Mojito – syystäkin suosittu rommicocktail

Terveiset Kuubasta! Takana on pari päivää Havannassa ja parhaillaan lomailemme poikaystävän kanssa saaren eteläpuolella Trinidadin kaupungissa. Kuuba on selvästi rommin valtakuntaa. Rommi on halpaa ja sitä saa joka paikasta – kuten rommicocktailejakin. Suosikkini kaikista on klassinen mojito.

Mojito on ihanan raikasta. Siinä on kirpsakkaa limeä, soodan keveitä kuplia, rommia, ruokosokeria ja minttua. Tuore minttu on täydellinen makuyhdistelmä limen ja kevyen makeuden kanssa – ei todellakaan mikään minttulikööristä ajoittain tuttu hammastahnamaku. Mintun käsittelyn salaisuus onkin sen aromien herättely mintun lehtiä läiskimällä ja taputtamalla tyypillisen virheen eli murskaamisen sijaan. Näin aromit vapautuvat, mutta mausta ei tule kitkerä. Toinen yleinen virhe on että mojito tehdään spriten kaltaiseen sitruslimonadiin soodan ja ruokosokerin sijaan . Sokerisiirapin ja soodan yhdistelmä on myös tavallinen, sillä näin makeus sekoittuu juomaan kidemäistä ruokosokeria helpommin. Hitaasti lasin pohjalta vapautuva makeus on kuitenkin yksi niistä jutuista joilla mojitosta tulee mojito.

mojito

Mojito

  • 4 cl vaaleaa rommia (esim. Havana Club Anejo Blanco tai Bacardi Carta Blanca)
  • 1 rkl ruokosokeria
  • ½ luomulime lohkoina
  • 1-2 dl soodavettä
  • Tuoretta minttua
  • Jäämurskaa

Aseta limelohkot korkean lasin pohjalle. Murskaa limejä sauvan tai muun sopivan työkalun avulla (jos sinulla ei ole sopivaa työkalua, voit myös lisätä valmiiksi puristetun limemehun suoraan lasiin). Taputtele ja läiski mintunlehtiä käsiesi välissä, jotta niiden maku irtoaa paremmin. Lisää lasiin mintunlehdet ja ruokosokeri. Täytä lasi jäämurskalla. Kaada päälle rommi ja täytä lasi lopuksi soodalla. Sekoita kevyesti baarilusikalla tai vastaavalla. Koristele juoma halutessasi limelohkolla ja mintunlehdillä. Mojito sopii hyvin pillillä nautittavaksi.

Tiesitkö?

Havana Club ja Bacardi ovat kumpikin lähtöisin Kuubasta, mutta Kuuban vallankukouksen aikoihin Bacardi siirtyi naapurisaarelle Puerto Ricoon. Vuosi sitten olimme lomalla toisella Karibian alueen saarella, Puerto Ricossa. Siellä kävimme kierroksella Bacardin tehtaalla. Lue lisää täältä.

Muita cocktail-reseptejä:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moscow Mulessa maistuvat inkivääri ja lime

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Kuinka koota juustolajitelma?

Juustot ovat hyviä, tai oikeastaan parempaa – herkullisia. Oltermanni, kermajuusto, edam ja Aura-juusto ovat tuttuja monille, mutta juustotiskillä on vallallaan ihan erilainen maailma. Vieras, ja ehkä vähän pelottavakin. Juustolajitelma houkuttelisi, mutta uskaltaako sinne mennä jos ei tiedä juustoista mitään?

juustolajitelmajuustolajitelma

Työskentelin opiskeluaikoinani useamman vuoden juustotiskillä, ja olen törmännyt “juustopelkoon” sekä silloisessa työssäni että kaverien keskuudessa. Monet tykkäävät juustoista, mutta eivät koe tietävänsä niistä tarpeeksi, että kehtaisivat mennä juustotiskille. Se on juuri paras paikka tutustua erilaisiin juustoihin ja oppia! Kannustankin kaikkia rohkaistumaan ja menemään tiskille kyselemään – ammattilaisen avulla syntyy helposti toimiva juustolajitelma silloinkin, kun ei itse oikein tiedä mitä pyytäisi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni minunkin asiakkaistani tuli juustotiskille meiningillä ”jotain juustoja pitäisi saada, mutta en yhtään tiedä mitä”. Hyvä juustomyyjä kartoittaa parilla helpolla kysymyksellä minkälaisia makumieltymyksiä asiakkaalla on, ja jos asiakas ei oikein itse tiedä niin on helppo lähteä tutustumaan tiskin suursuosikeihin – moni loppuvuodesta myyty juustolajitelma sisältää samoja suosikkijuustoja, kuten pitkään kypsytettyä goudaa, manchego-lampaanmaitojuustoa, morbier-tuhkaraitajuustoa, mietoa brie-valkohomejuustoa ja joko Aura- tai Saint Agur-sinihomejuustoa. 😉 Juustotiskeissä on palahyllyyn verrattuna myös loistava etu: siellä tarjotaan maistiaisia. Jos asiakas ei tiedä mistä tykkää tai hän haluaa koittaa jotain erikoista, voi myyjä tarjota pienen maistiaspalan, joka helpottaa kummasti päätöksenteossa. 😉 Mahdollisuutta maistiaiseen voi myös kysyä itse jos haluaa kokeilla jotain tiettyä juustoa ennen ostopäätöstä.

Juustolajitelma on helppo koota – viisi vinkkiä

Juustolajitelma on onnistunut, kun se miellyttää tekijäänsä ja syöjiään, enkä julista tässä mitään oikeita tai vääriä valintoja, mutta jaan minulle opetetut ohjeet ja mitkä olen itse todennut toimiviksi.

1.     Valitse huolella kolme tai neljä juustoa – älä kahdeksaa erilaista tai liian samanlaisia.

Juustojen maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun niitä ei ole liian montaa sorttia. Sen sijaan että ottaisi kuutta samankaltaista juustoa, kannattaa ottaa kolme tai neljä erityyppistä.

2.     Älä tarjoa juustoja jääkaappikylmänä

Juustot kannattaa ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen tarjoamista – niiden maut tulevat TODELLA paljon paremmin esille kun ne ovat saaneet lämmetä hieman.

valkohomejuustoHomejuustot maistuvat aivan erilaiselta hieman lämpiminä

3.     Suolaista ja makeaa

Makeat hedelmät, hillot ja jälkiruokaviinit sopivat hyvin suolaisten juustojen kanssa. Suosikkihedelmiäni ovat päärynä, persimon ja viinirypäleet, mutta unohda kirpeät ja hapokkaat eksoottiset hedelmät kuten kiivi ja ananas. Omena on klassinen pari cheddarille. Viikunahillo on hyvä yleishillo, joka sopii useimmille juustoille ja kirsikkahillo on hyvä pari etenkin lampaanmaitojuustoille. Sinihomejuusto kannattaa parittaa piparien ja portviinin kanssa, joskin oikeastaan paras sinihomejuusto-jälkiruokaviiniyhdistelmäni on Roquefort ja Samos Nectar-jälkiruokaviini. 😉

cheddarPortviinicheddar ja päärynä

4.     Unohda suolakeksit

Tiedän että moni rakastaa suolakeksejä juustojen kanssa, mutta ei. Itse en ottaisi niitä. Ne peittävät juustojen makua suolaisuudellaan ja kokonaisuudesta tulee raskas ja jano vaivaa jälkikäteen. Mutta tämä on mielipideasia.

5.     Juustolajitelma teeman mukaan

Sitten kun juustot alkavat olla tutumpia, voit halutessasi iloitella juustolajitelmateemoilla. Teema voi olla esimerkiksi maa (Espanja, Ranska, Italia…) tai vaikkapa vuohen- tai lampaanmaito. Muistan joskus koonneeni juustolajitelmaa sen mukaan että kaikilla juustoilla oli sama alkukirjain. Siinä kohdassa makuyhdistelmien miettiminen on astetta hankalampaa, mutta ei mahdotonta – riippuu mikä kirjain. 😉

Juustolajitelma – helpot yhdistelmät

1.     Aloittelijalle

Pitkään kypsytetty gouda, manchego-lampaanmaitojuusto tai El Pastor-vuohenjuusto, mieto brie (esim. President, Roitelet, Castellon luomu brie tai kotimainen Kolatun juustolan Valma-brie)

2.     Lampaanmaitojuustot

Roquefort-sinihomejuusto, Le Brebiou-valkohomejuusto, Ossay Iraty tai Manchego, lampaangouda, Brebirousse – kokeile lisukkeena kirsikkahilloa!

3.     Vuohenmaitojuustot

Samppanjalla maustettu vuohengouda (sitä saa esim Stockmannilta, mutta korvaa tarvittaessa El Pastor-vuohenmaitojuustolla), Murcia al Vino (punaviinillä kypsytyksen aikana harjattu vuohenjuusto), Chevre d’Argental-valkohomejuusto, Juustoportin Vuohen GR

4.     Ranskalaiset klassikot

Brie de Meaux (voimakas valkohomejuusto), Morbier-tuhkaraitajuusto, Pitkään kypsytetty comte, ja Roquefort-sinihomejuusto

5.     Suomi

Peltola Blue-sinihomejuusto, Kolatun juustolan Valma Brie tai Mouhijärven herkkujuustolan Väinö-valkohomejuustp, Juustoportin Viinitarhurin juusto, Juustoportin Vuohen GR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toivottavasti joku sai tästä ideoita tai vaikka pientä kipinää juustojen maisteluun. Ei juustoista tarvitse tietää sen enempää että juustolajitelma voi olla viikonlopun odotettu herkku. 😉

Blogissa on aiemminkin kerrottu juustoilloista:

Juustoiltaan sopivia reseptejä:

Kurkkaa myös mitä blogin reseptihakemistosta löytyy. 😉

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma