ovat niin helppoja ja nopeita tehdä, ja samalla melkein syntisen hyviä.

Muita vegaanisia ja gluteenittomia reseptejä:

Kuohkea suklaamousse kikherneliemellä
Maidoton jäätelö kikherneliemestä
Marokkolainen bataattisalaatti
Proteiinipitoinen omenapiirakka kikhernepohjalla
Punajuurihummus
Tofu-suklaamousse

Banaani-tahinikeksit

Ainekset (8 annosta)

1
kypsä banaani
2 dl
(gluteenittomia) kaurahiutaleita
1-3 rkl
vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
1 tl
vaniljauutetta (ei pakollinen)
1 dl
tahinia
30 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Pilko banaani. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen tai blenderin kulhoon ja aja tasaiseksi massaksi. Tee taikinasta kahden ruokalusikan avulla kekoja ja taputtele ne hieman litteämmiksi, keksimäisiksi – taikina ei juurikaan leviä paiston aikana.  Paista uunissa 175 C asteessa noin 15 minuuttia – kunnes keksit ovat saaneet nätin värin. Keksit jäävät vähän pehmeiksi.

treeni-ja-ravinto