Sopot – Puolan Rivieran kahdet kasvot ja ravintolavinkit

Terveiset Puolasta! Palasin juuri viiden päivän lomalta Puolan Sopotista ja Gdanskista. Viidessäkin päivässä ehti tekemään paljon ja tulenkin nyt jakamaan kokemuksia vähitellen. Aiemmin kirjoitin jo halpalennoista Gdanskiin ja mikä kaupunki kannattaa valita lomakohteeksi. Tässä kirjoituksessa tulee keskiössä olemaan Sopot, ja myöhemmin tulen kertomaan lomabudjetista ja Gdanskista. 😉

Aiemmat Puola-kirjoitukset:

Muita reissujuttuja löytyy Matkustaminen-hakemistosta

puolan rivieraSopot tunnetaan myös Puolan Rivierana

Sopot on pohjois-puolalainen rantakaupunki, jota myös Puolan Rivieraksi kutsutaan

Sopot on kuulunut välillä Saksallekin ja 1500-luvun jälkeen se rupesi kartuttamaan suosiotaan varakkaiden lomakohteena. Sopot moninkertaistaa asukasmääränsä kesäisin kun turistit saapuvat sinne ympäri maata ja maailmaa. Sopot on rantakaupunkina etenkin rikkaiden varsovalaisten suosiossa ja siksi siellä onkin puolalaisittain kalliit asuntojen hinnat. Rantaviiva on pitkä, hiekka on hienoa ja vaaleaa ja rannassa on kylpylähotelleja, joissa rentoutua ja ladata akkuja. Sopotilla onkin tietyllä tapaa kahdet kasvot: siellä on samalla Neuvostoliitosta muistuttavia laatikkokerrostaloja ja rapistuneita rakennuksia sekä loistokas Grand Hotel Sopot ja hulppeita huviloita. Syyskuussa 90 vuotta täyttävä Grand Hotel Sopot on majoittanut monia julkisuuden henkilöitä urheilijoista filmitähtiin, ja onpa siellä yöpynyt myös herr Hitler.

sopotsopot3sopot2sopot1Sopot on paikoitellen hulppea, paikoitellen rapistunut – kontrasti on melkoinen ja samassa talossakin saattaa olla puolet loistokasta ja puolet kohennusta kaipaavaa

Puolan ja Sopotin hintataso on mukavan edullinen Suomeen verrattuna, ja niinpä siellä saikin syödä ravintoloissa hyvin surutta. Sopotissa meillä oli vuokrattuna asunto, joten kokkasimme jonkin verran kotonakin. Lisää tästä tulee kerrottua Puolan hintatasoa käsittelevästä kirjoituksesta! Sopotissa kannattaa kuitenkin nauttia edullisesta ravintolaruoasta.

Sopot-ravintolakokemukset

Grand Hotel Sopot / Sofitel Grand Sopot Hotel (Powstańców Warszawy 12/14, 81-718 Sopot)

Grand Hotel Sopot oli niin vaikuttava ilmestys että poikkesimme sinne eräänä päivänä ihan vain nauttimaan auringosta puutarhaterassilla ja lopulta viihdyimme siellä niin hyvin että jäimme vielä lounaallekin. Puutarha oli kaiken kaikkiaan ihanan rauhallinen paikka suojassa turistivilinältä. Palvelu oli ensiluokkaista, siihen selvästi panostettiin. Ruokalistaan oli valmiiksi merkitty gluteenittomat annokset ja päädyimme kumpikin syömään ankanrintaa vadelmakastikkeella, tattarilla, punakaalilla ja parsakaalipyreellä. Oli muuten herkkua! Paras ankka-annos mitä söin tämän  reissun aikana (ja niitä oli monia, lisää kerron tulevassa Gdansk-kirjoituksessa). Jälkkäriksi otin vielä jääkahvin amaretolla ja kerrankin olin tyytyväinen! Yleensä juon vain mustaa kahvia tai espressoa, enkä välitä maitokahveistas tai musita erikoiskahveista, mutta tämä viileä amareton ja maitokahvin liitto toimi kesäpäivänä erinomaisesti. Lisäksi juomaan ei ollut lisätty sokeria, vaan siinä oli ainoastaan amareton tuoma pieni makeus – täydellistä minun makuuni. 😉

grand hotel sopotsofitel-grand-sopotGrand Sopot Hotelin ankanrinta annos oli herkullinen

Restauracja Morska (Morska 9, Sopot)

Henkilökunta oli hyvin ystävällistä ja teki parhaansa löytääkseen gluteenittomat vaihtoehdot menusta – ja niitä oli kyllä runsaasti. Menu oli kerrassaan herkullinen, ja suurin vaikeus oli valita mitä söisi kun vaihtoehdot kuulostivat toinen toistan herkullisemmalta. Tilasimme kumpikin alkuruoaksi peuratartarit (sellainen meni muuten aiemmin kesällä Tallinnan SALTissakin, hyvää oli!) ja pääruoaksi otimme kumpikin kalaa, sillä sen tarjonta näytti morskassa erityisen vahvalta. Minä tilasin päivän erikoisuuksiin kuuluneen hairisoton – koska erikoisuudet ja uusien juttujen maistaminen. Peuratartar lunasti odotukset: lihan makua ei oltu peitetty liialla suolalla tai etikalla, ja marjat ja punajuuri toivat annokseen kivaa twistiä. Hain kanssa tarjottu kermainen risotto kanttareilla lunasti odotukset, ja oli juuri niin herkullista kuin mistä haaveilinkin. Itse kala sen sijaan oli pettymys – mautonta ja vetistä. Poikaystävän kala-annos oli oikeastaan vielä heikompi: täysin rasvaton ja mauton. Tuli mieleen Hercule Poirot, jonka lääkäri oli pakottanut terveyslomalle ja tiukalle dieetille.

ruoka-sopotMorskan peuratartar sai kaverikseen marjoja,  pikkelöityjä kanttarelleja, pestoa ja punajuurta

morsckaHaita ja kermaista kanttarellirisottoa

Restauracja Amici (Króla Jana Kazimierza 2, 81-743 Sopot)

Lähdin testaamaan Amicia innoissani, sillä sieltä piti saada peräti gluteenitonta pitsaa ja se oli saanut hyvää palautetta TripAdvisorissa. Menu oli englanniksi ja siinä mainittiin että kaikki pastat ja pitsat saa gluteenittomana. Kävi kuitenkin ilmi että pitsan taikina on gluteeniton, mutta se paistettiin samalla alustalla tavallisten pitsojen kanssa, joten päädyimme vuohenjuustokakun ja pinaatilla täytettyyn parmesaanikanaan ja T-luupihviin. Listassa ilmoitettiin että kaikki annokset tarjotaan gnocchien kanssa ja nehän eivät tietty ole gluteenittomia. Ensiksi tarjoilija sanoi ”ei oota”, ei ole muita lisukevaihtoehtoja (sinänsä kummaa kun listalla on gluteenitonta pastaakin), mutta kun ehdotin että annokset tarjottaisiin salaatin kera niin se kyllä järjestyi. Kommunikaatio-ongelma? Ruoka jäi perustasoiseksi, enkä löytänyt kanasta parmesaania enkä pinjansiemeniä. Halpaa kyllä oli.

gluteeniton-sopotamici1Amicin T-luupihvi ja vuohenjuustolla täytetty kana saivat gluteenittomana vaihtoehtona lisukkeekseen salaatin

Lodziarnia Kulki Anulki (Tadeusza Kościuszki 6, Sopot)

Paras jätskipaikka ikinä! Kivoja makuja ja montaa sorttia – myös maidottomia ja vegaanisia vaihtoehtoja, ja olipa siellä joku ksylitolillakin makeutettu. Lisäksi jäätelön sai gluteenittomaan tötteröön ja henkilökunta oli iloista ja avuliasta. Itse söin kolme palloa, mutta neljä makua – henkilökunta ehdotti jakavansa yhteen palloon kaksi makua kun en osannut päättää minkä ottaisin niistä kaikista herkullisista vaihtoehdoista. 😀 Minä maistoin kanelia, kookosta, mustikkaa ja kirsikkaa (kaneli oli hieno keksintö, mustikka pettymys – muut hyviä) ja poikaystävä nutellamaista hasselpähkinäjäätelöä. Nämä kaikki maksoivat yhteensä 16 pln eli noin 3,75 euroa – Suomessa kun ei meinaa saada kolmella eurolla edes yhtä palloa.

Kaiken kaikkiaan tykkäsimme Sopotista ja sinne voisi hyvinkin lähteä uudestaankin. Siellä houkuttelee erityisesti edullinen hintataso, matkustamisen helppous ja hieno arkkitehtuuri. Lisäksi Sopotista on myös helppo kulkea junalla naapurikaupunkeihin Gdanskiin ja Sopotiin. Junalipulla on hintaa vajaa 4 pln ja taksi lentokentältä Sopotiin maksoi noin 100 pln eli noin 23 €. Halpalentojen ja matalien elinkustannusten puolesta loma Sopotissa voi tulla halvemmaksi kuin vuokramökki Suomessa. 😉

Seuraa blogia näissä kanavissa:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ravintolat Ruoka ja juoma Matkat

Gluteeniton mustikkapiirakka mantelimassalla

Sain heinäkuussa omasta mielestäni hienon ajatuksen kirsikkapiirakasta, joka saisi makuunsa twistin mantelimassasta. Olen aiemmin tehnyt karvasmantelilla maustettua kirsikkafrangipanetorttua ja se oli ihanaa, joten mantelimassalla kruunattu kirsikkapiirakka olisi varmastikin ihanaa. Kirsikkakausi ehti kuitenkin loppumaan ennen kuin sain piirakkani leivottua. Halusin kuitenkin päästä testaamaan tätä resepti-ideaa ja niinpä leivontavuoroon päätyikin mustikkapiirakka mantelimassalla.

kirsikka-valkosuklaapavlova2Vaikka kirsikkakausi loppuikin mielestäni liian nopeasti, ehdin kuitenkin tekemään kirsikka-valkosuklaapavlovan – se olikin ihanaa!

Mustikkapiirakka mantelimassalla on todella helppo tehdä ja täytteeksi riittää ihan vain mustikat ja se mantelimassa. Mustikoista irtoaa kypsennettäessä hieman nestettä, mutta piirakan vettymisen voi helposti estää ripauksella perunajauhoa tai tapiokatärkkelystä. Muuten tämä mustikkapiirakka mantelimassalla onkin viljaton ja gluteeniton, ja mikäli siitä haluaa maidottoman tarvitsee sen pohjan leipomiseen valita vain kookosöljy voin sijaan. Valmiin piirakan voi kruunata tarjoamalla sen maidottoman vaniljakastikkeen kera. 😉

maidoton-vaniljakastikeCashewpähkinösitä tehty vaniljakastike on maidoton raakaherkku

mustikkapiirakka mantelimassalla

Mustikkapiirakka mantelimassalla

Pohja:

  • 75 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
  • ½ dl mantelijauhoa, muuta pähkinäjauhoa tai jauhettuja auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 tl psylliumia
  • ½ dl kidemäistä makeutusta kuten sokeria tai erytritolia (myös juokseva hunaja, vaahterasiirappi ja steviatipat sopivat – valitse suosikkisi)
  • 1 kananmuna
  • Hyppysellinen suolaa

Täyte:

  • 200 g mustikoita
  • 1 rkl tapiokatärkkelystä tai perunajauhoa
  • (Halutessasi hieman sokeria tai muuta raemaista makeutusta – itse en tarvinnut, mantelimassan makeus riitti)

Päälle:

  • 150 g (1 pötkö) mantelimassaa

Valmista ensiksi piirakan pohja. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa ja nypi taikina tasaiseksi.  Myös haarukka on hyvä työväline. Tarkista sopiva makeus ja kardemummaisuus. Painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Sekoita tapiokatärkkelys tai perunajauho varovasti mustikoiden joukkoon. Jos mustikat ovat kovin vetisiä, voit myös ripotella tärkkelyksen varovasti pohjan päällä olevien mustikoiden joukkoon siivilän läpi. Levitä mustikat tasaiseksi kerrokseksi esipaistetulle pohjalle. Pilko ja murusta mantelimassa sormiesi avulla ja ripottele se tasaisesti mustikoiden päälle. Paista piirakkaa uunissa vielä 15-25 minuuttia, kunnes mantelimassa on saanut väriä ja mustikat ovat kypsiä. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen tai vaikkapa (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Näin mustikkakauden ollessa käynnissä kannattaa tosin kaivaa esiin kaikki mahdollisen mustikkapiirakkareseptit. Itse suosittelen kokeilemaan mustikkapiirakkaa kardemummalla sekä leipomaan paleoruokavalioonkin sopivan luolamamman marjapiirakan mustikkatäytteellä! Kaikki Pilkettä-blogin reseptit ovat gluteenittomia. 🙂

mustikkapiirakkaMustikkapiirakka kardemummalla

11marjapiirakka3Luolamamman marjapiirakka

Edellinen kirjoitukseni: Loma Puolassa – Gdansk, Gdynia vai Sopot?

Hyvinvointi Ruoka ja juoma