Epäsuositut mielipiteeni: Unohda terveyshifistely kasvisten kanssa

Terveysruokabuumissa on minun mielestäni paljon rasittavia piirteitä. Syömisestä on tehty jotenkin hirveän hankalaa kun ruoan laittaminen ja kitaan lappaminen on muuttunut jatkuvaksi makro- ja mikroravinteiden miettimiseksi. Terveyshifistely määrittää monen kauppareissua enemmän kuin perusarkiruokaan tarvittavat raaka-aineet. Superfoodit ovat vielä asia erikseen, mutta mielestäni ongelma alkaa kiteytyä jo tässä:

Kumpi on terveellisempää: nauris vai lanttu?

Kannattaako porkkana syödä raakana vai kypsänä?

Kummassa on enemmän vitamiineja: ruskeassa vai vihreässä banaanissa?

luke-michael-27050-unsplash
Kuva: Unsplash.com

Ihan sama. Oikeasti. Turha käyttää aikaa tuollaisen miettimiseen. Kasvisten kohdalla tärkeintä on, että niitä tulee yleisesti ottaen syötyä, ja vanha kunnon ”puoli kiloa päivässä” on edelleen ihan hyvä ohjenuora. Lisäksi monipuolisuudesta on hyötyä, ja se hoituu hyvin jos pyrkii syömään eri värisiä kasviksia, sillä niistä saa vähän erilaisia ravintoaineita. Tumman vihreää salaattia, punasipulia, appelsiineja, punaherukoita, mustikoita, banaania, kukkakaalia…

Kuva: Unsplash.com
Kuva: Unsplash.com

Vaikka monipuolisuus olisikin parasta, kasvisten syöntiin ei kannata suhtautua kaikki tai ei mitään-periaatteella. Jos kurkku ja tomaatti ovat ainoat, jotka maistuvat sinulle niin fine – syö niitä. Ei tarvitse kokea epäonnistuvansa, jos lehtikaalipirtelö ei viidennellä kerrallakaan maistu hyvältä. Kasviksia kannattaa syödä ihan miten niitä parhaiten saa maistumaan – unohtakaa siis turha terveyshifistely.

Tässä muutama herkullinen resepti, jotka auttavat lisäämään kasvistensyöntiä:

Bataattibrownie
Bataattimutakakku
Jauheliha-kesäkurpitsavuoka
Jauheliha-spagettikurpitsavuoka
Kesäkurpitsasämpylät
Kurpitsajuustokakku
Munakoiso-kukkaakaaligratiini
Paprika-bataattikeitto
Porkkana-inkiväärisosekeitto
Parmesaani-kukkakaaligratiini
Parmesaani-munakoisovuoka

Veriappelsiinirisotto – hitti vai huti?

Veriappelsiini on hassu hedelmä. Se on kuin appelsiini, mutta sen liha on värjäytynyt paikoitellen punaiseksi – ei kuitenkaan tasaisesti kuten tavallisessa appelsiinissa. Se on samaan aikaan hienon ja vähän hurjan näköinen. Veriappelsiinin sesonki on hyvin lyhyt, ja se osuu helmi-maaliskuuhun. Hetken ne ovat hyviä, ja sitten eivät enää. Nyt maaliskuun alussa sain käyttää aikaa että löysin kaupasta hyviä veriappelsiineja. Tänä vuonna veriappelsiinirisotto nosti kuitenkin sellaisen someilmiön, että sitä oli pakko päästä kokeilemaan ennen kuin sesonki loppuisi.

veriappelsiini

Veriappelsiinirisotto ehti helmikuun aikana esiintymään useammassa blogissa. Sivumaku-blogiin resepti oli keksitty helsinkiläisestä BasBas-ravintolasta, Liemessä-blogi ylisti reseptiä vuolaasti ja Hannan soppa-blogissa siitä taiteiltiin jopa vegaaninen versio. Vastaavanlainen ”kohu” tuli muistaakseni perunanachoista, ja ne olivatkin törkeän hyviä. Niin varmaan myös veriappelsiinirisotto?

veriappelsiini risotto resepti

Veriappelsiirisotto ei kuitenkaan tehnyt minuun vaikutusta ensi suupalalla. Odotukset olivat pilvissä ja ensimmäisen ajatukseni oli että tässäkö se nyt oli? Veriappelsiinirisotto oli ihan hyvää ja maukasta, mutta vau-elämys jäi puuttumaan. Söin lautastani mietteliäänä ja ihan huomaamatta veriappelsiinirisotto valloitti minut: se maistui pala palalta hienommalta ja annos loppui lopulta aivan liian pian! Jäin himoitsemaan lisää. Sellainen on veriappelsiinirisotto – maku kehittyy sen mukana.

veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

4 (luomu-)veriappelsiinia
1 l kasvislientä (esim. 1 l vettä+kasviliemikuutio)
50 g voita
3 pientä salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1/2-1 ruukku timjamia
300 g risottoriisiä (esim. arborio)
2 rkl mascarponea
2-3 dl raastettua pecorinoa tai parmesaania
Suolaa
Mustapippuria

Raasta kuoret yhdestä luomuveriappelsiinista. Purista sitruspuristimella mehut kaikista appelsiineista. Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi korkeareunaisella pannulla ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää risottoriisi pannulle ja kuullota riisiä 5 minuuttia, varo polttamasta riisiä. Riivi timjamista lehdet ja lisää ne pannulle raastetun veriappelsiininkuoren kanssa. Lisää myös puolet veriappelsiinimehusta ja sekoita hyvin. Kun neste on haihtunut suurimmaksi osaksi, rupea lisäämään kasvislientä riisin joukkoon 1-2 dl erissä. Lisää nestettä sitä mukaa kun yksi erä on (lähes) haihtunut. Nesteen lisääminen erissä vie noin 20-30 minuuttia. Lisää liemen loputtua loput veriappelsiinimehusta. Anna sen melkein haihtua ja lisää sitten raastettu pecorino/parmesaani ja mascarpone. Risotto saa jäädä hieman löysäksi – löysemmäksi kuin kuvan risotto. Sekoita ja maista juuston sulettua. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Veriappelsiinirisotto on parasta viinilasillisen kera.

Blogin muut veriappelsiinireseptit:

Katso myös edellinen reseptini: Lemon Curd Eton Mess

lemon curd eton mess

Hyvinvointi Ruoka ja juoma