Olenko unelmahommissa tutkijana yliopistolla?

Kerroin viime viikolla blogissa Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mitä rakastat-kirjasta. Se oli todella innostavaa ja inspiroivaa luettavaa, ja niinpä rupesinkin pohtimaan sen pohjalta mikä olisi minun unelmatyöni ja kuinka hyvin nykyinen työni vastaa haaveitani. Olen koulutukseltani filosofian maisteri biokemian alalta, ja nykyään teen tutkimustyötä väitöskirjaa varten solubiologian ja molekyläärilääketieteen alalla. Ensi vuonna minusta pitäisi näillä näkymin tulla filosofian tohtori.

Kuva: Unsplash.com
Kuva: Unsplash.com

Olen siis hyvin akateeminen ihminen ja työni yliopistolla on hyvin erilaista kuin mitä se olisi yrityksessä. Saan nauttia niin sanotusta akateemisesta vapaudesta niin työn suunnittelun kuin tutkimuskohteidenkin puolesta. Käytännössä se tarkoittaa sitä että olen itse itselleni vastuussa siitä että työ tulee tehtyä (eli käytännössä tällä alalla kaikki työskentelevät VÄHINTÄÄN tarpeeksi) ja voin tehdä ns. perustutkimusta, eli selvittää sellaisia kysymyksiä, jotka eivät tarjoa suoraa rahallista arvoa, kuten vaikka uuden lääkkeen kehittäminen. Yritykset eivät voi juuri selvittää miksi jokin toimii näin, vaikka se olisikin mielenkiintoista ja saattaisi pitkässä juoksussa päätyä esimerkiksi uuden lääkkeen kehittämiseen. Yritysken on tehtävä voittoa ja niinpä ne antavatkin muiden tutkia perusasioita.

Kuva: Unsplash.com
Kuva: Unsplash.com

Tutkijuus – vapautta ja vastuuta

Tutkijan työssä on paljon sellaista mitä rakastan. Minulla on jatkuva tarve oppia ymmärtämään miksi kehossa tapahtuu jotain tietyllä tavalla ja miksi se toimii niin kuin toimii – mikä on sen kaiken takana? Uppoudun mieleelläni monimutkaisiin syy-seuraus-verkostoihin, ja matkan varrella törmään uusiin, mielenkiintoisiin kysymyksiin, jotka vain odottavat että joku ratkaisisi ne. On myös äärimmäisen motivaa tietää että minun työni voi tulevaisuudessa edes auttaa ja mahdollistaa jonkun sairauden uuden, tehokkaamman diagnosointitavan tai tehokkaan hoitovaihtoehdon, jolla helpotetaan päivittäistä elämää tai pelastetaan ihmishenkiä. Työtekoon vaikuttaa kuitenkin myös työympäristö ja työolot, eikä yliopisto valitettavasti ole mielestäni kovinkaan palkitseva tai motivoiva työnantaja (juuri tälläkin hetkellä on käynnissä Helsingin yliopistosta käsin lakkoillaan). Palkkataso pysyy pienenä tai maltillisena vaikka olisi korkea koulutus tohtoriksi saakka, ja vakinainen työsopimus löytyy lähinnä muutamalle prosentille, jotka pääsevät yliopisto-opettajiksi. Muut tutkijat elävät jatkuvasti parin vuoden pätkäsopimuksilla ja apurahoilla täyttäen jatkuvasti uusia apurahahakemuksia.

Onnellinen apurahansaaja
Onnellinen apurahansaaja

Monien pitää myös olla valmiita muuttamaan työsopimusten välissä, eli parin vuoden välein, eikä vain kaupungista toiseen vaan maasta toiseen. Se on helppoa jos elää yksin, mutta puoliso ja lapset mutkistavat asiaa. Ja jos kumpikin pariskunnan osapuoli on urastaan innoissaan ja haluaa panostaa siihen eikä vain lastenhoitoon tai kotirouvailuun/-mieheilyyn, rupeaa miettimään minkälaiset työt kummallakin pitäisi olla että se onnistuu.

Kuva: Unsplash.com
Kuva: Unsplash.com

Kuten mainitsinkin, yliopistolla työskentelyn suurimpiin etuihin kuuluu akateeminen vapaus – tutkija voi keskittyä yleishyödylliseen perustutkimukseen rahaa tuottavan lääkkeen kehittämisen sijaan. Tuttuni lääketeollisuudesta ovat kertoneet, kuinka lääkekehityksen alkuvaiheessa näytti siltä että he löysivätkin verenpainelääkkeen sijaan molekyylin, joka olisi ollut mahdollisesti hieno lääke harvinaiseen sairauteen, joka on vain yhdellä miljoonasta, mutta sellaisen lääkkeen kehittäminen ei ole lääkeyhtiölle kannattavaa, joten se lopetettiin. Lääkekehitys vie 10-15 vuotta ja maksaa mielettömiä summia, joten lääkeyhtiöiden rahasampoja ovat sellaiset sairaudet, jota sairastavat monet ihmiset ja etenkin länsimaissa, missä ihmisillä on varaa maksaa lääkkeistään. Tuberkuloosi on tarttuva tauti, joka on käytännössä hävitetty Euroopasta, mutta Afrikassase on edelleen riesa. Se ei kuitenkaankuulu lääkeyhtiöiden suurimpiin intressiin, sillä eihän köyhillä olisi varaa maksaa siitä – niinpä tuberkuloositutkimusta rahoittavatkin hyväntekeväisyyssäätiöt.

Kuva: Unsplash.com
Kuva: Unsplash.com

Pähkinänkuoressa: pidän tutkimuksesta ja haluaisin sitä kautta olla mukana kehittämässä ja parantamassa sairauksien diagnosointia ja hoitoa, mutta yliopistosta työpaikkana en olekaan niin varma. Pitkiä päiviä, suuri sitoutuminen, ja vähän siitä saa takaisin. Akateeminen tutkimus sopii parhaiten niille, joilla on palava kutsumus solutason mysteerien selvittämiseen. Voi olla että minun intressini ja ominaisuuteni taipuvat loppupeleissä paremmin kaupallisempaan maailmaan. Luvassa on siis paljon itsetutkiskelua ennen kuin tiedän jatkuuko akateeminen urani väitöskirjan valmistuttua. 😉

Lisää työ- ja ura-aiheisia kirjoituksia:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Työ ja raha Raha Työ

Boulevard Social – kiitos ja anteeksi

Välillä tuntuu ettei meidän elämästämme puutu säätöä. Viime viikon lopun retki Helsinkiin ja ravintolaillallinen Boulevard Socialissa olivat taas hyvä esimerkki. Luvassa piti olla treffi-ilta fiinimmässä ravintolassa poikaystävän saaman ravintolalahjakortin turvin. Hyvää ruokaa, ruoille sovitetut viinit ja vähän yösijan tarjoavan äidin moikkaamista siinä samalla. Ei kiirettä, ei huolta. Mutta eihän asia mennyt taaskaan niin kuin Strömsössä.

Työviikkoni oli hurja. Arkena päivät olivat pitkiä, ja lauantainakin olin töissä jo 8.30. Sanoin itselleni että viimeistään klo 15 pitäisi lähteä ajamaan Helsinkiin, jotta ehtisimme mitenkään klo 18 pöytävaraukseen. Se oli takaraja, ja sitä ennen pitäisi käydä vielä kotonakin, vaihtaa vaatteet ja pakata. Yritimme soittaa ravintolaan siirtääksemme varausta varmuuden vuoksi tunnilla, mutta se oli tietty täynnä jo siinä kohdassam niin kuin veikkasimmekin. Lähdin lopulta töistä 15.30. Siis aivan liian myöhään. Siitä kipitys kotiin ja vaatteidenvaihto. Pakkaaminen jäi siihen että pistin meikkipussin työreppuun ja lähdin matkaan. Onneksi olimme menossa yöksi äidilleni ja hänellä on aina jotain minulle sopivaa ihonhoitotuotetta, hammasharja ja vaatteita. 😀

Ehkä noin Salon kohdalla moottoritiellä poikaystävä tajusi ravintolalahjakortin unohtuneen keittiön pöydälle. Mitäs sitten tehdään, käännytäänkö takaisin? Olimme jo valmiiksi melkein myöhässä. Ei muuta kuin puhelua ravintolalle, selittelyä ja pahoittelua. Onneksi BW-ketjun ravintoloiden lahjakorteilla on omat koodit ja meillä oli etukäteen tehty tilaus, joka oltiin määritelty ko lahjakortilta laskutettavaksi. Asia siis saatiin järjestettyä. Helsingissä heitimme auton ja koiran äidilleni ja otimme siitä sitten taksin ravintolalle. Olimme perillä 18.05 – melkoisen tarkka ajoitus! Kiireen aiheuttamat paineet katosivat alkucocktailin myötä, ja sitten Social Tasting Menun ruoat rupesivatkin tulemaan jo pöytään.

Boulevard Social: Social Tasting menu

MINI LAMB BURGER & REMOULADE - grillattu minilammasburger, pehmeää ruskeavoibriossia, harissaremouladea
MINI LAMB BURGER & REMOULADE – grillattu minilammasburger, pehmeää ruskeavoibriossia, harissaremouladea
ANCHOVIES & MINI PITA 'TARAMOSALATA' - vaaleaa anjovista, chimichurria, tomaattia, taimenenmätidressing, grillattua minipitaleipää
ANCHOVIES & MINI PITA ’TARAMOSALATA’ – vaaleaa anjovista, chimichurria, tomaattia, taimenenmätidressing, grillattua minipitaleipää
`JAVIERS´ FOIE CREME - ankanmaksacremeä, timjami-kirsikkahilloa, `dukkah´ -mausteseosta, focacciaa
`JAVIERS´ FOIE CREME – ankanmaksacremeä, timjami-kirsikkahilloa, `dukkah´ -mausteseosta, focacciaa
SCALLOP & ANCHOVY 'BAGNA CAUDA' - paistettua kampasimpukkaa, anjoviscremeä, piimädressing, ruskeaa voita, fenkolia, taimenenmätiä
SCALLOP & ANCHOVY ’BAGNA CAUDA’ – paistettua kampasimpukkaa, anjoviscremeä, piimädressing, ruskeaa voita, fenkolia, taimenenmätiä
HONEY PORK BELLY `GOLDEN SPICES´ & LABNEH - possunkylkeä, hunajalla maustettua omenaa, grillattua pimientos-paprikaa, hasselpähkinää, labneh
HONEY PORK BELLY `GOLDEN SPICES´ & LABNEH – possunkylkeä, hunajalla maustettua omenaa, grillattua pimientos-paprikaa, hasselpähkinää, labneh
TABBOULEH & PATATAS FRITAS
TABBOULEH & PATATAS FRITAS

patatas.jpg

SOCIAL SEAFOOD `TAGINE´, paahdettua lohta, grillattua mustekalaa, liemi paahdetusta paprikasta ja tomaatista, sahramiaiolia, oliiviöljy-fenkolihilloketta
SOCIAL SEAFOOD `TAGINE´, paahdettua lohta, grillattua mustekalaa, liemi paahdetusta paprikasta ja tomaatista, sahramiaiolia, oliiviöljy-fenkolihilloketta
BOULEVARD SOCIAL SOFT ICE CREAM - itsetehtyä softista LEMON PIE `MARRAKESH´ - oliiviöljy-sablekeksi, suolakaramellia, sitruunalabneh, hunaja-sitruunatimjamijäätelöä
BOULEVARD SOCIAL SOFT ICE CREAM – itsetehtyä softista
LEMON PIE `MARRAKESH´ – oliiviöljy-sablekeksi, suolakaramellia, sitruunalabneh, hunaja-sitruunatimjamijäätelöä

Boulevard Social on Lähi-Itä- ja Välimeri-henkinen, ja yhdeksän ruokalajin maistelumenu noudatti hyvin tätä teemaa. Oli sitruunaa, oliiviöljyä, yrttejä, anjovista, taginea, labnehia ja dukkahia. Maistelumenu on kyllä oiva tapa päästä kokeilemaan paljon erilaisia makuyhdistelmiä ja etenkin sellaisia ruokia, mitä ei osaisi itse listalta tilata – ne yllättävät usein positiivisesti. Oma annossuosikkini oli ehdottomasti Javiers foie creme eli ankanmaksamousse. Sitä levitettiin itse leivillä timjami-kirsikkahillon ja dukkah-mausteseoksen kanssa – ai että kuinka hyvät makuyhdistelmät! Poikaystävän suosikki oli minilammasburgeri ruskeavoibriossisämpylällä – niitä olisi mennyt kuulemma vaikka 30. 😉

Minulla oli gluteeniton versio menusta ja ilokseni ruoista ei yritetty tehdä väkisin gluteenittomia versioita (se nyt ei vaan useinkaan maistu yhtä hyvältä kuin alkuperäinen versio, valitettavasti), vaan gluteenilliset ruokalajit korvattiin muilla herkullisilla annoksilla. Minilammasburgerin ja anjovispitan sijaan sain katkarapucocktailin ja mausteista kanavarrasta, jälkiruoan sitruunapiirakka korvattiin kivan mausteisella kurpitsakakulla. Ankanmaksacremen kanssa oli hyvää, gluteenitonta siemenleipää.

Boulevard Socialissa cocktailit ovat huolella tehtyjä
Boulevard Socialissa cocktailit ovat huolella tehtyjä

Yleisesti ottaen illasta jäi todella hyvä fiilis. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, hinta-laatusuhde oli hyvä ja erityistä huomiota kiinnitin siihen kuinka huolella Boulevard Socialin baarimikko teki kaikki cocktailit. 😉 Oman sähellyksemme jälkeen voin sanoa ravintolalle vain että kiitos ja anteeksi – iltamme oli onnistunut, kiitos henkilökunnan.

Boulevard Social
Bulevardi 6, Helsinki

Me jatkoimme iltaamme vielä toisille cocktaileille Chapteriin, josta kerroin aiemmassa kirjoituksessa – kannattaa tsekata sekin. 😉

Chapterin Olive Negroni
Chapterin Olive Negroni