Custard tart eli pohjaton vanukastorttu
Ai että kuinka tuntuu kivalta olla pitkästä aikaa blogin parissa. Kirjoitin viime kuussa siitä kuinka apurahahakemukset ja polvivaivat ovat vieneet minun syksyllä mennessään, mutta se ei suinkaan tarkoita että blogia olisi kuopattu – kiireisiä kausia tulee ja menee, kuten on käynyt aiemminkin Pilkettä-blogin liki yhdeksän vuotta pitkän tarinan aikana. 😉 Kiireisen syksyn aikana arkiruokailu on mennyt pitkälti hyväksi havaituilla klassikoilla, mutta muutamia uusia reseptejäkin ollaan saatu repertuaariin siinä sivussa. Yksi näistä uusista suosikeista on ollut Bon Appetit-lehden sivuilta alunperin bongattu custard tart, eli vanukastorttu. Custard tart on pohjaton herkku, ja siten myös gluteeniton, mutta parasta siinä on sen kyky upottaa itseensä vanhenemisuhassa olevat kananmunat ja maidon. Ehkä paras hävikistä herkuksi-resepti vähään aikaan, ja maistuu varmasti kaikille meille pannarien ystäville. 😉
Custard tart – pohjaton vanukastorttu
- 1,5 dl sokeria (tai maun mukaan, plus hieman ekstraa vuokaan ripoteltavaksi)
- 8 kananmunan keltuaista
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl maissitärkkelystä
- 1/2 tl suolaa
- 7,5 dl täymaitoa
- 2 dl kermaa (halutessasi lisää valmiin tortun kanssa tarjottavaksi)
- 1 vaniljatangon siemenet tai 2 t l vaniljauutetta 1
- Lisäksi marjoja tai hedelmiä tarjoamiseen
Tämä resepti vaatii reipasta vispaamista, joten ota halutessasi apuun sähkövatkaaja tai apulaisvispaaja.
Aseta leivinpaperi n. 22 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan peitoksi, saranoiden väliin ja voitele vuoan sivut ja pohja. Pistä vuokaan pari ruokalusikallista sokeria ja pyörittele vuokaa niin että sokeri ”korppujauhottaa” vuoan voidellut pinnat. Mittaa kattilaan kananmunan keltuaiset, kokonaiset kananmunat, suola, sokeri ja maissitärkkelys siivilän läpi. Sekoita ainekset ensiksi rauhallisesti keskenään ja vaahdota sitten sähkövatkaimella kunnolla, kunnes seos muodostaa vaalean, kuohkean vaahdon. Rupea lisäämään maitoa seokseen tasaisena norona koko ajan samalla sekoittaen. Lisää kerma samaan tapaan. Halkaise vaniljatanko veitsellä ja kaavi siitä siemenet muna-maitoseoksen joukkoon. Tankoa/sen kuoria ei välttämättä tarvita enää taikinaan, mutta jos haluat hyödyntää sen viimeiseen saakka, voit tipauttaa senkin vielä muna-maitotaikinan joukkoon kuumentamisen ajaksi – kunhan noukit sen pois kun seos on paksuuntunut.
Kuumenna seosta rauhallisesti keskilämmöllä samalla sekoittaen. Seoksen ei ole tarkoitus antaa kiehua. Kun seos alkaa osoittaa paksuuntumisen merkkejä, vatkaa entistä rivakammin kokkareiden ja pohjaan palamisen välttämiseksi – kunnes koostumus on niin paksua että vispilä jättää jäljet taikinaan. Poista tällöin kattila heti liedeltä ja anna jäähtyä hetken. Kun taikina on lämmin, muttei enää kuuma, kumoa se vuokaan ja tasoita pinta nuolijan tai lastan avulla. Jäähtymisen aikana taikinan pinnalle voi muodostua kalvo, mutta se hajoaa yleensä tarpeeksi rivakalla sekoittamisella. Halutessasi voit kuitenkin siirtää taikinan vuokaan siivilän läpi (en itse ole kokenut tätä työvaihetta tarpeelliseksi). Paista vanukastorttua kiertoilmauunissa 175 C asteessa noin 45-55 minuuttia. Kypsä vanukastorttu on vielä hieman tutiseva ja hyllyvä keskeltä, mutta saanut kauniin kullanruskean värin. Vanukastorttu asettuu lisää jäähtyessään, ja se onkin parasta seuraavana päivänä. Anna siis vanukastortun jäähtyä ensiksi huoneenlämmössä ja lopulta jääkaapissa yön yli. Tarjoa kermavaahdon ja tuoreiden marjojen tai hedelmien kera.
Kokeile myös näitä joulunaikaan sopivia herkkuja:
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Mulled wine – mausteinen viiniglögi
Lisää reseptejä löytyy reseptihakemistosta.
Seuraa blogia: