Ruokapäiväkirja elokuulta – kuinka pitää rutiinit reissussa?

Elokuun ruokapäiväkirjan aika! Olen ottanut tavaksi pitää ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa yhden viikon ajalta kerran kuukaudessa ja jakaa sen sitten blogissa. Kaikki aiemmat ruokapäiväkirjat löytyvät ruokapäiväkirja-tagin takaa, ja niistä voi seurata miltä gluteeniton ruokavalio näyttää ja kuinka sen ei tarvitse rakentua gluteenittomille korviketuotteille. Lisäksi kerron mikä ruokavaliolleni on tyypillistä, mitä periaatteita noudatan ja miten kilpirauhasen vajaatoiminta on vaikuttanut ruokavaliooni. Heinäkuun ruokapäiväkirjassa pohdin kuinka kasvisruoka ei välttämättä ole hyvä jokaisen vatsalle.

kuori falafelbaariKasvisruoka on herkullista, mutta välillä se saa vatsani protestoimaan

Elokuun ruokapäiväkirja oli melko poikkeuksellinen, sillä on ollut juurikaan kotona vaan reissasin ympäri Suomea. Maanantain olin Turussa, Vantaalla ja Helsingissä, tiistaina lähdin Ouluun josta palasin keskiviikkona Helsinkiin. Keskiviikkona ja torstaina näin kavereita, perjantaina hoidin lääkärikäynnin (kilpirauhasen vajaatoiminta, vuosikontrolli) ja poikaystäväni ajeli Turusta hakemaan minua – samalla toki moikkasimme äitiäkin. Lauantaina oli tyttöjen ilta työkavereiden kanssa ja sunnuntaina lähdimmekin Raumalle juhlimaan poikaystävän valmistujaisia suvun kesken. Melkoinen määrä reissaamista, mutta aikasta hyvin onnistuin pitämään liikunnankin mukana kuvioissa. 😉 Muuten olisin tuskin ponnistellut sen eteen yhtä paljoa, mutta koska edellinen viikko meni Puolassa (ks. Puola-tag), alkoi liikuntavajetta olla sen verran että hyppisin kohta seinillä. Nyt liikuntaa tuli monelle päivälle – ehkä useammalle kuin normaaliarjessa – mutta treenit olivat kevyempiä ja lyhyempiä, siksi jaksoinkin enemmän. Yleisesti tuli kuitenkin istuttua enemmän kuin yleensä.

norwegianHelsingistä pääsee Ouluun halvemmin lentämällä kuin junalla – puhumattakaan kuinka paljon nopeampaa matkanteko on 😮

Tällä viikolla meni myös useampana päivänä lasi viiniä tai pari. Yleensä alkoholia kuluu vähemmän, mutta nyt samalle viikolle sattui useampi juttu, jossa juomana oli viiniä. Kaikessa on hyvä olla tasapaino, ja niinpä en stressaa sitäkään jos jollain viikolla tulee juotua muutama lasillinen tavallista enemmän. Tiedän mihin rutiinit asettuvat.

minä-ja-koira

MAANANTAI:
Aamiainen: Ehrmann High Protein-suklaavanukas ja yksi siivu Rainbown gluteenitonta näkkileipää ruohosipulituorejuustolla ja goudalla, lisäksi kahvia.
Lounas (treenin jälkeen): Maitorahka vadelmilla, pussillinen pakastemangokuutioita ja yksi Provenan gluteenitonkaura-porkkanasämpylä ruohosipulituorejuustolla.
Illallinen vantaalaisessa Old Jerusalem-ravintolassa: Kana shawarma riisillä, jälkiruoaksi mansikkajäädykettä ja kahvi. Myöhemmin lasillinen valkoviiniä.
Iltapala: Gluteeniton puolukkavispipuuro karkeista riisisijauhoista (ks. resepti), marjoja ja vuohenmaitoviili.

Liikunta: Kotitreeni lihaskuntoa 40 min.

old-jerusalem-vantaaOld Jerusalemin kana shawarma – gluteenittoman annokset on merkitty valmiiksi menuun 🙂

TIISTAI:
Aamiainen: Maitorahka marjoilla, pala äidin tekemää mustikkaraakakakkua ja kahvia.
Lounas Cafe Roosterissa: Riistakäristystä, perunamuussia ja salaatteja.
Välipala: Omena.
Illallinen, sadonkorjuukokkausta siskon kasvimaan antimista: Kala-kasvispaistosta, graavilohta, uunifetaa, uusia perunoita, tsatsikia (ks. resepti) ja salaattia, jälkiruoaksi tuoreita mansikoita ja vadelmia.

Liikunta: Crosstrainerilla 30 minuuttia

riistakäristysRiistakäristys on herkkuani

KESKIVIIKKO:
Aamiainen: Skyr vanilja-suklaamuru, raejuustoa, turkkilaista jogurttia ja kahvia.
Välipala: Gluteeniton sämpylä ja Propud-suklaavanukas.
Myöhäinen lounas/aikainen illallinen treenin jälkeen: Sandron lounasbuffet (aiempi kirjoitus Sandrosta täällä).
Iltapala: Vuohenmaitoviili, pari porkkanaa ja hapankaalia.

Liikunta: Jalkasali 30 min

0208sandro2-1Sandron ruoka on niin hyvää että ähkyä on vaikea välttää

TORSTAI:
Aamiainen: Chiavanukas vuohenmaitoon, punaherukoita ja hampunsiemeniä, tattarinäkkäriä ja kinkkusiivuja ja kuivattua inkivääriä.
Lounas (treenin jälkeen): Kinkkusiivuja, vispipuuroa puolukkasurvoksella, riisikakkuja, salaattia.
Välipala: Helsingin jäätelötehtaan sitruuna-rahkajäätelöä ja kahvia.
Illallinen tyttöjen kanssa: Perunanachoja, pari palaa tummaa suklaata ja punaviiniä.
Iltapala: Porkkanoita ja hapankaalia.

Liikunta: Kotitreeni 40 min

perunanachotNe kuuluisat perunanachot

PERJANTAI:
Aamiainen: Puolukka-vuohenmaitochiavanukas heraproteiinilla, pari palaa tumma suklaata, kaksi keitettyä kananmunaa ja kahvia.
Lounas treenin jälkeen: iso Lohilo Cinnamon Bun-jäätelöpurkki ja kokonainen Porokylän perunarieska.
Illallinen: Kuhaa, salaattia saksanpähkinä-Dijon-sinappi-oliiviöljylastikkeella, höyrytettyä kukkakaalia ja uusia perunoita, jälkiruoaksi pari palaa tummaa suklaata.
Iltapala: Propud karamellivanukas, kukkakaalia, paprikaa ja varsiselleriä jugurttiin tehdyn dipin kanssa.

Liikunta: Crosstrainer 30 min

proteiinivanukasProteiinivanukasta

LAUANTAI:
Aamiainen: Maitorahka nektariineilla, paraapähkinöitä, pari siivua goudajuustoa ja kahvia.
Lounas treenin jälkeen: Lindahls kookosrahka, Ehrmann proteiinivanukas ja Provenan kaura-porkkanasämpylä 14 % ruohosipulituorejuustolla.
Välipala: Kaksi siivua Semperin pellavansiemennäkkileipää palvikalkkunalla ja 14 % ruohosipulituorejuustolla, kaksi porkkanaa.
Illallinen: Broilerin fileesuikaleita, perunoita ja salaattia granaattiomenalla, viinirypäleillä ja avokadolla, jälkiruoaksi hieman juustoja ja pari lasia viiniä.

Liikunta: Kotitreeni 40 min

SUNNUNTAI:
Aamiainen: Raejuustoa, luonnonjogurttiin tehtyä chiavanukasta ja Leaderin 85 % kaakaota oleva täytesuklaapatukka
Lounas: Valmistujaisissa lämminsavu- ja graavilohta, gluteenittomia lihapullia, pari perunaa, salaatteja, gluteenitonta mansikkakakkua ja onnittelumalja.
Illallinen: Valmistujaisten jämiä.

Liikunta: Lepopäivä

valmistujaisetValmistujaisissa riitti herkkuja

Oikeastaan ruokavalioni pysyi näin reissussakin aika samanlaisena kuin normaalistikin. Helsingissä yövyin äidilläni, joka välttää maitotuotteia, ja siten söinkin useammin vuohenmaitoviiliä. Muuten äidin ruokavalio on aikasamanlainen kuin omanikin: gluteenitonta ja paljon kasviksia ja marjoja. Hänen käyttämilleen kaurakermoille yms. en ole ikinä lämmennyt… Mutta joo, lomailu tai reissaaminen ei tarkoita sitä että ruokavalio muuttuisi sekunnissa epäterveelliseksi tai epätyypilliseksi, tai että liikunta unohtuisi – ainakaan minun tapauksessani. 😉

Edellinen kirjoitukseni: Matkabudjetti Puolaan – viisi päivää Gdanskissa ja Sopotissa

Matkabudjetti Puolaan – viisi päivää Sopotissa ja Gdanskissa

Nyt on vuorossa se lupaamani matkabudjetti Puolaan. Vietän siis parhaillaan kauan odotettua kesälomaani (tai no tänään on viimeinen päivä), ja sen aluksi lomailimme poikaystävän kanssa viisi päivää Puolassa. Kiitos unkarilaisen halpalentoyhtiö Wizzairin, Puolaan pääsee nykyään Turusta parhaimmillaan 25 € suunta! Helsingistä Gdanskiin pääsee Finnairin siivin, ja Gdanskin lentokentältä pääsee kätevästi kolmeen kaupunkiin: Gdanskiin, Sopotiin ja Gdyniaan.

Aiemmat Puola-aiheiset blogikirjoitukset:

Lisää reissujuttuja löytyy Matkustaminen-hakemistosta.

loma puolassaMikä näistä kaupungeista kannattaa valita? Lue lisää Loma Puolassa-kirjoituksesta

Kuten aiemmassa kirjoituksessani mainitsinkin, käyttämämme Wizzair on todellinen halpalentoyhtiö ja he ovat vieneet käsimatkatavaroiden koko rajoituksen niin sanotusti nextille levelille: yleensähän koneen matkustamoon saa ottaa sellaisen vedettävän matkalaukun, johon mahtuu mukavasti pitkän viikonlopun kamppeet, mutta Wizzairilla sellaisestakin olisi pitänyt maksaa. Ilmaiseksi mukaan sai vain ”small cabin bagin”, joka sai olla 42 X 32 X 25 cm. Tavallisesti mukaan sopivasta ”large cabin bagista” (56 X 45 X 25 cm) olisi pitänyt maksaa 18 € per suunta, per laukku. Eihän satasen lennot kovin kalliit olleet, mutta olivat ne sentään tuplasti kalliimmat kuin ne 50€ menopaluulennot, jotka jätimme ostamatta, joten päätimme nyt sitten tinkiä matkalaukuissa ja lähdimme reteästi liikkeelle pienten kassien kanssa. Eipähän tarvinnut raahata tuliaisia tältä reissulta. Lisää voi lukea Halpalennot Gdanskiin, mukaan vain pieni käsimatkatavara-kirjoituksesta.

wizzairWizzair lentää Turusta suoraan Gdanskiin

Puolan edullisuus ei rajoitu lentoihin, vaan edullista on myös paikan päällä. Me varasimme lentomme ja hotellimme alle kaksi viikkoa ennen lähtöä, joten siinä kohdassa valinnan vara oli kaventunut jo huomattavasti. Erityisesti monet hotellit paljastuivat loppuunmyydyiksi, ja uskonkin että majoituksen olisi varmasti saanut edullisemmin, jos olisimme olleet aiemmin liikkeellä. Nyt maksoimme vajan satasen yöltä, mutta emme myöskään tinkineet majoituksen tasossa. Matkabudjetti Puolaan voisi siis olla majoituksen osalta edullisempikin kuin tämä mihin me päädyimme.

sopot1

Majoituksen kohdalla katson yleensä sellaisia vaihtoehtoja, jossa on joko aamiasbuffet tai sitten oma keittiö tai edes jääkaappi. ”Mannermainen aamiainen” tai ”kevyt aamiainen” tarkoittaa yleensä paahtoleipää ja mehua, ja se ei ole ilman gluteeniongelmiakaan minun suosikkini. Gdanskista löysin Hotel Bonumin, joka näytti siistiltä, sijaitsi keskeisellä paikalla ja jonka aamiaista arvosteluissa kehuttiin – mainittiin jopa että oltiin saatu aikaiselle aamulähdölle gluteeniton aamiaispaketti mukaan! Siis huoleton vaihtoehto minulle. Hintaa tuli aamiaisen kanssa kahdelle hengelle 86,5 € per yö. Sopotissa valitsin oikein hienon huoneiston, jonka hinnaksi Booking.com ilmoitti 258 € kolmelta yöltä, mutta siihenhän tuli vielä siivousmaksua ja kaupunkiveroa noin 30 euron verran – kannattaa siis katsoa nuo lisäkulut huoneistojen kohdalla tarkkaan. Alle satasen yö kuitenkin, ja oikein komeat puitteet. 🙂 Otimme suosiolla huoneiston vähän kauempaa Sopotin ydinkeskustasta – osittain siksi että asunto oli hienoin näkemistämme ja sen takia viitsii vähän kävelläkin, mutta myös siksi että se ei välttämättä olisi siinä pahimmassa turistirysässä – elokuussa muutama muukin suuntaa nimittäin tuonne Puolan Rivieralle. Niinpä majoituimmekin tyylikkäässä ja vastaremontoidussa, 50-neliöisessä kaksiossa, Dom & House Fancy Apartmentissä (Dom & House-toimistolla on useampi asuntoja vuokrattavanaan niin Gdanskissa kuin Sopotissakin).

matkabudjetti puolaanTälläinen määrä ruokaa oli noin 25 euroa – ja mukana on viinipullokin, puhummattakaan luomukinkuista, graavilohesta, vuohenjuustosta ja kanttarelleista

Sopotissa kokkasimme osan aterioista asunnollamme. Täytyy sanoa että olin positiivisesti yllättynyt kun kaksi isoa kassillista ruokaa paikallisesta Lidlistä maksoi noin 30 € ja mukana oli ties mitä graavilohta, luomua, ilmakuivattua kinkkua, kanttarelleja ja viiniä. Lidlistä löytyi myös gluteenitonta leipää. Olisi ollut houkuttava ajatus kokata vaikka kaikki reissun ruoat itse herkullisista, edullisista raaka-aineista, mutta koska ravintoloissa syöminenkin oli Suomeen verrattuna edullista, teimme sitäkin surutta. Useimmilla aterioilla otimme kaksi ruokalajia – just because we can. Halvimmillaan laskumme taisi olla noin 100 zlotya eli noin 23-25 euroa, ja siihen sisältyi pullovedet kummallekin, tequila sunrise, kana-annos ja T-luupihvi, joka oli tuplasti tavallisia annoksia kalliimpi. Ei paha. Ainoa Suomen hintatasoa lähellä ollut paikka oli Gdanskin keskustassa sijaitseva Piwna47, joka oli kyllä kiva.

Lisää reissun ravintolakokemuksista voi lukea täältä:

sopot-ruokaNeljän maun jäätelötötterö gluteenittomalla vohvelilla maksoi Sopotissa alle kolme euroa – sillä ei saa Suomessa monessa paikassa edes yhtä palloa

Matkabudjetti Puolaan:

  • Lennot menopaluu 115 € per henki (olisi saanut myös 50 eurolla, mutta näin saimme 1,5 päivää enemmän kohteessa)
  • Auton pysäköiminen Turun lentokentälle viideksi päiväksi 34 €
  • Hotelli 1 noin 288 €, kolme yötä Sopotissa (Dom & House – Fancy Apartment)
  • Hotelli 2 193 €, kaksi yötä Gdanskissa (Hotel Bonum)
  • Lennot+hotellit = 298 € per henki viideltä päivältä.
  • Ruokailuun per päivä (20-60 € per päivä)
  • Taksit ja junaliput (taksi lentokentältä Sopotiin maksoi 90 zlotya ja Gdanskista hotellilta lentokentälle 60 zlotya, junalippu Sopotista Gdanskiin oli vaivaiset 4 zlotya)

1 euro oli noin 4 zlotya, 100 zlotya oli noin 25 euroa.

Sanoisin että sadalla eurolla per päivä pärjäisi ihan hyvin, sisältäen hotellin. Tämä matkabudjetti Puolaan oli siis sieltä kalliimmasta päästä mitä Puolassa saa kulumaan. Otimme ”kalliit” lennot (220 € vs 50 €) eivätkä majoituksemme olleet halvat, ravintoloissa söimme surutta mitä halusimme. Summa on kuitenkin mielestäni varsin kohtuullinen ja halutessaan viikko tai pari Puolassa on heittämällä paljon halvempaa kuin kotimaanmatkailu Suomessa (miettikääpä niitä vuokramökkien ja bensan hintoja!). En voi muuta kuin suositella. 😉

Lisää reissujuttuja löytyy Matkustaminen-hakemistosta.

Seuraa blogia näissä kanavissa:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Parisuhde Matkat Raha