Suklaa-tofumousse on vegaaninen herkku

Heräsin vähän aikaa sitten siihen että tofun kulutukseni on laskenut viime vuosina huomattavasti. Se on jotenkin hassua, sillä yleisesti ottaen uskon että suomalaisten tofun kulutus on ollut viime vuosina pikemminkin nousussa ja elämme jonkin asteista kasviproteiinibuumia. Äitini kokkasi tofua usein jo nuoruudessani ennen kuin se rupesi saavuttamaan suuremman yleisön suosiota. Sieni-sipuli-tofupaistos oli suosikkiani! Monille tofu on tuttu lihan korvikkeena suolaisissa ruoissa, mutta tofu taipuu myös jälkiruokiin. Hyvä esimerkki tästä on suklaa-tofumousse, joka tehdään silkkitofusta.

suklaa-tofumousse

Miten silken tofu eroaa tavallisesta?

Silken tofu, jota joskus myös silkkitofuksi kutsutaan, on pehmeämpää kuin tavallinen, kiinteä tofu. Silken tofukin on kiinteähköä, mutta se hajoaa helposti palasiksi käsiteltäessä. Koostumuksesta johtuen silken tofulla ja tavallisella tofulla on vähän erilaiset käyttötarkoitukset: kiinteä perustofu sopii paremmin ruokiin ja sitä saa kypsennettyä vaikka kuutioina, siinä missä silken tofu sopii vegaanisiin kastikkeisiin ja jälkiruokiin esimerkiksi maitotuotteita ja munia korvaamaan.

Perinteisesti suklaamousseen tulee munia ja/tai maitoa, mutta suklaa-tofumousse 0n maidoton, munaton ja täysin vegaaninen (ainakin mikäli suklaa ei sisällä yllättävoiä ainesosia). Suklaa-tofumousse on kaiken lisäksi helppo ja nopea tehdä, ja sitä voi myös pitää jokseenkin terveellisenä vaihtoehtona, sillä silkkitofu on hyvin kevyttä. Kannattaa kokeilla!

suklaatofumousse

Suklaa-tofumousse

400 g eli 1 pkt pehmeää tofua huoneenlämpöisenä (esim. Moon Tofu silken tofu)
80 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
75 g maapähkinävoita
2-3 rkl vaahterasiirappia tai maun mukaan
1 tl vaniljauutetta
Ripaus suolaa

Valuta silken tofusta ylimääräinen neste pois. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa – varo polttamasta suklaata. Siirrä tofu ja maapähkinävoi tehosekoittimeen tai blenderiin. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää suklaasula ja mausteet. Tarkista makeus. Jaa suklaa-tofumousse annosmaljoihin ja nosta ne jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi tai tunniksi ennen tarjoilua. Koristele suklaa-tofumousse halutessasi esimerkiksi marjoillaa, suklaahipuilla tai kaakaonibseillä.

Jos olet kiinnostunut kasvisruokavaliosta, kannattaa tutustua kirjoitukseeni Kasvis-ruokakirjasta ja toisen vegaanisen suklaamoussen resepti. Kirjasta löytyy kasvisruokaa aamiaiselta lämpimiin ruokiin ja herkkuihin asti. 😉

mousse-aquafabaKikherneliemestä eli aquafabasta saa tehtyä kuohkean suklaamoussen

vegaaninen-suklaamousseKokeile myös vegaanista kahvimoussea

Edellinen kirjoitukseni: Laskiaispullan täytteet – vaihtoehdot hillolle ja mantelille

Laskiaispullan täytteet – vaihtoehdot hillolle ja mantelille

Laskiaispullan täytteet ovat ikuisen debatin aihe: mantelimassalla vai hillolla, ja jos hillolla niin onko se sitten vadelma vai mansikka? Omasta mielestäni vastaus on selvä: täydellisen laskiaispullan täyte on mantelimassa ja kermarahka – ei kermavaahto. Jos joku nirsoilee mantelista, niin hillon kuuluu olla vadelmaa eikä mitään mansikkaa. Muuta on vaikea hyväksyä, mutta oikeasti kannattaisi antaa mahdollisuus muillekin laskiaispullan täytevaihtoehdoille. Kokosinkin tähän esimerkit toinen toistaan herkullisemmista, uusista täytevaihtoehdoista.

laskiaispullan täytelaskiaispullan täytteet

Katso täältä blogin gluteenittomat pullareseptit:

vähähiilihydraattinen-laskiaispullaLaskiaispullakakku on hauska versio perinteisestä herkusta

Laskiaispullan täytteet voivat olla melkein mitä vaan

Kookoskerma

Eikö maito sovi sinulle tai kaipaatko vain vaihtelua? Jääkaapissa säilytetystä kookoskermasta saa vatkattua herkullisen vaahdon, jonka voi maustaa vaniljalla tai vaikkapa sitruunankuorella. Tarkemmat ohjeet kookoskermavaahtoon täällä.

Maidoton kookoskermavaahto tuo kivaa vaihtelua
Maidoton kookoskermavaahto tuo kivaa vaihtelua

Lemon curd ja kerma

Kirpeä sitruuna on kerrassaan ihanaa pullan välissä kermavaahdon tai kermarahkan kaverina! Kaiken lisäksi pullan kardemumma ja sitruuna ovat ihana makupari – olen hyödyntänyt kardemumman ja sitruunan yhdistelmää ennenkin esimerkiksi sitruunapiirakan reseptissä. Vinkki: blogista löytyy resepti myös vähähiilihydraattiseen lemon curdiin. 😉

lidlin lemon curdLidlin lemon curdissa maistuu pirteä sitruuna, ei pelkkä sokeri

Mango curd

Jos sitruunatahna, niin miksei mangotahna? Mangot ovat sitä paitsi sesongissa nyt alkuvuodesta – katso täältä samettisen makuisen mangocurdin resepti. Melkein kuin söisi vaniljapullaa!

sitruuna laskiaispulla

Nutella ja kerma

Voiko herkummaksi enää mennä? Nutella-laskiaispulla suorastaan sulaa suussa. Blogista löytyy myös terveellisen raakanutellan resepti. 😉 Kokeile myös ihanan suklaista kaakao-pähkinälevitettä.

1008vohvelit1Itse tehty kaakao-pähkinälevite toimii pullan kanssa siinä missä vohvelienkin

Peanut butter & Jelly

Jenkkiläisen klassikkoleivän tyyliin pullan voi täyttää myös maapähkinävoilla ja mansikkahillolla.

peanut butter jellyLaskiaispullan täytteet voivat olla leivästä ”varastetut”

Banoffee

Bongasin Pullahiiren leivontablogista ohjeen Banoffee-laskiaispullaan, jossa yhdistetään karamelisoitu, kondensoitu maito, banaani ja kerma – sen on pakko olla taivaallista.

Lime-kookosmascarponemousse

Teen tätä herkkua välillä ihan sellaisenaan jälkiruoaksi, mutta se sopii myös laskiaispullan väliin kuin nenä päähän. Katso resepti täältä.

laskiaispullan täytteet gluteeniton

Mitkä ovat villeimmät laskiaispullan täytteet mitä olet kokeillut – vai onko perinteinen laskiaispulla niin pyhä asia ettei sen täytteillä sovi leikkiä? 😉

Jos tykkäät tuoda perinteisiä herkkuja nykyaikaan niin suosittelen tutustumaan hiljattain täällä esiteltyyn Perinneruokaa prkl-kirjaan, sekä testaamaan viimepääsiäisen hittireseptiä, töhnämunia!

töhnämuna-suklaaTöhnämunat maistuivat viime pääsiäisenä

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma