Ravintolavinkit Madridiin – viisi paikkaa, joissa kannattaa käydä

Olin kuun vaihteessa pitkän viikonlopun Espanjassa, Madridissa, jossa ystäväni on nyt asunut useamman vuoden. Tykkään matkustamisesta ja paikallisoppaan kohteesta saa aina enemmän irti – mikäs sen parempaa! Ruoka on ehdottomasti yksi niistä asioista mitä odotan innolla matkoillani. Onneksi ystävääni voi aina luottaa hyvän ruoan suhteen ja löysimme monta kivaa paikkaa, joista parhaat vinkkaan nyt tässä kirjoituksessa. Aiemmin kirjoitin jo oman postauksensa Madridin gluteenittomasta taivaasta, Celiciososta. 😉

Kootut ravintolavinkit Madridiin

Mama Campo (Calle de Trafalgar 22)

Madridissa ollaan aika lihan- ja leivänsyöjiä, ja luomu ja lähiruoka ovat vähän sellaisia moderneja kotkotuksia, mutta Mama Campo toi siihen kivan freesiä vaihtelua. Söimme täällä alkuun karamelisoituja artisokkia (rakastan artisokkia, ja niitä saa tuoreena Suomesta niin harvoin..) ja pääruoaksi paahtopaistia ja paistettuaturskaa. Annokset olivat nättejä ja maukkaita, ja täällä oli myös täysin yllättäen yksi parhaista gluteenittomista leivistä mitä olen koskaan syönyt. Siinä oli paksu kuori ja pehmeä, sitkeä sisus – aivan kuin ”oikeaa” maalaisleipää. Mama Campo sijaitsee kauniin ja rauhallisen Plaza de Olavide-aukion kupeessa ja se sopii erinomaisesti myös terassilla syömiseen.

Mama Campossa oli hauska sisustus
Espanjassa kannattaa syödä artisokkia
Mama Campon gluteeniton leipä oli kuin perinteistä maalaisleipää

Angelita (Calle Reina 4)

Ystäväni valitsi Angelitanvähän fiinimpää illallista varten – nappivalinta! Tunnelma oli rento, ei valkoisia pöytäliinoja eikä pönötystä, mutta mielenkiintoisia ja huolella tehtyjä annoksia hyvien viinien kanssa paritettuna. Asiakaspalvelu ei ole aina Espanjassa huipussaan, mutta täällä henkilökunta oli oikein ystävällistä ja kertoi huolella ruoista ja viineistä. Englantikin onnistui ja gluteenitonta leipää löytyi. Annoksista parhaimpina jäivät mieleen ratatouille, joka oltiin tehty hauskasti ihan tartarpihvin näköiseksi, ja ibericopossu bataatilla. En ollut tajunnut että porsaanliha voi itsessään maistua niin hyvältä! Ibericopossua kannattaa ehdottomasti maistaa, vaikka muuten ei olisikaan possufani. Niin maukasta, pähkinäistä ja pehmeää… Aterian kruunasi raikas mangopannacotta paahdetulla sokerilla ja karamelisoidulla popkornilla. Ihana kirpeys! Suosittelen paikkaa lämpimästi. 🙂

Ratatouille oltiin naamioitu hauskasti tartarpihviksi ja itse tartarpihvi tarjottiin luun ytimestä

Kirpeän makea mangopannacotta ja jälkiruokaviini kruunasivat aterian
Angelitan sisustuksesta tulee vähän mieleen turkulainen STORAGE

La Buga del Lobo (Calle Argumosa 11)

Meksikolaishenkinen ravintola, joka sijaitsee kävelymatkan päässä Reina Sofian museosta joten aivan museon kyljessä olevien turistiraflojen sijaan kannattaa tehdä pikkukävely vaikkapa tänne. Sisustus oli vähän liian överi minun makuuni (voimakkaita värejä, outoja piirrustuksia ja maalauksia ihmismäisistä eläimistä ja vihaisista tiikereistä), mutta henkilökunta oli ystävällistä ja rentoa ja ruoka ihan hyvää perustasoa. Erityistä tässä paikassa oli se, että listan ruoista löytyi kattava allergeenitauloukko, johon oli listattu mitä allergeeneja (muna, maito, gluteeni yms…) mikäkin annos sisältää. Itse söin pääruoaksi possua paahdetulla maissilla, perunoilla ja avokadolla, mutta potin räjäytti jälkiruoaksi syöty cassavakakku kookoskeitolla. Ihan mahtavaa! Minunhan pitää aina päästä maistamaan kaikkea erikoista, ja kun minulle selvisi että cassavakakku oli gluteeniton, minun oli pakko saada maistaa sitä. Mehevän taikinainen cassavakakku ui lämpimässä, makeassa kookoskeitossa ja sen päällä oli kirpeää passionjäätelöä. Ihana kirpeän ja makean yhdistelmä, joka yllätti todella positiivisesti!

Mehevää cassavakakkua, makeaa kookoskeittoa ja kirpeää passionjäätelöä

Pez Tortilla (Calle del Pez 36)

Hiiteen miljöö, tämän paikan tortillat, eli espanjalaiset perunamunakkaat, puhuvat puolestaan. Tämä pieni tortillabaari on usein iltaisin tupaten täynnä eivätkä kaikki mahdu istumaan, mutta niiden tortillojen takia kannattaa kestää. Monesti tortilla espanolat on läpihyydytettyjä, mutta täällä niissä on kummallakin puolella hyvä paistopinta, mutta keskeltä ne ovat valuvan pehmeitä – herkullista! Lisäksi niistä saa eri makuvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi kinkku-brie-tryffelin tai vuohenjuusto-sipui-rucolan. Lisäksi täällä on hyvä olutvalikoima (ainakin yksi gluteeniton olutkin löytyy listalta).

Ei se ulkonäkö, vaan se maku 😉

Mercado San Ildefonso (Calle de Fuencarral 57)

Ruokaan keskittynyt kauppahalli, josta saa trendikästä katuruokaa joka lähtöön. Me söimme jättikatkarapuja (gambas) ja grillattua flank steakia, juomaksi haimme baarista kuivaa roseeta. Kiva paikka kaveriporukalla ja jos haluaa testailla erilaisia makuja!

Jaettavaa katuruokaa rennosti kauppahallissa

Muita reissujuttuja löytyy Matkustaminen-hakemistosta.

Paahtovanukas eli flan Nigella Lawsonin tapaan

Jamie Oliver ja Nigella Lawson olivat varmaan ensimmäiset ”julkkiskokit” joiden nimet opin. Olemme aina osallistuneet pikkusiskoni kanssa ruoanlaittoon äidin kanssa, mutta yläasteella into ottaa itse vastuu kokkauksesta heräsi köksän tuntien myötä. Minä sain lahjaksi Hesarin valtavan Ruokatorstai-kirjan, ja siskoni sai jonkun Nigella Lawsonin monista keittokirjoista (niitä on sittemmin hankittu useampi, en muista mikä oli ensimmäinen).

Selailin äidin luona kyläillessäni Nigellan keittokirjoja, ja bongasin sieltä flanin, eli paahtovanukkaan reseptin. Ihastuin flaniin toden teolla Kuubassa, jossa lomailimme poikaystäväni kanssa alkuvuodesta. Kirjoitin blogiin jopa 7 x herkullinen flan Kuubassa-kirjoituksen. Nigella Lawson on halunnut tehdä flanista simppelin, ja hän käyttää raaka-aineina kondendoitua maitoa ja karamelisoitua kondensoitua maitoa maidon ja kerman keittelyn sijaan. Varsin simppeliä siis. Kondensoidut maidot ovat olleet itselleni aika vieraita, mutta jos niistä kerran saa tehtyä herkkuani flania, ei auta muuta kuin kokeilla.

Tällaiset kondensoitu ja karamelisoitu maitotiiviste löytyivät minun lähikaupastani

Kondensoitu maito on siis kasaan keitettyä, sokeroitua maitoa ja niistä tehty flan on karamellimäisen makea. Itse tykkään kirpeän ja makean yhdistelmästä, joten tein flanille kaveriksi vielä vadelmakastikkeen, joka raikastaa annosta mielestäni kivasti. Jos sen sijaan olet enemmän kinuskin ja karamellin ystävä, voit tarjota flanin sellaisenaan tai tehdä siitä vielä herkumman suklaakastikkeella. 😉

Flan – paahtovanukas (Nigella Lawson: Nigella Express-kirja)

  • 150 g sokeria
  • 1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)
  • 1 tlk karamelisoitua, kondensoitua maitoa (397 g)
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl vaniljauutetta

Pistä uuni kuumenemaan 175 C asteeseen. Keitä kattilallinen vettä (se tarvitaan vesihauteen tekemiseen. Mittaa sokeri paksupohjaiseen vuokaan (kirjassa suositellaan tarte tatin-pannua, mutta se tuskin kuuluu jokaisen suomalaisen kokin perusvälineistöön – minä käytin paksupohjaista uunivuokaa). Kuumenna vuokaa liedellä miedoilla lämmöllä kunnes sokeri sulaa ja muuttuu siirappiseksi. Sekoita sokeria välillä sen sulamisen aikana. Nosta vuoka pois liedeltä viileälle alustalle juuri ennen kuin se muuttuu vaahterasiirapin väriseksi (kirjan ohje). Sivele karamellisulaa vuoan reunoille sen jäähtyessä. Sekoita kondensoidut maidot, kananmunat ja vaniljauute keskenään tasaiseksi massaksi. Kumoa maitoseos vuokaan. Nosta vuoka uunipannulle/syvälle uunipellille ja täytä pelti kiehuvan kuumalla vedellä siihen asti että saat vielä nostettua sen turvallisesti uuniin. Kypsennä vanukasta uunissa noin 45 minuuttia – kunnes se on jähmettynyt keskeltäkin. Anna flanin jäähtyä ja säilytä sitä jääkaapissa yön yli. Kumoa flan seuraavana päivänä reunalliselle tarjoiluvadille – sellaiselle, josta karamelli ei pääse valumaan reunojen yli. Tarjoile sellaisenaan tai vadelmakastikkeen (miksei suklaakastikkeen) kanssa. Flan on ihanaa espresson tai muun hyvän kahvin kanssa!

Helppo vadelmakastike flanille

  • 1 ps pakastevadelmia (200 g)
  • Tilkka vettä
  • Sokeria tai vaahterasiirappia maun mukaan

Pistä vadelmat kattilaan vesitilkan kera. Kuumenna vadelmat kiehuvaksi ja sekoita joukkoon sokeria tai vaahterasiirappia sen verran että vadelmaseos on mielestäsi sopivan makeaa. Anna jäähtyä. Vadelmakastikkeen voi joko jättää sattumaiseksi tai siivilöidä siemenet pois, jolloin saat sileän vadelmasoseen. Valitse suosikkisi – itse vain tykkään jos on vähän enemmän tekstuuria. Yes, it is this simple.

Lisää reseptejä kondensoidusta maidosta:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma