Ladataan...

Luulin, että tästä viikosta tulisi hieman kevyempi perjantain osteopatiasta johtuen, mutta ehtihän sen kunnon pitkiksen tehdä sitten sunnuntainakin :). Täällä Kajaanissa on ollut koko tämän viikon pakkasta reilusti yli kymmenen astetta, toisinaan jopa hieman yli kahdenkymmenen pakkasasteen. Heppoinen rintamiestalomme kylmenee nopeasti pakkasessa eikä lämmittämisestä ole juurikaan apua. Silti nautin pakkasesta ja erityisesti juoksusta pakkasella. Vaatiihan se hieman enemmän paneutumista pukeutumiseen, mutta merinovillavaatteiden ja hiihtohousujen avulla pakkasjuoksu on ihmeen mahtavaa. 

Maanantaina juoksin juoksuvalmennuksen* ensimmäisen avainharjoituksen, joka oli peruskestävyysjuoksua maastossa (1:13:58, 9.02 km, avg 138 bpm). Näin talvella juoksu maastossa on hieman hankalaa, polkuja ei välttämättä löydy aivan lähinurkilta, joten tästäkin juoksusta tuli juoksua lumisella tiellä. Sykekin lähti hieman karkuteille. Toivoisin, että lenkin keskisyke pysyisi näillä peruskestävyyslenkeillä alle 135 bpm.

Tiistaina työntelin lunta puolisen tuntia (30:23 avg 123 bpm) ja tein lyhyen kotijumpan pääosin käsille ja keskivartalolle (30:02, avg 106 bpm). Keskiviikkona tein juoksuvalmennuksen toisen avainharjoituksen, joka oli juoksulenkin lomassa tehtäviä juoksutekniikkaharjoituksia; polvennostojuoksua, pakarapotkuja ja nopeat kiihdytykset (1:10:20, 8.49 km, avg 137 bpm). Erityisesti juuri nämä juoksuteknikkaharjoitukset ovat juoksuvalmennuksen helmiä, ilman valmennusta en tekisi näitä juuri koskaan. Tiedän toki, että pitäisi, mutta kun lähden lenkille, juoksu vain vie mennessään. Juoksun jälkeen piti vähän vielä hullutella... ;)

Torstaina luulin juoksevani viikon pitkiksen, sillä perjantaille oli tiedossa aamupäivällä menoja ja osteopatiakäynti. Himpun vajaan kahden tunnin lenkillä (1:59:51) juoksin 15.02 kilometriä keskisykkeellä 138 bpm.

Perjantaiksi olin varannut käynnin uudelle osteopaatille (minulle uusi tuttavuus). Alkuhaastattelun ja tutkiskelun jälkeen hän käytti lopun tunnin ajasta pelkästään pakaroiden myöhentämiseen ja käsittelyyn... Hoitoa jatketaan vielä kahden hoitokerran ajan, katsotaan sitten saadaanko jalka kuntoon... Osteopaatille menin vasemman jalan vaivojen vuoksi, pakarajumin, nilkkakivun ja vasemman jalan ”jäykkyyden” vuoksi. En ole noista vaivoista niin kauheasti kirjoitellut, viime aikoina jalka ei olekaan paljon vaivannut, mutta tiedän, että kun kunnon vauhtitreenit alkavat jalan vaivat pahenevat. Kun juoksen vauhdikkaampaa juoksua, tuntuu vasen jalka jäykemmältä, kuin jalkaa joutuisi vetämään juoksuasentoon ja tekemään enemmän töitä, jotta juoksu onnistuisi. Osteopatia siis jatkuu, siitä lisää siis myöhemmin. Perjantaista tuli siis lepopäivä, lauantainakaan osteopaatti ei suositellut juoksemaan, mutta hiihtoon sain luvan. Lauantaina kävin siis hiihtämässä matalalla sykkeellä hitaan hiihtolenkin (1:03:27, 8.02 km, avg 100 bpm). 

Sunnuntaina pääsin siis sittenkin tekemään kunnon pitkiksen. Kävin lenkin keskellä kotona tsekkaamassa lasten tilanteen (yhdellä lapsista alkoi flunssa vaivata aamulla, päänsärkyä ja yskää). Kokonaisuudessaan juoksin tasan kolmen tunnin lenkin, jonka pituudeksi kertyi 23.02 kilometriä keskisykkeellä 140 bpm. Lenkin, ruuan ja suihkun jälkeen pieni dynaaminen venyttely tuntui oikein hyvältä.

Huomaan, että lenkkien keskisykkeet ovat alkaneet lähestyä toisiaan ja ovat myös lähteneet nousemaan lähemmäksi aerobista kynnystä. Tähän yhtälöön on reagoitava, joten ensi viikolle täytyy ottaa ainakin yksi kävelylenkki, jotta saan kunnollisen peruskestävyystreeninkin viikkoon. Tämän viikon treenien kokonaistuntimäärä on lähes tasan kymmenen tuntia (10:00:38) ja kokonaiskilometrit 66.9, joista juoksua 55.6 kilometriä. Tämä viikko oli Juoksuopiston juoksuvalmennuksen toinen viikko. Teen avainharjoitukset mielelläni, mutta muuten taidan vetää vähän liian kovaa treeniä suhteessa suosituksiin. On hirveän vaikeaa hillitä itseään, kun juoksu tuntuu hyvältä. Mietin toki, olisiko kuitenkin parempi tehdä hieman kevyempiä viikkoja valmennuksen alkuvaiheessa, että pääsisin helpommin lisäämään harjoittelua valmennuksen edetessä. Tätä jäänkin pohtimaan. 

*Juoksuopiston polkujuoksuvalmennus saatu blogiyhteistyön kautta.

Ensi viikkokin taitaa olla pakkasviikko, oikein mukavaa alkavaa viikkoa siis

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

Ladataan...

Ei sen luulisi niin vaikeaa olevan, sen kun menee metsään ja alkaa juosta :). Tai sitten se tuntuukin todella vaikealta, mitä varusteita, millaiset kengät, käykö tavalliset lenkkarit, mistä niitä polkuja muka löytää ja mihin ne polut vie vai viekö minnekään? Juoksenko itseni hukkaan ja saan hälyttää etsijät perääni? Niin yksinkertaista, mutta kuitenkin saattaa tuntua niin haastavalta. Siksipä ajattelin antaa muutaman vinkin polkujuoksun aloittamiseen - näillä vinkeillä pääset jo ainakin alkuun polkujuoksuharrastuksessasi:

Miten? 

Polkujuoksun voi aloittaa aivan tavallisilla lenkkareilla, mutta mitä enemmän poluilla juoksee ja mitä vaihtelevampaan maastoon ”eksyy”, sitä enemmän alkaa kenkien pohjakuvioinnilla olla merkitystä. Jos haluat testata polkujuoksua, maantiejuoksukengät käyvät testilenkeille aivan hyvin, mutta jos innostut polkujuoksusta, kannattaa kenkiin ehdottomasti panostaa. Nykyisin polkujuoksuun tarkoitettuja juoksukenkiä löytyy lähes jokaiselta kenkämerkiltä, Suomen markkinoilla Salomon, Hoka One One, Inov8 (maahantuontitilanne ei ole tällä hetkellä tiedossani) ja La Sportiva ovat käsittääkseni suurimpia polkujuoksumahteja. Itselle parhaan kengän löytää kokeilemallla, as usual ;). Minulla on useammankin valmistajan polkujuoksukengät...

Muuten, Gore-Tex tai muita vettä läpäisemättömiä kenkiä ei suositella polkujuoksuun - jos ja kun vettä menee jossakin vaiheessa juoksua kengän sisään, nämä kengät eivät päästä sitä enää ulos ja kenkä muuttuu veden painosta raskaaksi. Polkujuoksukengissä on tärkeää, että sisään tullut vesi saadaan mahdollisimman nopeasti pumpattua (jalan liikkuessa kengässä) kengästä pois.

Kesäolosuhteissa polkujuoksu onnistuu pääosin vain hankkimalla polkujuoksukengät. Jos haluaa vielä hieman panostaa, voi olla hyvä hankkia myös gaiterit, eli kenkiin kiinnitettävät ”säärystimet”. Mutaisessa tai vetisessä maastossa gaiterit pitävät risut ja männynkävyt pois kengistä, eikä matkaa tarvitse keskeyttää kengän tyhjentämistä varten. Talvella gaiterit ja/tai avain tavalliset säärystimet ovat vielä tärkeämmät, jotta kenkään ei menisi tolkuttomia määriä lunta.

Jos polkujuoksu vie mennessään ja poluilla tulee rämmittyä säässä kuin säässä ja mihin vuorokauden aikaan tahansa, yksi juoksua helpottava tarvike on otsalamppu. Otsalampun valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota valotehoon. Aivan tavallisen parinkympin otsalampun valoteho ei välttämättä riitä pimeillä metsäpoluilla, mutta ovathan nekin toki tyhjää parempi vaihtoehto. Jos taas lamppuun haluaa panostaa, saa siihen tuhlattua helposti yli sata euroa - tähän väliin mahtuu loistavia vaihtoehtoja jokaisen tarpeeseen.

Näillä varusteilla alkaakin olla jo aika pro-polkujuoksija, seuraavaksi olisi ehkä syytä etsiä polun pää ja lähteä lenkille, vai saisiko siihenkin jostakin apua? 

Missä?

Polkujuoksu on usein hyvin yhteisöllistä, polkujuoksuseuroja on syntynyt kuin sieniä sateella muutaman viime vuoden aikana ja polkujuoksuseurojen yksi merkittävimmistä toimintamuodoista ovat yhteislenkit. Jos et siis ole varma, mihin voisit lähteä juoksemaan tai et uskalla lähteä yksin metsään juoksemaan, yhteislenkkien avulla pääset turvallisesti ja helposti tutustumaan alueesi maastoon. Sen jälkeen on varmasti myös helpompi mennä yksikseenkin poluille, jos haluaa. Pieni varoituksen sana kuitenkin näistä yhteislenkeistä - polkujuoksuporukka on täynnä hillittömän upeita tyyppejä, joten yhteisleikeistä poluilla voi helposti tulla jokaviikkoinen treenimuoto :D. 

Mistä niitä paikallisia polkujuoksuporukoita ja yhteislenkkejä sitten löytää? Listaa eri paikkakuntien polkujuoksuporukoista löytyy täältä ja täältä. lista ei välttämättä ole täydellinen, joten Facebookissa voit koettaa onneasi vaikkapa sanoilla polkujuoksu ja oma kotipaikkakunta. 

Lisää tietoa polkujuoksusta löydät trailrunning.fi ja trailrunningfinland.com -sivuilta.

Uskaltaisitko näillä vinkeillä lehteä kokeilemaan polkujuoksua? :)

- Maijaliisa 

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Ladataan...

* Yhteistyössä Juoksuopiston kanssa, juoksuvalmennus saatu blogin kautta.

Aloitin tällä viikolla juoksuvalmennusyhteistyön Juoksuopiston kanssa. Juoksuopiston valmennus on verkkovalmennus, joka on ajasta ja paikasta riippumatonta juoksuvalmennusta. Koska suunnitelmissani on juosta toukokuussa NUTS Karhunkierroksen 34 kilometrin polkujuoksun ja sitten kesällä vuoden yhtenä päätavoitteena NUTS Pallas - Hetta 55 kilometrin polku-ultran, valikoitui valmennuksesta helposti polkujuoksuvalmennus (16 viikkoa). Polkujuoksuohjelmassa on kaksi avainharjoitusta viikossa ja suositeltavia ekstraharjoituksia. Valmennuksessa saa myös ravintosuosituksia suhteutettuna treeneihin ja valmentajan videon, jossa käydään läpi viikon ohjelmaa ja esimerkiksi tekniikkaharjoituksia.

Juoksuopiston tarjonnasta löytyy valmennusohjelmat niin vasta-alkajalle kuin jo enemmän juoksua harrastaneelle, niin maantiejuoksuun kuin polkujuoksuunkin. Valikoimasta löytyy myös henkilökohtainen valmennus, joka mahdollistaa hyvinkin yksilöllisen valmennuksen. Juoksuopiston valmennusvalikoimaan pääset tutustumaan täältä.

Maanantaina tein ensimmäisen avainharjoituksen, joka oli tunnin peruskestävyysjuoksu maastossa (1:08:21, 8.01 km, avg 136 bpm). Talvella maastossa juokseminen on toisinaan todella rankkaa ja nyt kun juoksin osan lenkistä moottorikelkkauralla, juoksu oli välillä kuin juoksuhiekassa olisi juossut. Osa lenkistä meni myös lumisella kävelytiellä, sekin vastasi helposti vaikkapa hiekkatiellä juoksua. Lopetin juoksun tuohon reiluun tuntiin ja kävelin vielä loppuverryttelynä kotiin (13:42, 1.38 km, avg 125 bpm).

Tiistaina tein kotona kotijumpan koko keholle (35:48, avg 109 bpm) ja keskiviikkona oli vuorossa ehdotettu ekstraharjoitus, viiden kilometrin rento juoksu (37:01, 5.16 km, avg 139 bpm). Sykkeen perusteella lenkki ei ollut aivan niin rento kun olisin halunnut, mutta en jaksanut kyttäillä sykkeitä, vaan annoin tuntuman viedä. Illalla tein vielä pilatestreenin juoksun jälkeen kehonhuoltona (35:04, avg 93 bpm).

Torstaina tein lihaskunto- ja kardiotreenin YouTubesta, joka olikin yllättävän rankka (55:01, avg 124 bpm), koska seuraavana päivänä eritysesti pohkeet olivat jumissa pitkiksellä. Perjantaina oli viikon pitkis, ekstraharjoituksena olisi ollut puolentoista tunnin kävely, mutta minun harjoitus ”muuttui” reilun kahden tunnin juoksukävelyksi (2:15:49, 16 km, avg 135 bpm)... Lenkin jälkeen tein vielä lumityöt kotipihassa (49:22, avg 124 bpm), joten sain päälle vielä oikein hyvän loppuverryttelyn. Sitä tarvittiinkin, koska jalat olivat ihmeen jäykät ja jälkeenpäin tajusin, että jalkojen voimattomuus johtuikin juuri tuosta edellisen päivän jumpasta.

Lauantaina kävimme koko perheellä, siivouksen ja miehen lenkin jälkeen, luistelemassa läheisen koulun luistelukentällä (41:18, avg 95 bpm). Nyt kun nuorimmainenkin alkaa pysyä kohtuullisesti pystyssä luistimilla, luistelemassakin voidaan olla pidempään. Lähdin vähän muita aikaisemmin kotia kohti ja kävin vielä lenkille (1:16:12, 10 km, avg 133 bpm).

Sunnuntaina oli vuorossa viikon toinen avainharjoitus, jossa alkuverryttelyn (30 min) jälkeen tehtiin 7 viidenkymmenen metrin vetoa minuutin palautuksilla ja siihen päälle loppuverryttely (20 min). Vedot tuntuivat todella rennoilta ja mukavilta - oli ihanaa vetää kunnon juoksua pitkästä aikaa, sykkeethän siinä tietysti vähän karkaili... :D. Kokonaisuudessan juoksu kesti 58:35 ja matkaa kertyi 7.46 kilometriä keskisykkeellä 141 bpm. 

Oikein mukava ensimmäinen valmennusviikko siis. Yhteensä liikuntaa tuli 10 tuntia ja 6 minuuttia, kokonaisuudessan kilometrejä kertyi 52 ja juoksua 46.7 kilometriä. Uusi treeniohjelma vähän suitsee treenejä, mutta pidän siitä, että valmennusohjelmassa on avainharjoitukset ja sitten ekstraharjoitukset, jotka ovat suosituksia ja niitä voi muokkailla oman lähtötason ja kunnon mukaan. Harjoitusten aikataulutuksessa ja suunnittelussa pidän kuitenkin tärkeänä sitä, että avainharjoitukset tulee tehdä levännellä ja palautuneella keholla, tehotreeneissä se tulee jatkossa olemaan harjoitusmäärien lisääntyessä erityisen tärkeää.

Miltä tällainen verkkovalmennus juoksuharjoittelussa kuulostaisi? 

Aurinkoa tulevaan viikkoosi,

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Ladataan...

Olen kuullut usein otsikon kaltaisen kysymyksen. Miten sinä ehdit juosta niin paljon? Missä välissä te oikein ehditte lenkille? 

No siis... todellisuudessahan noin kymmenen tuntia liikuntaa viikossa, joskus hieman enemmän, usein kuitenkin vähemmän, ei ole paljon. Jos ajatellaan, että aikuinen ihminen olisi hereillä suuri piirtein vaikkapa 07-23, niin valveillaoloaikaa kertyy jopa 16 tuntia päivässä ja viikossa siis 112 tuntia. Tavallisesti työssäkäyvä ihminen viettää tuosta ajasta töissä selvästi vajaat 40 tuntia, joten niin sanottua vapaa-aikaa jää varovaisestikin laskien jopa 70 tuntia. Jos käytän siitä noin kymmenen tuntia liikuntaan, kaikkeen muuhun jää vielä 60 tuntia. Näin laskien liikuntamääräni kuulostaa jopa naurettavan pieneltä. Ja minun kohdalla työn osuus on vain vähän reilu 32 tuntia, joten aikaahan liikkumiseen olisi vaikka kuinka paljon...

Mutta onhan elämässä toki muutakin kuin työ ja liikunta. Esimerkiksi kolme lasta, yhdellä treenit neljä kertaa viikossa, kahdella kerran viikossa, kuljettelua silloin tällöin siis. Ruoanlaittoa, josta pääsen viikolla todella vähällä, koska mies tekee töitä kotona ja tekee todella usein ruuan valmiiksi, jos en ole tehnyt ruokaa viikonloppuna jemmaan. Syödäkin täytyy, peseytyä ja pukeutua, siivotakin voisi joskus... Kaupassa kuluu aikaa yllättävän paljon ja aikaa perheen kanssa yhdessäkin olisi hyvä viettää. Vakaasti väitän silti, että aikaa liikuntaan ja liikkumiseen jää jopa ruhtinaallisesti verrattuna siihenkin, kuinka paljon minä siihen käytän aikaani. Itse ainakin ehdin istuskella sohvalla ja älylaitteiden äärellä aivan liian paljon, vaikka liikkuisinkin viikossa tuon kymmenisen tuntia.

Muutama ajatus siitä, miten me olemme liikuntamme saaneet sopimaan perhearjen yhtälöön:

  • Suunnittelu, suunnittelu, sunnittelu - suunnittelemme siis jokaisen viikon etukäteen mieheni kanssa. Tsekkaamme ja ”synkronoimme” miehen kanssa kalenterimme viikottain. Vinkkejä treeniviikon suunnitteluun, löydät täältä.
  • Säännöllisyys - Oikeastaan joka viikkoa ei edes tarvitse rukkailla kalenteria, kun olemme sopineet miehen kanssa molemmille säännölliset ajat liikunnalle ja ne pysyvät joka viikko samoina. 
  • Käytä hyödyksi odotusajat - Meillä osa lasten treeneistä kestää jopa 1,5 tuntia, joten sinä aikana ehtii tehdä jo oikein hyvän juoksutreenin.
  • Mieti, mikä on tärkeää ja miten voit muuttaa arkeasi, jotta pystyt treenaamaan ”riittävästi”. Meillä Pikku Kakkonen on ollut yksi tärkeä treenien mahdollistaja. Kun lapset olivat pienempiä, jumppasin Pikku Kakkosen ajan, nyt kun he ovat hieman isompia ja onneksi edelleen kyseinen ohjelma usein kelpaa, käytän ajan hyödyksi ja teen juoksutreenin ohjelman aikana. Joillakin työmatkajuoksu tai -pyöräily ovat iso osa peruskestävyystreeniä, minun työni ei sitä ainakaan tällä hetkellä mahdollista. Joudun siirtymään päivän aikana työpisteestä toiseen useita kertoja päivässä ison tavaramäärän kanssa, mutta olen silti miettinyt, pystyisinkö tulevaisuudessa muokkaamaan työolosuhteita niin, että voisin liikkua työmatkat pyöräillen.

Itse olen tullut siihen tulokseen, että neljän päivän työviikko riittää minulle vallan mainiosti. Taloudellisesti ehkä menetän siinä muutaman killingin, tai lähinnä valtio menettää, mutta elämän laadun ja hyvinvoinnin kannalta positiiviset hyödyt ovat moninkertaiset. Pidän vapaapäivän perjantaisin, jolloin lapsilla on koulua ja eskaria. Hyvin usein vietän tuon koulu-/eskariajan juosten viikon pitkiksen. Silloin en ole pitkiä aikoja pois yhteisestä arjesta. Lauantaisin ehdimme usein molemmat käydä lenkillä ja käydä vielä yhdessäkin perheellä liikkumassa tai viettää muuten aikaa yhdessä.

Tiedän, että olen toisaalta todella etuoikeutetussa asemassa, kun minulla on mahdollisuus itse määrittää työaikani ja tehdä töitä sillä prosenttiosuudella, jonka koen itselleni parhaaksi. Toivoisin todella, että muillakin olisi mahdollisuus tällä tavoin panostaa omaan hyvinvointiinsa ja saada myös sitä aivan omaa aikaa. Olen alkanut myös ajatella, että koko yhteiskunnan näkökulmasta voisi olla järkevää panostaa nelipäiväiseen työviikkoon. Ajattelen, että työteho ainakin joillakin aloilla nousisi ja panostaminen liikuntaan ja hyvinvointiin lisääntyisi tai ainakin selkeästi paremmin mahdollistuisi.

Oletko keksinyt vielä muita tapoja mahdollistaa liikkuvampaa arkea? Kuinka paljon sinun mielestäsi on riittävä ja tarpeellinen määrä liikuntaa viikossa? 

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

Ladataan...

Viime vuoden joulukuu oli elämäni kovin juoksukuukausi kilometrimittarilla. Uuden vuoden olenkin kuvitellut aloittavani hieman keveämmin... Tämä vuoden ensimmäinen viikko menee vielä rallatellessa ja omia polkuja taivaltaessa mutta toisesta viikosta eteenpäin teen viikon avainharjoitukset juoksuohjelman mukaisesti - Ensi viikosta alkaen juoksuohjelmaani ja treenejäni alkaa rytmittää blogiyhteistyö Juoksuopiston kanssa, jonka ohjelmistosta saan valikoimaani 16 viikon polkujuoksuohjelman. Olen innoissani tästä yhteistyöstä eritysesti siitä syystä, että tämän vuoden tavoitteet ovat juuri polkujuoksun puolella; mahdollisimman vauhdikas NUTS Karhunkierros 34 kilometriä ja nautinnollinen mutta myös entistä nopeampi reissu NUTS Hetta - Pallas 55 kilometrin polku-ultralla. 

Maanantai oli vuoden viimeinen päivä, jonka juoksut kirjasin jo edelliseen postaukseen. Vietimme vuodenvaihdetta sukulaisten ja ystävien kanssa Muoniossa. Lapsetkin valvoivat pidempään kuin koskaan, vielä keskiyöllä rakettien räiskyessä kaikki lapset olivat mukana juhlimassa uutta vuotta.

Tiistaina pääsin vielä nauttimaan upeista Lapin juoksumaisemista (1:27:36, 11.0 km, avg 135 bpm). Olisi ollut myös ihanaa käydä hiihtämässä, mutta minulla ei ollut suksia mukana tai oikeammin minulla ei vielä tuolloin ollut sellaisia suksia, joilla olisin voinut hiihtää. 

Keskiviikkona ajoimme pohjoisesta Oulun kautta Kajaaniin. Aavasaksan kohdilla aurinko alkoi suorastaan mollottaa horisontista. On hämmentävää matkustaa kaamoksen aikaan pohjoisesta etelään, kun aurinko alkaa yhtäkkiä näyttäytyä horisontissa, suorastaan maagista! Kotona meitä odotti pieni kolausprojekti, mutta ei niin iso, kuin se olisi voinut olla. Upea naapurimme oli käynyt alkuviikosta kolailemassa pihallamme ja vielä keskiviikkona eräs ystävä oli oikein urakalla kolannut pihaamme, jotta pääsimme kotiin edellisen yön 40 sentin lumisateen jälkeen <3.

Torstaina olin ihmeen uupunut edellisen päivän matkasta, vaikka olin vain istunut autossa, joten kävin vain pienellä lenkillä happihyppelyllä (1:00:30, 7.74 km, avg 130 bpm). Perjantaina suunnittelin juoksevani viikon kunnollisen pitkiksen, mutta koko keho tuntui aivan ihmeellisen voimattomalta, joten jätin lenkin vähintäänkin puoleen ja palasin kotiin lepäämään (1:40:03, 11.91 km, avg 120 bpm). Tämä lepo tarkoitti sitä, että ehdin ostoksille ja ostin itselleni uudet sukset, Salomonin Akin aero 9 -sukset, monot ja sauvat.

Lauantaina lähdimme koko perheellä läheiselle puistoalueelle hiihtämään, lapset hiihtivät muutaman kilometrin ja minä sain testailla uusia välineitäni  kymmenen kilometrin ajan (1:15:14, 10.62 km, avg 107 bpm). Karvapohjasukset vaativat hieman totuttelua mutta hetken harjoittelun jälkeen sukset tuntuivat todella hyviltä. Illalla kävin vielä juoksemassa rauhallisen reilun kympin lenkin (1:20:50, 10.63 km, avg 131 bpm).

Sunnuntaina pääsin nauttimaan sinisestä hetkestä rauhallisella lenkillä (1:13:30, 10.01 km, avg 131 bpm). Tämä viikko on ollut rauhallisten ja palauttelevien lenkkien viikko, tästä on hyvä lähteä kokeilemaan vähän vauhtejakin lähiviikkoina.

Viikon liikuntakilometrit olivat kokonaisuudessaan 71.7 kilometriä ja aikaa liikkumiseen olen käyttänyt mukavat 10 tuntia ja 45 minuuttia. Juoksua tälle viikolle on tullut 57.4 kilometriä. Aivan loistavasti palauttavalle viikolle. Ensi viikolla työtkin alkavat hiukan häiritä harrastusta, joten saattaa olla muutama rauhallisempi viikko tiedossa.

Miten sinun vuotesi on lähtenyt treenien osalta käyntiin? 

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua tai ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Ladataan...

Palaan vielä kuvien muodossa viime vuoteen. Tämä postaus oli jäämässä vain luonnokseksi, kaikkien vuodenvaihteen postausten jalkoihin, mutta nyt kotimatkalla Muoniosta Kajaanin autossa istuessani, aloin kuitenkin laittaa postausta kasaan. Viime vuosi oli oikein hyvä ja ehjä juoksuvuosi, niinkuin olen jo moneen otteeseen kertonut. Henkilökohtaisen elämän puolella viime vuosi, toukokuusta alkaen, on kuitenkin ollut yksi tähänastisen elämäni rankimmista ja vaikeimmista vuosista. Erityisesti kesän aikana juoksut metsissä ovat olleet äärimmäisen lohduttavia ja metsä paikka, jonne olen suruni ja tuskani kantanut. Juoksu on ollut yksi tärkeä tapa käsitellä surua ja nollata päätä. Onneksi elämän muut osa-alueet ovat kunnossa, pelkällä juoksun vimmalla en  kuitenkaan olisi tästä vuodesta selvinnyt :). 

Luonnon tarkkailusta, luonnossa liikkumisen riemusta ja luonnon valokuvaamisesta on tullut myös tärkeä osa juoksuharrastustani, vauhtilenkit ovat erikseen, mutta peruskuntolenkeilläni (suurin osa juoksuista) ehdin mainiosti valokuvata luontoa ja hämmästellä yhä uudelleen Suomen luonnon kauneutta. Tässä siis vuoden juoksut luntokuvina:

TAMMIKUU

Tammikuussa oli vuoden kovimmat pakkaset. Kännykän kamera ei ollut kovin yhteistyökykyinen pakkasten kanssa, kuva täytyi napata nopeasti  ja siltikin kännykkä hyytyi saman tien, kun sain kuvan otettua... Talvijuoksua kovassakin pakkasessa - kun pakkanen meni lähelle kolmeakymmentä astetta juoksu muuttui kävelyksi, mutta ulkoiluliikuntaa tuli säässä kuin säässä.

(Harjoituksia yhteensä 47, kesto 38:14, matka 166.4 km, juoksua 118.4 km)

HELMIKUU

Helmikuussa kävin koulutuksessa Helsingissä ja jotenkin hämmästyn aina sitä, miten lähellä luonto on pääkaupunkiseudullakin, miten upeita paikkoja koko Suomi on täynnä. Koulutuspaikka oli Hanasaaressa ja siitä pääsi juoksemaan upeasti joka suuntaan. Pakkaset jatkuivat Kajaanissa, talvijuoksu oli huurteista ja ihanaa, juoksua tuli silti vähän, peruskuntoa treenasin enemmän kävelemällä ja kolailemalla. Pienen flunssankin sairastin.

(Harjoituksia yhteensä 35, kesto 27:25, matka 147.5 km, juoksua 92.7 km)

MAALISKUU

Maaliskuussa kevät antoi jo merkkejä itsestään, sää vaihteli pakkasesta lähes nollakeleihin. Maaliskuussa juoksua tuli jo hieman enemmän, alkuvuosi olikin menty käsijarru päällä ja peruskestävyyden ehdoilla.

Maaliskuun lopussa, pääsiäisen aikoihin, olimme lasten kanssa nauttimassa Lapin lumosta taas kerran kotiseudulleni Muoniossa. Pallaksen maisemissa juoksu vaihtui hetkeksi hiihdoksi, mutta vain muutamaksi päiväksi ja juoksemassakin ehdin silti käydä. Sukseni ja erityisesti mononi ovat todellisen epäsopivat, joten ensi talven lumille täytyy ehdottomasti hankkia paremmat hiihtovehkeet, jos aion harrastaa kestävyysurheilua hiihdon muodossa. Pallas on ihmisen paras paikka niin hiihtäen, lasketellen kuin juostenkin <3.

(Harjoituksia yhteensä 50, kesto 42:18, matka 197.1 km, juoksua 146.9 km)

HUHTIKUU

Huhtikuussa lumi alkoi jo sulaa juoksureiteiltä Kajaanissa ja pihan sinivuokot löysivät tiensä esiin lähes lumen alta. Huhtikuussa juoksumäärät kasvoivat huomattavasti ja huhtikuu olikin vuoden toiseksi kovin juoksukuukausi.

(Harjoituksia yhteensä 58, kesto 42:23, matka 250.6 km, 233.9 juoksua km)

TOUKOKUU

Toukokuun juoksuista löytyi ihmeen vähän luontokuvia tai järjellisiä kuvia ylipäänsä. Toukokuussa juoksin Oulussa maratonin, siihen valmistautuessa ei aikaa ilmeisesti luontokuvailuun juurikaan jäänyt. Läheisen sairastuminen verotti jaksamista ja intoa, keskittyminen juoksuun oli varmasti hukassa ja ajatukset aivan muualla. Maraton meni tähän kaikkeen nähden, näin jälkeen päin ajateltuna, aivan kohtuullisesti. Maratonin kisarapsa löytyy sivupalkista ->. Kisakuukausina harjoituksia tulee usein vähemmän, kun kisaan täytyy valmistautua täsmätreeneillä ja levolla ja palautumiseenkin menee oma aikansa.

(Harjoituksia yhteensä 33, kesto 27:44, matka 173.7 km, juoksua 168.5 km)

KESÄKUU

Kesäkuu oli rankkaa aikaa, silti luonto lumosi ja lohdutti vihreydellään ja raikkaudellaan. Joskus lenkillä voimat vain loppuivat, oli istahdettava kivelle tai kannon nokkaan ja annettava kaiken tulla ulos. 

Kävin tutustumassa Vuokatti Trail Challengen (kisa oli syyskuussa) maastoon, 13 vaaran ylitykseen noin 20 kilometrin matkalla Teerivaaran koululta Vuokatin Vaaran päälle (reissusta postaus täällä). Huikeita maisemia, upeita maastoja, Vuokatti on todella monipuolinen polkujuoksuporukka kaiken muun lisäksi.

(Harjoituksia yhteensä 33, kesto 32:00, matka 201.8 km, juoksua 163.5 km)

HEINÄKUU

Heinäkuun kuvat ovat yllä Pallaksen maisemista ja polku-ultralta NUTS Pallas-Hetta matkalta - linkki kisarapsaan sivupalkissa -> , sekä Särkitunturin lumoavista maastoista ja Visannon koskesta Muoniojoessa. Pulahdus tunturilampeen oli huikea kokemus, kesä Lapissa oli todella lämmin, samoin kuin koko Suomessa. Tämän vuoden kesälomareissu meni pääasiallisesti Muoniossa, ensin isäni hautajaisissa, sitten valmistautuessa, kisaillessa ja palautuessa. Harvoin tulee vietettyä kesällä lomaa Lapissa, koska sääsket, mutta nyt helle oli tainnuttanut sääsket lähes täysin ja muutenkin oli hienoa saada rauhassa viettää aikaa lomaillen kisan ympärillä. 

(Harjoituksia yhteensä 34, kesto 31:39, matka 175.0 km, juoksua 148.5 km)

ELOKUU

Elokuussa loma loppui ja illat jo pimenivät. Juoksu oli tavallista puurtamista mutta myös valmistautumista syyskuun kisaan. 

(Harjoituksia yhteensä 33, kesto 32:25, matka 242.0 km, juoksua 185.2 km)

SYYSKUU

Syyskuussa oli Vuokatti Trail Challenge, matkallisesti pisin polku-ultrani tähän mennessä. Reissu oli loppua kohden aika äärirajoilla menoa, mutta silti ja ehkä siitä syystä mieleenpainuva kokemus (kisarapsa täällä, koska sivupalkin linkki ei ilmeisesti toimi). Kuviin piti ikuistaa myös vakkarilenkin metallia ahmiva puu :).

(Harjoituksia yhteensä 29 kesto 35:32, matka 222.4 km, juoksua 163.0 km)

LOKAKUU

Lokakuu oli lumoava niin Kajaanissa kuin Muoniossakin, jossa lomailimme syyslomalla. Aina Muoniossa ei pääse tuntureille juoksemaan, nyt maastot olivat Muoniossakin enemmän metsälenkkejä, onneksi kuitenkin näkymä avautuu Kohti Pallasta. Ruska oli upea siis Kajaanissakin, Muoniossa se oli jo ohi silloin kun olimme siellä. 

(Harjoituksia yhteensä 30 kesto 39:04, matka 208.1 km, juoksua 190.0 km)

MARRASKUU

Marraskuun suunnitelmissa oli juosta Joensuu Night Runin 12 tunnin juoksu, mutta flunssa ja ylivirittymisestä estivät osallistumisen. Marraskuulle osui siis pisin juoksutauko koko vuoteen. 

(Harjoituksia yhteensä 22 kesto 23:11, matka 123.7 km, juoksua 108.5 km)

JOULUKUU

Joulukuu oli kaikkien aikojen juoksukuu! En ole eläissäni juossut näin paljon yhden kuukauden aikana. Eihän tämä mikään valtaisa määrä ole juoksun harrastajalle, mutta minulle on. Olen todella tyytyväinen kehooni ja siihen, miten hyvin kroppaani ja erityisesti jalat ovat kestäneet näinkin isoja kilometrejä. Joulukuun kaikki kuvat ovat Muoniosta joulun jälkeiseltä ajalta. Kaamos on juuri joulun aikoihin usein käsittämätöntä väriloistoa 

(Harjoituksia yhteensä 36, kesto 41:25, matka 310.6 km, juoksua 305.0 km)

Vuosi täynnä elämää <3. Uusia juoksuja jo innolla odotellen, 

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua tai ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

Ladataan...

Vuoden viimeinen viikko ja päivä! Ihmeen nopeasti nämä vuodet vierivät. Joulun vietimme kotona Kainuussa, joulun jälkeen pääsimme tänne minun kotiseuduille Muonioon nauttimaan kaamoksen väriloistosta ja talven ihmemaasta. Kaamos täällä Lapissa on kaikkea muuta kuin harmautta. Aina tänne palatessa hämmästyn tästä kauneudesta, jonka ympäröimänä olen saanut kasvaa. 

Palataanpa viikon alkuun: Maanantaina, jouluaattona kävin vain pikkuruisen pyrähdyksen mutkan kautta kauppaan (15:34, 2.4 km, avg 140 bpm).

”Joulupukki” tiesi tarkalleen, mitä tämä juokseva vilukissa haluaa ja tarvitsee. Salomonin speedspiket oli hienoisesti lahjalistalla, mutta Neomondon upean värinen villapaita tuli aivan yllätyksenä ja sainhan minä villasukatkin, molemmat omissa paketeissaan sekä tarkasti valitut suklaalevyt lapsilta <3. 

Tiistaina, joulupäivänä, pääsin suunnitellusti lenkille kahteen kertaan. Juoksujen välissä kävin kotona syömässä. Tuntuma molemmissa juoksuissa oli aivan leppoisa, silti sykkeet näyttää vähän muuta... ensimmäinen lenki meni aikaan 1:44:15 ja matkaa kertyi 13.07 km, keskisykkellä 141 bpm. Toinen lenkki oli vielä rauhallisempi, ehkä jouluruuat hieman piano tällä lenkillä (1:38:31, 11.12 km, avg 138 bpm). Yhteensä päivään juoksua siis 24.2 kilometriä keskivauhdilla 7.14 min/km. Tämä oli muuten ensimmäinen lenkkipäivä uusilla kengillä, aika kovaan testiin pääsivät saman tien. Jalkaterissä uudet kengät tuntuivat selvästi, uusien kenkien jäykkyys tuntuu minulla aina, varsinkin kun käytän omia pohjalaisia, joiden täytyy antaa sopeutua uuteen kenkään. Viikon lopussa kengät ovat jo alkaneet sopeutua ja muotoutua jalkaan ja pohjallisiin ja tuntuvat todella loistavilta, nappivalinta siis! 

Keskiviikkona kävin edelleen sopeuttamassa uusia kenkiä jalkaani ja nauttimassa juoksusta (1:36:25, 12.35 avg 133 bpm). Torstain istuimme sitten tiiviisti autossa matkalla kohti Muoniota. Oulussa usein meidän pysähdyspaikka on Ideapark ja siellä erityisesti Stadiumin Outlet. Ehkä ensimmäistä kertaa ikinä, minulla ei ollut tällä kertaa tarvetta ostaa mitään urheiluvaatteita tai -välineitä... Toki skin-sukset on hankintalistalla... :)

Perjantaina pääsin nauttimaan aivan upeasta väriloistosta kaamoslenkillä. Juokseminen alkoi olla jo aika hankalaa, kun oli pakko pysähdellä vähän väliä kuvaamaan aivan maagisia maisemia (1:15:25, 10.73 km, avg 144 bpm). Koko lenkkiin meni kuitenkin aikaa varmasti lähemmäs kaksi tuntia kaikkine kuvaustaukoineen.

Lauantaina juoksin Muoniosta Ylimuonioon ja vähän lisää päälle (1:37:44, 15.02 km, avg 145 bpm). Matka meni taas pöllönä pyörittäessä päätä joka suuntaan, jotta sai kaiken nautinnon upeista kaamoksen maisemista.

Sunnuntaina kävin juoksemassa sitten kohti pohjoista ja poikkesin myös Visannonkoskea ihastelemassa. Sunnuntain lenkillä sain kasaan vuosilukukilometrit, 2018 kilometriä tälle vuodelle (1:15:48, 10.92 km, avg 140 bpm). Sunnuntai-iltana innostuin myös pitkästä aikaa coretreenistä :).

Vuoden viimeinen viikko on ollut nautinnollista elämysjuoksentelua. En ole kytännyt sykkeitä enkä vauhteja, olen vain nautiskellut juoksusta ja maisemista. Vuoden viimeiseen viikkoon kertyi juoksua 75.6 kilometriä ja aikaa liikkumiseen käytin 9 tuntia ja 38 minuuttia.

Vuoden viimeisenä päivänä, maanantaina, juoksin 6.1 kilometriä (43:40, avg 137bpm), jotta sain mukavan pyöreän lukeman joulukuun kilometreiksi :). Mukavaa liikuntaa oli lasten kanssa myös pulkkailla Oloksen pulkkamäessä.

Juoksujoulukalenterista innostuneena aloin juosta joulukuussa tarkoituksenmaukaisesti enemmän kuin aiemmin, vaikka tiesin etten pystyisi joulukalenteria juosten suorittaa. Kroppa ja erityisesti jalat ovat kestäneet juoksua aivan todella hyvin ja se antaa intoa tulevaisuuteen. Juoksumäärien kasvattaminen on siis mahdollista ainakin kropan kropan puolesta.

Joulukuussa olen siis juossut enemmän kuin yhtenäkään kuukautena tätä ennen. Joulukuun juoksukilometrit ovat siis juoksuhistoriani huikeimmat; 305 kilometriä! Minulle siis aivan huikeat, jollekin toiselle viikkokilometrit :)

Koko vuoden statistiikka kertoo alla, että olen tänä vuonna juossut 2024.1 kilometriä ja käyttänyt aikaa juoksuun 254 tuntia ja 55 minuuttia. Kokonaisuudessaan liikuntaa on tullut aivan mukavasti, tunteina 41 tuntia tuntia ja 26 minuuttia. Alla myös kokonaiskilometrit ja sykealueet.

Tästä on aivan huippua lähteä kohti uutta vuotta ja uusia seikkailuja - nautinnollisia juoksuja ja riemullista uutta vuotta 2019!

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua tai ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

Ladataan...

Tämä on aina yhtä jännittävää - vuoden lopuksi saa laittaa Google Analyticsin suosituimpien postausten haun raksuttamaan ja ihmetellä, mitä juttuja te olette eniten lukeneet. Joskus sitä luulee monen päivän prosessin jälkeen kirjoittaneensa oikein huippujutun eikä se kiinnosta juuri ketään, sitten taas väsää nopeasti kasaan jonkun mukavan päivän piristyksen ja se ponkaiseekin ihmeen suosituksi. Tämän vuoden suosituimpiin postauksiin mahtui myös edellisenä vuonna kirjoitettu postaus. Huippua, että postaukset elävät omaa elämäänsä ja vanhempiakin postauksia eksytään lukemaan. Loppuvuosi on ollut yhtä postausten juhlaa, kaksi aivan viime viikkojen postausta on noussut TOP-listaan.

1. Best Nine 2018 - suosituimmat kuvat Instagramissa

Postaus on julkaistu muutama päivä sitten ja hämmästyksekseni se pomppasi aivan yllättäen tämän päivän aikana listan kärkeen! Nautin kuvaamisesta lenkeillä ja Instagram tuntuu omalta tavalta julkaista lenkkien statistiikkaa sekä samalla esitellä upeaa Suomen luontoa kuvina kaikkina eri vuodenaikoina. Valokuvaamisesta juoksulenkeillä ja ilman lenkkejäkin on tullut myös rakas harrastus. Kuvaan kaikki kuvani kännykkäkameralla (Huawei P9 ja nyt Honor10) ja olen erittäin tyytyväinen kännykkäkameran toimivuuteen tällaisen harrastelijakuvaajan kamerana. Muutaman kerran olisin toivonut vielä parempaa tarkkuutta ja zoomia (esimerkiksi tämän päivän kuutamokuvaa kuvatessani) mutta juostessa järjestelmäkamera ei ehkä oikein toimisi... 

2. Testissä Sudio Sweden Tre -kuulokkeet - sisältää ALEKOODIn 

Tämä postaus on alun perin kirjoitettu viime vuonna, mutta uuden yhteistyön merkeissä postausta on muokattu tämän vuoden puolella ALEKOODIn vaihtuessa. Olen tietenkin yhteistyökumppanina erittäin tyytyväinen, että yhteistyöpostaukseni menestyy. Ja hei, alekoodi toimii edelleen, testasin :) Ja edelleenkin suosittelen kuulokkeita lämpimästi. Nämä samaiset kuulokkeet ovat käyneet pesukoneessa ainakin kerran (vahingossa tosin) ja toimivat moitteettomasti tämänkin päivän noin miinus kahdenkymmenen asteen pakkaslenkillä. 

3. TOP 5 - Juoksijan keskivartalotreeni

En ole millään muotoa liikunnan ammattilainen, mutta paljon on viime vuosina tullut perehdyttyä erityisesti juoksua tukevaan treenaamiseen. Keskivartalotreenejä löytyy hurjasti ja joistakin liikkeistä vain tulee niitä omia suosikkeja. Tähän postaukseen kokosin omat suosikkini juoksijalle suunnatuista keskivartalotreeneistä. Luvattoman vähän on tullut viimeaikoina tehtyä keskivartalotreeniä... Tämä onkin hyvä muistutus myös itselle, että on otettava itseä niskasta kiinni ja tehtävä coretreenistä taas säännöllinen rutiini.

4. NUTS Ylläs - Pallas 55 km - Unelmista totta! 

Koko vuoden juoksuhuippu! Tämä reissu oli todella mieleenpainuva monessa suhteessa. Juoksu onnistui ihmeen hyvin, matkaseura oli loistavaa, tunteikas hetki oli saavuttaa mieheni Pyhäkeron laskussa ja jättää hänet jatkamaan matkaa. Oma maaliintulo oli yhtä hurmiota ja miehen maaliintulo oli todella koskettava. Rakkaat Pallaksen maisemat ja sielu kotona koko matkan.  

Lumikeron päällä, kuva Pia Nykänen

5. Polar Vantage V juoksijan testissä

Yhteistyö Polarin kanssa on ollut aivan loistavaa, on ollut ilo toimia suomalaisen huippuosaajan sometiimin kanssa ja kun tuote on myös huippu, on tuotteen testaaminen ollut riemullista. Kyseisen postauksen tekeminen vaati todella paneutumista uuteen teknologiaan ja kellon ominaisuuksiin sekä ihan oikeasti kellon testaamista erilaisissa juoksuharjoituksissa. On ollut hienoa huomata, että olen voinut olla tämän kokemuksen ja perehtymisen kautta apuna myös muille kellon hankkimista suunnitteleville.

Siis VAU! Monipuolista ja mielenkiintoista sisältöä TOP 5 -postauksissa, olette te varsin älykkäitä lukijoita :). 

Kiitos siis teille rakkaat lukijani, ilman teitä ei olisi mitään blogia <3 

- Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua tai ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Ladataan...

Tein viime vuoden marraskuussa suunnitelmia seuraavalle, eli tälle vuodelle. Nyt on hyvä aika käydä suunnitelmien ja tavoitteiden kimppuun ja miettiä, että miten meni, noin niinku omasta mielestä... :D 

Kuva Anu Kovalainen, Anu Kovalainen Photography & Art

Ennen kaikkea muuta, tavoitteena oli pystyä juoksemaan terveenä ja nauttimaan juoksusta edelleenkin - tämän tavoitteen saavutin lähes täydellisesti. Kipuiluja, kremppoja ja jumeja oli jonkin verran, mutta ei mitään niin suurta, että juoksu olisi pitänyt laittaa tauolle. Tai ehkä jääräpäinen ajatus siitä, että sillä se lähtee millä on tullutkin, on pitänyt minut juoksun syrjässä kiinni koko vuoden. Flunssan takia olin juoksematta keväällä noin viikon ja marraskuussa noin viikon. Marraskuun flunssaa edelsi hienoinen ylivireystila ja siitäkin syystä jätin kerrankin viisaasti suunnitellun kisan (Joensuu Night Run 12 tuntia) väliin.

Yksi tavoite oli juosta kovempaa, kovempaa vauhtia, pidempiä matkoja - haaveilin juoksevani puolikkaan alle 1:40 ja maratonin noin 3:40 aikaan... Hah! Tämä tavoite ei toteutunut lähimainkaan. Tiesin jo etukäteen, että aikatavoitteet eivät välttämättä toteudu - en edes juossut puolikasta tänä vuonna. Toiveet olivat korkealla toukokuun Terwamaratonin suhteen, ei aivan yllämainitun huimat kuitenkaan, 3:45 aikaan olisin ollut enemmän kuin tyytyväinen. Kuitenkin perheessä tapahtunut sairastuminen vei juuri tuolloin valtavasti henkisiä ja jopa fyysisiä voimia stressin muodossa ja päätin jo lähdössä höllätä, lähteä neljän tunnin jänisten peesiin ja katsoa onko voimia ja vauhteja lopussa kiristää. Hieman oli, saavuin maaliin aikaan 3:58:30 ja paransin maratonaikaani 12 sekunttia. Kisarapsan kisasta voit lukea täältä. Pidempiä matkojakin juoksin, Vuokatti Trail Challengen 57 kilometrin polku-ultra on pisin kisajuoksuni tähän mennessä - kisarapsaa Vuokatista voit lukea täältä.

Vuoden ehdoton päätavoite oli polku-ultra lapsuuden maisemissa Pallaksella  - NUTS Pallas-Hetta 55 kilometrin polku-ultra. Siitä seikkailusta voit lukea täältä enemmän. Vaikka itselleni asettamani aivan liian tiukka aikatavoite ei täyttynytkään, sain vihdoin ehjän ja kokonaisen ultrasuorituksen, siitä olen todella iloinen ja ylpeä.

Maalisuorafiilistelyä, kuva Onevision / Juha Saastamoinen

Suunnitelmissa oli huomattavan paljon enemmän kisoja, mitä tänä vuonna juoksin.  Olen alkanut ajatella, että eihän tässä maailmassa ole niin kiire, kaikkea ei tarvitse saada nyt heti ja tässä. Kolme pidempää kisaa (maraton-/ultramatkat) vuoteen on tällaiselle harrastelijaurheiljalle aivan sopiva määrä. Lapset, joille ei ole juurikaan mahdollisuutta saada muita hoitajia kuin me vanhemmat ja myös ultrajuoksua harrastava mies, luovat realiteetit joilla tässä vaiheessa elämän ruuhkavuosia edetään.

Juoksukilometritavoitetta en tälle vuodelle edes asettanut. Vielä marraskuussa näytti, että kahden tuhannen kilometrin rajapyykki jää kauaksi, mutta joulukuun juoksujoulukalenteri-innostus on saanut kilometrejä kasautumaan aika lailla, vaikka en kalenteria kokonaisuudessa juossutkaan, nyt kahden tuhannen kilometrin saavuttaminen on enää vajaan kymmenen kilometrin päässä. Viimeiset kilometrit tälle vuodelle juoksentelen näissä mystisissä kaamoksen maisemissa <3

Kuinka sinun suunnitelmasi vuodelle 2018 toteutuivat? 

-Maijaliisa

P.s. Suunnitelmiani vuodelle 2019 voit lukea täältä.

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua tai ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin' -sivustoilla. 

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä - FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Pages