Elämäni juoksukengät

Sain pyynnön kertoa juoksukengistäni ja sehän oli kuin olisi tuikannut tulitikun kuivaan heinäkasaan, sitä pyyntöä en voinut  mitenkään ohittaa, puhutaanhan nyt yhdestä lempiaiheestani. Mielessä alkoi oikein vilkkua ajatuksia rakkaista lenkkareistani, joita on muutama tuonne hyllyyn kertynyt… Nyt on noloa… Niitä kenkiä on todellakin aika monta paria! Olen tähän asti jopa vältellyt kertomasta omista kengistäni tai oikeammin vältellyt antamasta mitään yleispäteviä ohjeita tai neuvoja juoksukengistä, minä jos kuka tiedän, miten yksilöllistä ja toisinaan jopa ärsyttävyyden asti vaikeaa, on löytää itselleen sopivaa juoksukenkää. Oma jalkani on kaikkien kenkämyyjien painajainen. Päkiän holvikaari on laskeutunut molemmista jaloista ja tarvitsen kenkiin yksilöllisen pohjallisen. Kengän pitää olla tarpeeksi joustava pohjastaan, jotta pohjallinen pääsee toimimaan kengässä, nauhoja en pysty vetämään kovin tiukalle, koska puristus jalkapöydässä aiheuttaa helposti kipua ja puutumista, joten kengän pitäisi istua kohtuullisen napakasti ilman tiukkaa sidontaakin. Muutenkin oikean kengän löytäminen tuntuu välillä olevan aivan henkimaailman hommia… Toisinaan aluksi hyvältä tuntunut kenkä alkaakin hinkata sieltä ja täältä ja toisinaan taas aluksi kipua aiheuttanut kenkä muuntuu jalkaan sopivaksi. Harvoin kenkä sopii jalkaani heti alusta alkaen. Aikaisemmin en voinut juosta ollenkaan ilman omaa pohjallistani, nyt pystyn kuitenkin juoksemaan helposti jo reilun kymmenenkin kilometrin lenkin ilman omaa pohjallista, maratonille tai polku-ultrille en kuitenkaan lähtisi ilman omia pohjallisiani.

Tästä kaikesta voitte jo päätellä, että esittelemäni kengät ovat siis sopivia minulle (tai epäsopivia), enkä missään tapauksessa anna sinulle ohjetta, mikä kenkä näistä olisi sopiva juuri sinulle, sen voit vain sinä itse tietää sovittamalla kenkiä ja tutustumalla oman jalkasi toimintaan ja vaatimuksiin. Toki kenkien ominaisuuksien perusteella voit saada vinkkiä siitä, olisiko näistä kengistä joku sellainen, jonka sinä haluaisit testata.

Tässäpä siis kenkäkavalkaadini:

Tiejuoksuun

New Balance 1500w4 – neutraali kenkä, jossa on jonkin verran vaimennusta, mutta kenkä on varsin kevyt. Kenkä rullaa omassa jalassani loistavasti ja näillä kengillä olen juossut jo useamman maratonin. Haluaisin juosta näillä seuraavankin maratonini, mutta kenkä alkaa olla jo todella kulunut, joten aloin metsästää seuraajaa tälle kengälle. Kengät on suunniteltu kuvauksen mukaan nopeaan juoksuun, mutta kyllähän näillä hitaamminkin juoksee 🙂. Kenkä on sukkamallinen, joten hinkkaavia sisäsaumoja ei ole. Erityisesti suorastaan rakastan kenkien boa-kiinnitystä. Nauhojen kiinnittämiseen ei mene aikaa ja kiristäminen onnistuu hulppean nopeasti.  Kenkä on jo vanhempaa mallia, ehkä yritän löytää tämän kengän vielä jostakin verkkokaupasta itselleni jemmaan, luottokenkä! (Suureksi harmikseni, kenkää ei  löytynyt enää mistään minun koossani).

Uusissa malleissa vastaava kenkä saattaisi olla kisajuoksuun tarkoitettu 1500T2 Boa – jonka itseasiassa sain juuri  pari päivää sitten hankittua paikallisen urheilukaupan erittäin avuliian myyjän ja maahantuojan edustajan avulla 🤩. Nyt odottelen hieman kuivempia kelejä, jotta pääsen testaamaan uusia kenkiäni 😊. Nämä kyseiset kengät istuvat jalkaani jopa vielä sukkamaisemmin kuin tuo aikasempi malli ja ovat ehkä ensimmäiset kengät, joissa tunnen kantapään nasahtavan kuppiinsa täydellisesti. Harmillista, että tuota Boakiinnitystä on vain parissa kenkämallissa.

On Running Cloudsurfer – neutraalille askellukselle. Olen aikaisemmin käyttänyt saman merkin kenkämallia Cloudflowta, josta todella pidin. Tämä uusi malli vaikuttaa osin samanlaiselta, kenkä on hyvin vaimennettu ja rullaava. Kenkää markkinoidaan erityisesti pohjan erityisellä muotoilulla ja  iskunvaimennuksella, jonka kerrotaan olevan juoksutehoa parantava ja rasitusvammojen riskiä pienentävä. Olen testannut kenkää vasta muutamalla lenkillä, mutta kenkä tuntuu varsin tavalliselta vaimennetulta juoksukengältä. Osin kenkä tuntuu omaan jalkaani jopa hieman jäykältä ja kovan tuntuiselta, kun olen tottunut New Balancen sukkamaisuuteen ja joustavuuteen.

Polkujuoksuun

Olen testannut useita polkujuoksukenkiä eri valmistajilta. Inov-8 -kenkiä minulla on ollut jo useampia ja ne ovat mielestäni varsin soveltuvia polkujuoksuun niin sanottuna peruskenkänä. Olen kuitenkin löytänyt itselleni sopivamman kenkämerkin ja mallin, joten nämä kengät ovat jääneet omasta valikoimastani vähemmälle käytölle viimeaikoina. Vielä kenkähyllyssä tosin on jemmassa pari Roclitemallia, 280 oli ensimmäisiä polkujuoksukenkiäni – Kengässä ei ole juurikaan vaimennusta, mutta soveltuu hyvin pehmeille neulaspoluille ja pidin kengästä silloin kun en paremmasta tiennyt 🙂. Toinen Roclite 295, jäi lähes käyttämättä, kun ei ollut jalkaani sopiva.

Salomon S Lab Ultra 2  on ominaisuuksiltaan hyvä kenkä ja olen juossut sillä aika paljonkin polkulenkkejä, kunnes löysin Altrat. Salomonin lesti on minun jalkaani himpun verran kapea, joten jalkaan tulee sivuttaispuristusta. Pikanauhoituksen avulla kenkä puristuu tasaisesti jalkapöydän ympärille, toisille se sopii loistavasti, minulle se ei välttämättä ole hyvä ominaisuus, koska kenkä on hieman liian kapea – nauhoitus saisi olla minulla löysempi varvasosiosta, mutta pikanauhoituksesta johtuen nauhoitusta ei pysty kovinkaan paljon muokkaamaan. Kenkää vaivaa Salomon tyyppivika, kengän sivuihin, varpaan ja jalkapöydän taitoskohtaan tulee hyvin helposti reikä, se ei kengän käyttöä estä, mutta onhan se turhauttavaa, kun kenkään ilmestyy reikä parin kuukauden käytön jälkeen.

Altra Timp – näihin kenkiin tutustuin sen jälkeen, kun olin saanut Joensuu Night Runin 12 tunnin juoksun aikana 11 rakkoa pääasiassa varpaisiin ja päkiän alueelle. Mies oli näistä jo tosin puhunut ja kertonut footshape-varvasosiosta, mutta en ollut vielä ajatellut ostaa kenkiä, koska nolladropin ottaminen käyttöön kengissä arvelutti minua. Ei sen vuoksi, että siinä olisi mitään vikaa, sehän on jalan luonnollinen asento, lähinnä siksi, että ajattelin ettei nolladroppi välttämättä ole juuri minulle paras vaihtoehto.

Tokihan nolladroppi vaatii totuttelua, mutta kun jalka tottuu siihen, luonnollinen askellus rullaa ihanasti. Erityisesti minua näissä kengissä miellyttää juuri tuo FootShape -lesti, joka antaa varpaille tilaa levitä luonnolliseen asentoonsa kengän sisällä. Injinjin varvassukkien kanssa nämä kengät toimivat aivan loistavasti viime viikolla, kun juoksin reilu sata kilometriä viikkoon. Olen siis käyttänyt näitä Timppejä myös tiejuoksuun ja mielestäni ne toimivat kovalla alustalla myös todella hyvin, tosin kengän pohja saattaa kärsiä kovasta alustasta, siitäkin syystä haluaisin tiejuoksuun suunnitellut Altrat. Kun vaihtelen nolladropin ja isomman dropin kenkiä, tuntuu että joudun vähän niinkuin totuttelemaan nolladroppiin yhä uudelleen, tästä syystä olen vakavasti alkanut miettiä nolladropin kenkää myös tiejuoksuun.

Talven kengät ja hutiostos

Läpi talven juoksen näillä leveysasteilla nastakengillä, Salomon Spikecrosseilla. Nastakenkiä ei ole kovin suurta valikoimaa valittavana, joten olen todennut nämä itselleni sopivaksi. Olen miettinyt kyllä myös merkin vaihtoa, joten jos sinulla on suosituksia mielellään hieman vaimennetuista, leveälestisistä nastakengistä, kerro ihmeessä!

Monen niin kovin kehuma merkki ja monille varmasti todella hyvin sopivat Hoka One Onen Challenger ATR 4 – kengät ostin muutama vuosi sitten ajatuksella, että tässäpä loppuelämän polkujuoksukengät… Toisin kävi – alun alkaenkin kengät olivat jotenkin jäykän tuntuiset, mutta toki ajattelin tilanteen muuttuvan. Jostakin syystä kengän iltti alkoi kuitenkin painaa ja se aiheuttikin pidemmillä juoksulla haasteita, olisikohan minun ostoskoriin eksynyt maanantaikappale kengistä 🤔. Silti ajattelin, että kyllähän näillä Nuts Pallas Hetta 55 kilometrin polku-ultra juostaan. No juostiin ja itkettiin… Ensimmäiset rakot tulivat jo ensimmäisessä nousussa Taivaskeron päälle ja lopulta kengät tuntuivat edes siedettävältä vasta Hetan päässä, kun pääsin juoksemaan tasaisella hiekkatiellä ja asfaltilla. Silloin kengät eivät enää pyörineet jaloissani ja vaimennus toimi upeasti tiellä. Tämän kokemuksen jälkeen olen korjauttanut iltin suutarilla ja kokeillut kenkiä muutaman kerran mutta kenkien kovat saumat tuntuvat edelleen epämiellyttäviltä, tuolla ne lähes juoksemattomat kengät lojuvat käyttämättöminä. Ei kukaan haluaisi testiin kokoa 37 1/3 (UK 4.5, US 6)?

Aikamoinen määrä kenkiä! Yrityksen ja erehdyksen kautta olen päässyt tähän pisteeseen juoksukenkähistoriassani – tällä hetkellä suunnittelen juoksevani seuraavan maratonini New Balancen kengillä ja kaikki polkujuoksuni Altroilla. Epäilen, että matkani jatkuu kohti nolladropin kenkiä myös maantiejuoksussa, tulevaisuus näyttää, minne tie vie. Kuulisin kovin mielelläni myös sinun kenkähistoriaasi ja tarinaa siitä, miten olet omat suosikkisi löytänyt?

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

hyvinvointi liikunta oma-elama
Kommentit (2)
  1. Kiitos tästä postauksesta!! Luulin, että olen itse täysi maanantaikappale, kun kalliit ja kehutut Hoka One Onet ovat aiheuttaneet jalkoihini enemmön rakkoja kuin yhdetkään lenkkarit ikinä, vaikka kaikki olleet ongelmallisia! Nyt tilasin Altrat testiin 🙂

    1. Hei! Hienoa, että sait postauksestani apua kenkävalintaan ☺️ Minun polkuni on jatkunut maantiekengissä myös Altroihin (Rivera) ja testailen poluille myös Suomalaisen VJ:n kenkiä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *