Gluteeniton runeberginkakku sopii myös leivoksiksi
Kirjoitin muutama viikko sitten yllätttävän suositun postauksen arkiruokailustamme lockdownin aikana kun kaikki ruoka (poislukien mahdollinen take away) tulee tehtyä itse. Jatkuva ruoanlaitto on syönyt kokkailuintoa hieman, mutta huomattuani ruokailumme keskittyvän nykyään pastaan ja tortilloihin, päätin ruveta kokeilemaan taas enemmän uusia ruokia ja lupailin että tänä vuonna blogiinkin tulisi taas enemmän reseptipostauksia (muistathan myös blogin reseptihakemiston). Ensimmäisenä vuoroon pääsee gluteeniton runeberginkakku, jossa versioin perinteistä herkkua. Paino sanalla versioin – koitamme Englannin koronatilanteen takia välttää myös turhaa kaupassa käyntiä, joten sillä mennään mitä kaapeista löytyy. 😉 Tämä gluteeniton runeberginkakku ei esimerkiksi sisällä perinteistä sokerikuorrutetta, vaan kruunasin kakun kermarahkalla ja vadelmahillolla, paistoin leipävuoassa ja leikkasin siivumaisiksi leivoksiksi. Ei niin perinteistä, mutta erinomainen vaihtoehto gluteenittomalle ulkosuomalaiselle. 😉 Tämän kaltaisia kakkuleivoksia tulee varmasti tehtyä jatkossakin!
Gluteeniton runeberginkakku
Kakku:
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl fariinisokeria
- 1 kananmuna
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl manelihaujoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl kardemummaa
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 100 g voita)
- 1 dl kermaa
- 1/2-1 tl karvasmanteliaromia
Koristelu:
- 2 dl kuohukermaa
- 1/2 tl vaniljauuutetta tai vaniljasokeria
- 1 prk (250 g) rahkaa
- Sokeria maun mukaan
- Vadelmahilloa tai -marmeladia
- Tuoreita vadelmia, mikäli saatavilla
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Lisää kananmuna ja manteliaromi voimakkaasti sekoittaen. Sekoita kuivat ainekset keskenään erillisessä kulhossa ja lisää ne voi-sokeriseokseen pienissä erissä vuorotellen kerman kanssa sekottaen välillä. Tarkista maku. Kumoa taikina leivnpaperilla vuorattuun leipävuokaan tai muuhun pieneen kakkuvuokaan. Voit paistaa taikinan myös muffinssivuoissa, mutta lyhennä tällöin paistoaikaa. Paista kiertoilmauunissa 175 C asteessa noin 20 minuuttia – tarkista kypsyys tikun avulla. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.
Kuorruttamista varten, vaahdota kerma. Lisää vaniljauute, maun mukaan makeitusta ja kääntele joukkoon rahka. (Rahka ei ole pakollinen, mutta itse tykkään kermarahkan mausta enemmän kuin rahkan). Kuorruta gluteeniton runeberginkakku kermarahkalla ja levitä kermakerroksen päälle vadelmahilloa. Viimeistele tuoreilla vadelmilla.
Lisää gluteenittomia herkkureseptejä löytyy reseptihakemistosta.
Katso myös vämä vähähiilihydraattiset, gluteenittomat vaihtoehdot perinteisillä runebergintortuille:
Näin alkuvuodesta kannattaa kokeilla myös kauden raaka-ainetta veriappelsiinia esimerkiksi piirakassa:

Seuraa blogia: