Paras parsarisotto saa makua vuohenjuustosta

Parsan sesonki on nyt parhaimmillaan, enkä minä saa siitä tarpeekseni. Vihreää, valkoista, höyrytettynä, paahdettuna – you name it. Minä rakastan parsaa, ja koska sen kausi on lyhyt, kannattaa siitä nauttia. Aiempia parsareseptisuosikkejani ovat gluteeniton ja viljaton brie-parsapiirakka sekä keväinen parsasalaatti, mutta tänä vuonna joukkoon on liittynyt paras parsarisotto, joka saa samettisen makunsa vuohen tuorejuustosta.

Vuohenjuusto-parsarisotto

50 g voita
2-3 salottisipulia
2-3 valkosipulinkynttä
4 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä (voi korvata kasvisliemellä)
noin 1 l parsalla höystettyä kasvislientä (1-2 liemikuutiota+1 l vettä, tarkista pakkauksen mukainen ohje)
1 prk (140 g) pehmeää vuohentuorejuustoa (esim. Chavroux)
1 sitruunan mehu
1 nippu (400 g) vihreää parsaa
Suolaa
Mustapippuria

Kiehauta reilu litra vettä Poista parsoista puiset kannat ja napsi varret 2-3 cm pituisiksi pätkiksi. Säästä kannat parsaliemen keittämiseen. Keitä parsapätkiä pari minuuttia niin että ne pehmenevät, mutteivät kypsy liikaa. Nostele parsapalat liemestä reikäkauhalla (tai kaada keitinvesi toiseen kattilaan). Huuhtele parsat kylmällä vedellä ja anna niiden valua siivilässä.

Lisää liemikuutio ja parsan kannat parsan keitinveteen. Kiehauta ja anna poreilla hiljakseltaan samalla kun teet risottoa – näin saat lisää parsanmakua liemeen ja risottoon. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit. Lisää riisi pannulle sipulien pehmettyä. Jatka riisin kuullottamista 5-10 minuuttia, kunnes riisi on muuttunut hieman läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa ja haihtua. Rupea sitten lisäämään parsalientä 1-2 dl annoksissa. Lisää nestettä vasta kun edellinen neste on haihtunut. Kun nestettä on mennyt lähes litra ja riisi alkaa olla turvonnut ja pehmennyt, lisää sitruunamehu ja rouhi sekaan mustapippuria. Sekoita joukkoon vuohentuorejuusto ja tarkista sopiva suolaisuus. Lisää vielä parsalientä kunnes risoton koostumus on sopivan löysä ja sekoita joukkoon parsapalat. Tarjoa parsarisotto heti.

Vinkki: Jos syöt paljon parsaa, voit ottaa ylijäävät kannat talteen ja tehdä niistä herkullista kasvislientä, joka on oiva pohja risottojen lisäksi myös vaikkapa keittoihin. Kannat voi myös pakastaa ja tehdä kerralla isomman liemierän useamman parsanipun kannoista. 😉

Mitä odotan Madridilta?

Minä vietän tänä vuonna vappua Madridissa, ja lähtö on jo ensi viikolla! Kamala kun aika menee nopeasti. Kevät on kulunut kuin siivillä työprojektien imaistua minut mukaansa (ks. Maaliskuun 3 parasta juttua), ja odotettu matka on hiipinyt ovelle ihan huomaamatta.

Tänä vuonna vapulle skoolataan cavalla?

Asun nykyään Turussa, mutta olen kotoisin Helsingistä ja pidän edelleen tiiviisti yhteyttä lukiossa muodostuneen tyttöporukkani kanssa. Yksi joukostamme on viettänyt merkittävät osat vuosista Espanjassa jo pidempään – ensiksi taisi olla kesäharjoittelu, sitten vaihto-opiskelu ja nyt hän asuu siellä ihan vakituisesti ja tekee töitä. Hän käy Suomessa muutamia kertoja vuodessa ja itse olin viimeksi Madridissa juurikin samaan vuoden aikaan toukokuussa.

Katso aiemmat Madrid-kirjoitukset:

Ystävykset Madridissa
Ruokakulttuuria ja ravintoloita Madridissa
Madridin tuliaiset – ruokaa, juomaa ja sisustustavaraa

Pilkettä liittyi Kauneus & Terveys-blogeihin 2016, ja valitettavasti osa vuosien 2013-2015 kuvista katosi sen myötä – vanhoissa Madrid-kirjoituksissa on siis jäljellä osa kuvista, mutta tekstissä on sama info kuin pitääkin. 😉

Freixenet-tyttö on tuliaisia edelliseltä Madridin reissultani

Tässä reissussa minulle on ehdottomasti tärkeintä nähdä ystävääni – ja tutustua hänen poikaystäväänsä, jota en ole tavannut aiemmin! Luvassa onkin varsinainen intensiivitutustuminen, sillä asun pariskunnan luona reissuni ajan. 😉 Aika saman tekevää mitä sitä sitten tulee tehtyä – yhdessä oleminen on jo harvinaista herkkua. Luvassa on varmasti hyvää ruokaa (niin kotona tehtynä kuin ravintolassakin), mutta kuulisin mielelläni lisää tärppejä ja vinkkejä lukijoilta! Mietimme myös että retki Madridin ulkopuolelle olisi myös mahdollista toteuttaa.

Paljasta vinkkisi ja suosikkijuttusi Madridista!

Viime reissulla tuli syötyä täydellisesti paistettua kalaa
Mascarponea ja mansikoita – lisää Ruokakulttuuria ja ravintoloita Madridissa-kirjoituksessa

Pitää muuteen kaivaa taas unholaan päässyt Duolingo esiin, jotta voin harjoitella alkeellista espanjaani! (ks. Espanjan opiskelu itse ennen Kuuban matkaa).