Gluteenittomat piparkakut lakritsitwistillä

Tykkään todella paljon keittokirjojen lukemisesta ja selailusta – se on hyvin inspiroivaa puuhaa. Kirjoitin blogiin vastikään esittelyn Hannan soppa-blogista tutun Hanna Hurtan Kasvis-ruokakirjasta, joka oli täynnä niin suolaisia kuin makeita ja vieläpä gluteenittomia kasvisherkkuja, ja nyt tutustumisvuorossa on Perinneruokaa prkl-blogia kirjoittajan Mika Rampan saman niminen keittokirja. Blogissa olleista resepteistä olen tehnyt muun muassa herkullista kurpitsapiirakkapirtelöä ja kirjan resepteistä ihan näin ensimmäisenä testiin pääsi gluteenittomat piparkakut lakritsitwistillä.

gluteenittomat-piparit-lakritsilla

Perinneruokaa prkl-kirjan idea on tuoda perinteisiä reseptejä nykyaikaan ja resepteissä on hauskoja pikkumuutoksia, kuten tässä tapauksessa perinteisiin piparkakkuihin on lisätty lakritsijauhetta. Makuyhdistelmä on kerrassaan erinomainen! Tässä kirjoituksessa keskitytään näihin pipareihin, mutta tarkempi arvio Perinneruokaa prkl-kirjasta tulee blogiin lähiaikoina. 😉

gluteenittomat-piparitgluteenittomat piparkakut

Gluteenittomat piparkakut lakritsilla

200 g voita
1 dl muscovadosiirappia
2 dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
5 tl lakritsinjuurijauhetta
1 tl suolaa
1/2 dl haaleaa vettä
2 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
500 g gluteenitonta jauhoseosta (fin mix)
1 tl leivinjauhetta

Lisää kattilaan voi, siirappi, sokeri ja kaikki mausteet. Keitä seosta muutama minuutti niin että sokeri sulaa. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon haaleaan veteen sekoitettu ruokasooda. Sekoita hyvin ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Tässä menee tovi, mutta voit halutessasi nopeuttaa jäähtymistä pistämällä kattilan kylmään vesihauteeseen. Lisää kananmuna voimakkaasti sekoittaen kun seos on jäähtynyt. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos kattilaan ja vaivaa voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Anna taikinan maustua jääkaapissa yön yli. Leivo taikinasta pipareita ja paista 200-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia.

Vinkkejä ja soveltamista: Omasta lähikaupastani ei löytynt muscovadosokeria ja -siirappia, joten käytin tavallista tummaa siirappia ja kookossokeria. Jauhoina minulla oli ohjeessa vinkatun Semper Fin Mixin sijaan vaaleita Jytte-jauhoja (käytetty aiemmin blineissä). Lisäksi ohjeessa piparkakkumausteen komponentit on lisätty erikseen, mutta yksittäisten mausteiden lisäämisen sijaan nämä gluteenittomat piparkakut saivat makunsa ihan piparkakkumausteseoksesta. Piparkakkumausteissa on kuitenkin eroja siinä missä suhteissa mausteita on käytetty. Trust me, sillä. on väliä – sen huomaa jo hajusta jos ostat kahden eri valmistajan piparkakkumausteet. Esimerkiksi Sonnentor luomu piparkakkumauste on hyvää! Vahdi pipareita paistamisen aikana ettet käräytä niitä, kuten minä tein ensimmäiselle satsille. 😛

Piparinmakua löytyy myös näistä resepteistä:

Hasselbackan piparipunajuuret
Piparikookoskeot
Piparimuffinssit
Piparimutakakku cointreaukermalla
Pipariproteiinipallot
Manteli-piparichiavanukas
Mausteinen puolukkapiirakka
Vähähiilihydraattiset piparkakut

pipariproteiinipallotPipariproteiinipallot

Edellinen joulureseptini puolukkamousse suolakaramellikastikkeella sopii myös Suomi 100-juhlaan:

raaka-puolukkamousseRaaka puolukkamousse suolakaramellikastikkeella

Vapaa ateria viikossa keventää dieettiä

Olen ollut tänä syksynä mukana Anu Marinin Laihdu ilman säästöliekkiä-valmennuksessa, joka itse asiassa tuli juuri päätökseen ja nyt edessä on kalorien nosto maltillla takaisin ylläpitovaiheeseen käänteisen dieetin kautta. Kirjoitin aiemmin dieetin aikaisista herkuistani (ks. Herkuttelu dieetillä – viisi suosikkiani). Ne olivat sellaisia herkkuja, jotka mahtuivat ihan joka päiväiseen elämään, mutta sen lisäksi Laihdu ilman säästöliekkiä-valmennukseen kuului viikottainen vapaa ateria, jolloin ei tarvinnut noudattaa makroperusteista ruokavaliota eikä laskea kaloreita.

Elämän ei kuulu olla pingottamista, ei laihduttamisenkaan. Dieetistä on aika vaikea pitää kiinni, jos se on aivan kamalaa – tahdonvoima riittää harvoin. Kokosin tähän kirjoitukseen nyt joukon esimerkkejä miltä minun vapaat ateriani näyttivät. Minä en juurikaan himoitse roskaruokaa tai karkkia, mutta ruokabloggaajana ja foodiena nautin suuresti ulkona syömisestä ja useamman ruokalajin ravintolaillallisista! Niinpä vapaa ateria onkin minulla usein ollut juurikin ravintolareissu. 😉

Vapaa ateria – viisi esimerkkiä

nooa

3 ruokalajia ravintolassa – ravintola NOOA

vapaa ateria

Iso sushilajitelma ja valkoviiniä

vuohenmaitojäätelö suomalainen pohja

Ravintolaillallinen – Turku Food & Fun

rapujuhlat

Rapujuhlat (lue täältä viime vuoden juhlista)

nerå

(Gluteeniton) pitsa tai pitaleipä (esim. NERå tai Fafa’s)

mbakery-brunssi

Brunssibuffet – MBakery

Itse tykkäsin siitä että Laihdu ilman säästöliekkiä-valmennukseen kuului vapaita aterioita. Olisi tuntunut aika vaikealta välttää kaikkia makrorajojen ylityksiä kahdeksan viikon ajan etenkin kun moniin sosiaalisiin tapaamisiin kuuluu hyvää ruokaa ja syömistä. Niinpä ajoitinkin vapaat ateriat yleensä juuri niihin.

En ole niin kovasti sokerin perään, joten minun kohdallani vapaa ateria on usein tarkoittanut hyvää illallista viinin kera. Esimerkiski sushia muistan syöneeni ainakin neljästi viimeisen kahden kuukauden aikana, ja ravintolaillallisia on ollut pari. Mutta kyllä se MBakeryn gluteeniton suklaa-hedelmäkakku oli aika taivaallista, vieläkin tulee vesi kielelle kun ajattelen sitä!

Mitkä ovat sinun suosikkiherkkusi?

Lisää painonhallinta-aiheisia kirjoituksia:

Herkuttelu dieetillä – viisi suosikkiani
Ruokapäiväkirja lokakuulta – dieetin puoliväli, herkuttelua ja kotiinkuljetustilauksia
Dieetin puoliväli – mikä on sopiva painonpudotustahti?
Kuinka välttää säästöliekki laihduttaessa?
Pakko saada sixpack