Koska sinulta on viimeksi otettu verikokeita?

Koska sinulta on viimeksi otettu verikokeita ja mitä niistä mitattiin? Minulla itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja käyn niiden takia pari kertaa vuodessa verikokeissa. Niissä kokeissa tutkitaan kuitenkin vain kilpirauhasen toimintaa kuvaavat perusarvot: TSH, T4-V ja T3-V. Muita veriarvoja minulta ei ole mitattu vuosiin (joitakin, kuten esimerkiksi kolesterolia, ei koskaan), sillä ei ole ollut tarvetta epäillä että niissä olisi mitään vikaa.

Puhti tarjoaa erilaisia terveystarkastus- ja tutkimuspaketteja

Olen koulutukseltani biokemisti, joten tykkään numeroista myös omaan terveyteeni liittyen. Niinpä lähdinkin mielenkiinnolla mukaan Puhti otti minuun yhteyttä kysyäkseen kiinnostaako minua testata heidän laboratoriotutkimuspakettejaan. Puhdin valikoimista löytyy myös esimerkiksi kaksi kilpirauhasen toiminnan tutkimiseen tarkoitettua pakettia: kilpirauhasen seurantapaketti (TSH+T4-V) sekä kilpirauhasen laajatutkimuspaketti, joka sisältää edellisten lisäksi myös T3-V:n ja S-TPOAb:n, joka kertoo mikäli kilpirauhasessa on käynnissä autoimmuunitulehdusreaktio. Minun kilpirauhasarvojani seurataan jo muutenkin säännöllisesti sisätautilääkärin toimista, joten testasin tällä kertaa naisille suunnitellun Laaja Puhti-terveystarkastus-paketin, sillä itseäni kiinnostivat erityisesti ne arvot, joita minulta ei ”koskaan” mitata. Laaja Puhti terveystarkastus-pakettiin sisältyi perusverenkuvan lisäksi muun muassa paastosokeri, veren rasva-arvot, D- ja B12-vitamiini sekä viime aikoina paljon puhuttu ferritiini, joten se kuulosti oivalta tavalta saada lisätietoa kehon toiminnasta.

Puhti myy testipaketteja ja itse verikokeet otetaan sen yhteistyökumppanin Synlabin laboratorioissa, joita löytyy 24 paikkakunnalta. Sain ajan nopeasti, ja tulokset tulivat kahdessa päivässä. Tulokset tulevat Puhdin nettisivuille tulosraportin muodossa, ja tulosraportissa kerrotaan mielestäni hyvin mitä mikäkin arvo kuvaa. Tuloksista on helppo lukea ovatko arvot viitealueella vain sen ulkopuolella. Testipakettiin itseensä ei kuulu lääkärin konsultaatiota, mutta sellaisen voi halutessaan varata – varauslinkki löytyy netin tulospalvelusta kätevästi tulosten yhteydestä. Suosittelenkin lämpimästi keskustelemaan tuloksista lääkärin (joko Puhdin tai jonkun muun), mikäli niissä on mitään, mikä mietityttää. Diagnoosia ei kannata hakea Facebookista tai muualta internetistä, vaan lääkäriltä.

Itselleni tulokset olivat mukavaa luettavaa ja tiedän niiden perusteella että perusterveyteni on kunnossa ja huoleen tuskin on aihetta pariin vuoteen, mikäli kaikki jatkuu samaan malliin. Oli kyllä mielenkiintoista kuulla missä nyt mentiin. 🙂 Puhdin testipaketit ovat helppo tapa hankkia lisätietoa terveydestä ja seurata kehitystä vuosien varrella – erityisesti tykkäsin Puhdin sivujen selkeydestä ja informatiivisuudesta eri verikokeiden merkityksestä. Kannattaa kuitenkin muistaa kääntyä tarvittaessa lääkärin puoleen tulosten tulkinnassa eikä tee omasta terveydestään pakkomiellettä. 😉

Lisää tietoja erilaisista testipaketeista ja niiden sisällöstä löytyy Puhdin sivuilta.

terveys kilpirauhasen-vajaatoiminta rasvat vitamiinit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *