Blogin parhaat reseptit 2017

Lupailin Vuoden parhaat reseptit 2017-kirjoitusta Missä olin 2017 ja minne matkustan 2018-kirjoituksessani jo sunnuntaille, uuden vuoden aatolle, mutta sitten koin jonkinasteisen heurekan ja totesin että Moscow Mulen resepti kuului uuteen vuoteen ja se päätyikin julkaistavaksi ensin. Nyt kuitenkin näin vuoden 2018 ensimmäisenä päivänä ovat vuorossa ne luvatut blogin parhaat reseptit 2017. 😉

Kaikki tästä löytyvät reseptit ovat gluteenittomia, moni myös täysin viljaton. 🙂

Tammikuu: Paras viljaton pitsapohja tapiokasta

Kookosjauhoista tehty pitsapohja oli vuosia luottopohjani, mutta sitten testasin tuli tämä tapiokajauhoista (tai perunajauhoista) ja kookosjauhoista tehtävä pohja ja se vei sydämeni kerrasta. Se on eniten lähellä perinteistä pitsaa niin maultaan kuin koostumukseltaankin.

gluteeniton-pitsa-paleo

Helmikuu: Minuutin mikrosämpylä

Se helppous, nopeus ja maistuvuus – sopii myös karppaajille. 😉

vähähiilihydraattinen-sämpylä

Maaliskuu: Paras maidoton jogurtti

Kookosmaidosta voi hapattaa itse maitohappobakteerien avulla kermaistas, raikkaan hapanta jogurttia. Kokeile jo!

terveellinen-kookosjogurtti

Huhtikuu: Töhnämunat – pääsiäisen paras resepti

Tämä hittiherkku onnistuu kirjoituksen ohjeilla niin gluteenittomasti, runsasproteiinisesti kuin vähähiilihydraattisestikin. 😉

töhnämuna-vähähiilihydraattinen

Toukokuu: Neljän ainesosan jauhottomat pähkinävoi-suklaacookiet

Niin helppoa ja herkullista, et tarvitse edes mitään erikoisjauhoja, vaan kaikki ainesosat löytyy ihan lähikaupasta.

paras-cookie

Kesäkuu: Napue Gin & Tonic -suomalaisten ylpeys

Uskokaa tai älkää, mutta Napue Gin & Tonic on ollut tänä vuonna blogin toiseksi suosituin resepti. Taitaa selvästi kiinnostaa suurta yleisöä, mutta ei ihme – onhan se hyvää. 😀

napue-gin-tonic

Heinäkuu: Jauheliha-kesäkurpitsavuoka – parasta arkiruokaa

Tästä helposta runsaasti kasviksia sisältävästä ja vähähiilihydraattisesta laatikkoruoasta tuli todellinen hitti loppukesästä ja se sai selvällä erolla vuoden suosituimman reseptin paikan.

jauheliha-kesäkurpitsavuoka

Elokuu: Parhaat gluteenittomat lettujauhot

Mukana gluteeniton letturesepti, jolla syntyy letut, jotka maistuvat hyvältä eivätkä repeile.

parhaat gluteenittomat lettujauhot

Syyskuu: Perunanachot – parasta kasvismättöä

Ihan törkeän hyvää kasvismättöä, ja vieläpä kotimaisesta pääraaka-aineesta – varma valinta suomalaisille. Samassa kuussa julkaistu Herkkulakko – terveellisemmät vaihtoehdot resepteineen-kokoelmapostaus oli myös kova juttu, mutta säästän tämän kirjoituksen kunniapaikat yksittäisille resepteille. Kyseinen resepti oli tänä vuonna monessa muussakin ruokablogissa suuren suosionsa takia. 😉

perunanachot

Lokakuu: Kevyt mangojuustokakku sisältää runsaasti proteiinia

Terveellinen kaku, jopa sopii hyvin vaikka aamiaiseksikin.

kevyt mangojuustokakku

Marraskuu: Kurkumalatte tuo lämpöä ja hyvää oloa

Herkullinen, lämmin terveyspommi lempparimukista – mitä muuta sitä tarvitsee? <3

kurkumalatte

Joulukuu: Gluteenittomat piparkakut lakritsitwistillä

Uskokaa tai älkää, mutta lakritsi sopii piparkakkuihin kuin nenäpäähän. Toki reseptiä voi hyödyntää myös perinteisiin pipareihinkin. Resepti bongattu minulla arvostelussa olleesta Perinneruokaa PRKL-kirjasta.

gluteenittomat-piparkakutMitä reseptisuosikkeja blogin lukijoilla oli vuonna 2017? Jäikö mieleen jotain erityisiä hittireseptejä? Itselleni sellaisina jäivät mieleen monessa blogissa näkyneet töhnämunat ja perunanachot. 😉

Lue myös: Parhaat viljattomat reseptit 2016

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Moscow Mule – inkiväärin ja limen täydellinen liitto

Uskokaa tai älkää, mutta blogin tähän mennessä ainoa cocktail-resepti Napue Gin & Tonic on ollut vuoden 2017 suosituin resepti – ja se julkaistiin vasta vuoden puolessa välissä. Olen itse enemmän viini-ihminen, mutta arvostan hyvin tehtyjä cocktaileja, jotka eivät ole liian makeita (nirso). Napue Gin & Tonic sopii minulle kuin nenä päähän: hyvää, sopivan kitkerää tonicia, laadukasta giniä, rosmariinia ja karpaloita. Ei mikään karkkipussi lasissa. Toinen cocktail-suosikkini on yhtä raikas Moscow Mule, joka on muuten täydellinen juoma uuden vuoden juhlimiseen. 😉

moscow mule

Moscow Mule (Moskovan muuli) ei liity sen kummemmin Moskovaan tai muuleihin. Internetin ihmeellinen maailma kertoo että Moscow Mule on alkujaan Yhdysvaltalainen cocktail, lähtöisin Manhattanilta ja syntyjään 1940-luvulta. Lisäksi Moscow Mule kuuluisi tarjota kuparimukista, mikäli sellainen on suinkin saatavilla. Tarinat Moscow Mulen ja kuparimukin tarinasta vaihtelevat vähän lähteestä riippuen, mutta yhteistä tarinoille tuntuu olevan varastotavarasta eroon pääseminen niin cocktailin ainesten kuin mukienkin osalta, ja siitä syntyi vahingossa hitti. 😉

moscow mule

Moscow Mule

  • 4 cl vodkaa (esim. Finlandia, Absolut tai Stolichnaya)
  • 2 cl tuoretta, itse puristettua limemehua
  • 10-15 cl ginger alea
  • Limelohkoja koristeluun

Täytä kupari-/peltimuki tai korkea ja kapea Tom Collins-lasi jääpaloilla. Lisää limemehu ja vodka. Kaada mukiin tai lasiinsen verran ginger alea kuin lasiin mahtuu. Sekoita Moscow Mule kevyesti baarilusikalla tai muulla sopivalla lusikalla tai tikulla. Koristele Moscow Mule limelohkolla ja nauti heti.

Joskus juomaan näkee lisättävän myös tuoretta minttua. Kyllä sekin siihen sopii, mutta minun lähteideni mukaan se ei kuulu alkuperäiseen reseptiin.

Vinkki: Voit päivittää Moscow Mulesi niin sanotusti nextille levelilläe jos teet cocktailisi Finlandia Limeen ja korvaat ginger alen ginger beerillä – esim. Fentimans Ginger Beer on kivan mausteista. 😉 Finlandia Limellä tehtyä Moscow Mulea kutsutaan paikoitellen myös Helsinki Muleksi.

Vinkki: Väkevät alkoholijuomathan ovat gluteenittomia (jos niihin ei ole myöhemmin lisätty gluteenia sisältäviä mausteita), vaikka ne on tehty usein viljasta. Vehnälle erityisen herkille tämä ei kuitenkaan aina riitä, mutta onneksi Stolichnayalla on valikoimissaan nykyään materiaalejaankin myöten gluteeniton vodka, joka on tehty maissista. 😉

Hyvinvointi Ruoka ja juoma