Sinterklaasborrel!

Viimeinen päiväni tutkimusryhmässä täällä Hollannissa oli eilen, ja samalle päivälle sattui sopivasti sinterklaasborrel! Mistä on kyse?

SINTERKLAAS

Sinterklaas on hollantilaisten ”joulupukki”. Nyt liikutaan vaarallisilla vesillä. Joulupukkiperinne vaihtelee tietty maittain, mutta on kuitenkin tärkeää huomioida että Sinterklaas ei ole sama asia kuin joulupukki, siinä missä Santa Claus ja ja Joulupukki ovat. Sinterklaas saapuu Espanjasta valkoisella hevosella ratsastaen, neekeripalvelijoidensa (Zwarte Piet) kanssa. (Siirtomaaherra täällä hei.)  Sinterklaas saapuu jo marraskuun puolella, mutta varsinainen juhlapäivä on 5.12. eli tänään. Sinterklaas tuo lahjoja kilteille lapsille. Lahjoja varten takkaan kuuluu jättää saapas tai sukkia. Zwarte Piet kiipeää sitten savupiipun kautta tuomaan lahjat. Jos lapsi ei ole ollut kiltti, Zwarte Piet vie hänet säkissä ESPANJAAN!!! (Mikä kamala kohtalo.) Perinteestä saattaa huokua Hollannin ja Espanjan historialliset konfliktit… 😉 Sinterklaasin hevoselle kuuluu myös jättää syötävää, kuten omenoita ja porkkanoita. Kannattaa muuten kurkata Googlen kuvahaun tulokset. 😉
Joulua vietetään sitten erikseen samaan aikaan muun maailman kanssa. Silloin ei yleensä saada enää sitten lahjoja.

Sinterklaas-perinne on nykyään kiistelty aihe. Sinterklaasin saapuminen kaupunkiin on suuri, kadut täyttävä juhla. Olin itse seuraamassa sitä Amsterdamissa 17.11., ja siellä järjestettiin protesteja aihetta vastaan sen rasistisuudesta johtuen. Hollantilaiset ystäväni pohtivat montako vuotta Sinterklaas-tapahtumia voidaan enää järjestää.

BORREL

Borrel on eräänlainen epämuodollinen after work kavereiden tai kollegoiden kanssa. Tarjolla on tavallisesti olutta, suolapähkinöitä ja muita snackseja. Paikaksi käy mikä vaan ravintolasta puistoon, tai meillä labran kahvipaikka. Konferenssit ja seminaarit, joissa olen täällä ollut, ovat nekin päättyneet yleensä borreliin. Erään yliopistokurssini viimeisen luennon päätteeksi pidettiin borrel. Aika lailla kaikista hollantilaisista baareista, kahviloista ja ravintoloista löytyy borrel-menu, jolta voi tilata niitä hollantilaisten rakastamia suolapähkinöitä, maapähkinöitä, erilaisia pieniä suolaisia leivonnaisia, bitterballeneita (lihapullan sukulainen), juustoa, oliiveja yms. Se kertoo kuinka vahva borrel-kulttuuri maassa on.

5borrel1
Borrelhapjes – kelpaa! 🙂

Hollantilaisten piparivastine on ”pepernoten” ja glögin sijasta juodaan glühweiniä, mutta muuten perinteisiä jouluruokia ei kuulemma ole. Kuulemma ranskalainen keittiö on suosiossa monessa perheessä. Ryhmämme onnistui kuluttamaan viiden kilon säkin pepernoteneita kahvitauoilla jo ennen Sinterklaasavondia, muutamassa viikossa. Borrelissa kulutettiin taas lisää. 😉 Sinterklaasborrel toimi tällä kertaa myös minun läksiäisinäni, palaan viikonloppuna Suomeen. Toin tarjolle suomalaista glögiä a la Marli. Olisi pitänyt tietty tarjota ihan perusversiota, mutta minulla oli tähän hätään vain pullo Marlin mustikanmakuista glögitiivistettä, mutta olipahan ainakin jotain suomalaista mitä esittää. Se ei kyllä ollut hyvää. Esanssinen mustikka, liian vähän mausteita ja liian makea. Oikeasti olisin halunnut tarjota kunnon ruisleipää ja mämmiä, mutta lienee ymmärrettävää etten saanut niitä käsiini. Viihdyin tutkimusryhmässäni hyvin. Ihmiset olivat mukavia, joka perjantai halukkaille oli borrel, ja syksyllä järjestettiin myös lab day out.
5borrel45borrel3
Myös marsipaaniherkut ovat tyypillisiä sinterklaasherkkuja

Sinterklaasborreliin kuuluu tietenkin myös lahjojen jakaminen. Jokaiseen lahjaan kuuluu myös liittää sen saajaa kuvaava riimi. Riimeillä on hollantilaisille suuri merkitys, ja niihin panostetaan usein paljon. Koko tutkimusryhmälle oli edellisellä viikolla jaettu henkilöt joille heidän piti kirjoittaa riimi. Riimeistä riitti puhetta jo eilisen kahvitauolla, kaikki odottivat innolla minkälaisen riimin he saavat, ja minkälaisen vastaanoton heidän kirjoittamansa riimi saa. Riimit ovat usein hieman ilkikurisia, mutta minä menin aika kiltillä linjalla. Runoilu ei oikein ole juttuni, mutta onnistuin mielelläni kelvollisesti. 😉

5borrel2Minullekin oli kirjoitettu kiva riimi. Joku oli nähnyt vaivaa selvittääkseen suomalaisen tervehdyksen (moikka!) ja nimeni merkityksen. 😉 Lahjaksi sain jokseenkin järkyttävän sumopainija-säästölippaan. Se muistutti samalla vauvanlelua – siinä oli pyöreä pohja eikä sitä saanut tökätty kumoon – se löysi aina tasapainon. Päättelin että erään kollegan pieni tytär arvostaisi sitä enemmän ja lahjoitin sen eteenpäin. Tilalle sain kompaktin version ristinollasta, se kelpasi ja mahtuu jopa matkalaukkuunikin.

Fijne Sinterklaasavond!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *