Gluteenittomat rahkaletut jogurttivaahdolla ja marjoilla

Majailin alkupääsiäisen äitini luona Helsingissä, ja hän on erinomainen kokki. Olen itsekin oppinut ruoanlaittotottumukseni ja ylimalkaisuuteni reseptien noudattamisessa häneltä, mutta viime vuosina tilanne on oikeastaan kääntynyt vähän toisin päin: minä olen vuorostani saanut opettaa äitiä gluteenittomien jauhojen käytössä ja erilaisten ruhonosien ja lihankimpaleiden kypsennyksessä. Meillä kotona syötiin aikoinaan paljon kasvisruokaa, ja liha oli lähinnä kanaa, kalkkunaa ja jauhelihaa. Nyt äiti kuitenkin kertoi innoissaan kuinka oli tehnyt aivan täydellistä karitsan karetta blogin reseptillä! Ai että olin ylpeä. 😉 Kuten myös silloin, kun äiti esitteli minulle nämä gluteenittomat rahkaletut jogurttivaahdolla ja marjoilla.

gluteenittomat rahkaletut

Gluteenittomat rahkaletut ovat eräänlainen äitini versio venäläisistä rahkaletuista, syrnikeistä. Pääosa jauhoista korvataan gluteenittomilla kaurajauhoilla, mutta koska niissä ei ole juuri sitkoa, kannattaa taikinaan lisätä hieman psylliumia. Sitten vaan lettupannu esiin, runsaasti voita ja avot. Kauniin värisiä, täydellisen pyöreitä ja paksuja pikkulettuja. Tällaisista minä pidän, mutta omat taitoni valurautaisen lettupannun käytössä eivät ole yhtä hiotut kuin äidillä. Onneksi letut voi toki paistaa ihan tavallisellakin pannulla, tai miksei tämä toimisi vohveliraudallakin. 😉

rahkaletut

Gluteenittomat rahkaletut

1 prk (250 g) rahkaa
3 kananmunaa
1 dl (gluteenittomia kaurajauhoja)
1-1,5 tl psylliumia
2-4 rkl sokeria (maun mukaan)
Ripaus suolaa
Voita paistamiseen

Tarjoamiseen jogurttivaahtoa (resepti alla) ja marjoja (tai marja-chiahilloa)

Sekoita rahka ja munat keskenään. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne muna-rahkaseokseen. Mausta ripauksella suolaa ja anna taikinan turvota 15 minuuttia ennen paistamista. Valmista jogurttivaahto lettutaikinan turvotessa. Letut voi paistaa joko pikkulettuihin tarkoitetulla lettupannulla tai tavallisella paistinpannulla, mutta paista tällöin letut pienissä erissä. Kuumenna voi lettupannulla ja paista letut molemmin puolin niin että saavat kauniin kullanruskean värin.

Jogurttivaahto

1 prk (2 dl) kuohukermaa
500 g paksua, turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1/2 dl tomusokeria (tai muuta makeutusta)
1 tl vaniljauutetta

Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista jogurtti ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja vaniljauute. Kääntele jogurtti kermavaahdon joukkoon, varo vatkaamasta liikaa jottei kuohkeus häviä. Tarkista maistamalla että makeus on sopiva.

Lisää lettu- ja pannarireseptejä:

Banaani-avokadopannukakku (ekstraproteiini)
Banaani-saksanpähkinäpannukakku (ekstraproteiini)
Banaanipannarit (kahden raaka-aineen pikkuletut)
Kookospannari (”paras peruspannari” ei kookoksinen, ekstraproteiinipannari)
Letut
Munaton proteiinipannari
Parhaat gluteenittomat lettujauhot
Savuporo-juustopannukakku
Uunipannukakku (todella ruokaisa)
Vohvelit 1
Vohvelit 2
Vohvelit 3 (tälläkin kertaa käytetty resepti)
Ruokaisa uunipannari (LCHF)

Raikas sitruunarisotto

Minulla on risottokausi menossa. Se alkoi tämän kevään hittireseptillä, veriappelsiinirisotolla, ja siitä innostuneena nyt sai vuoronsa sitruunarisotto. Sitruunarisotto sopii mielestäni erinomaisesti pääsiäiseen, sillä ainakin minua rupeavat kaikki sitruunaruoat himottamaan pääsiäisen tullen: etenkin sitruunaiset rahkaherkut, sitruunapiirakkasitruuna-mascarponemousse, lemon curd eton mess ja sitruuna-mascarponejuustokakku.

Lemon Curd Eton Mess on nopea ja helppo sitruunajälkiruoka
Lemon Curd Eton Mess on nopea ja helppo sitruunajälkiruoka

Risoton teon opettelu on minulla edelleen hieman vaiheessa. Seuraan edelleen liian kiltisti reseptejä, siinä missä yleensä teen ruokaa mututuntumalla. Risotossa suurin haasteeni onkin nesteen määrässä: sitä pitäisi lisätä mututuntumalla siihen asti että riisin kypsyys ja risoton koostumus ovat oikeat ennemmin kuin kytätä nesteen määrää. Mutta oppia ikä kaikki: sitruunarisotto oli herkullista, ja seuraavana kokeilen varmaan toista keväistä herkkua: parsarisottoa.

sitruunarisottoSitruunarisotto maistuu parmesaanin ja savulohen kera

Sitruunarisotto

50 g voita
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 dl risottoriisiä
1 luomusitruunan kuoret ja mehu
1 l kasvislientä
1/2 tl kuivattua timjamia
Mustapippuria myllystä
100 g parmesaania tai pecorinoa raastettuna

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne voissa kypsiksi. Lisää riisi pannulle ja kuullota riisiä noin 5 minuuttia, kunnes se muuttuu hieman läpikuultavaksi. Varo polttamasta riisiä. Lisää kuivattu timjami ja sitruunan mehu ja sen haihduttua noin 2 dl kasvislientä. Kypsennä riisiä liemessä samalla sekoitellen ja lisää nestettä aina 1-2 dl erissä kun edellinen neste on imeytynyt. Sekoita lopuksi joukkoon sitruunankuoriraaste ja rouhi joukkoon hieman mustapippuria myllystä. Risoton kuuluu jäädä hieman löysäksi, joten älä haihduta nesteitä loppuun saakka. Ripottele päälle lopuksi runsaasti parmesaania tai pecorinoa. Tarjoa sitruunarisotto esimerkiksi savulohen kanssa.