Jouluisia touhuja ja rentoa elämää viikolla 51

Sain työterveyshuollosta oikein virallisen kehotuksen aloittaa rautakuuri, tokihan olin sen jo aloittanut. Sain kuitenkin myös uutta tietoa raudan imeytymiesestä; uusimman tutkimustiedon mukaan rautaa kannattaa ottaa joka toinen päivä – päivittäin syötynä maksa alkaa kehittää raudan imeytymistä estävää entsyymiä, mutta ilmeisesti pidemmällä tauolla (joka toinen päivä otettuna) tuota entsyymiä ei alakaan kehittyä ja otettu rauta imeytyisi näin paremmin.

MUOKKAUS:

Eikä kaikkea kannatakaan uskoa –
Sain storyssa olleeseen tutkimustietoon erittäin asiallisen ja infornatiivisen kommentin, kiitos ❤️

”Asiaan vihkiytyneet lääkärit eivät pidä tuota tutkimusta asianmukaisena. Joka päivä on paras, jos vain vatsa kestää. Joka toinen päivä otettuna imetyy suhteellisesti enemmän/tbl, mutta joka päivä otettuna on kuitenkin tehokkaampaa (imeytyminen per esim. kk:ssa on suurempaa). Tämä (edellisessä storyssa mainitsemani tutkimus) on ollut pieni tutkimus, joka nousi kaikkien lääkäreiden tietoon. Joka toinenkin päivä voi siis ottaa, jos ottaa esim. 200-300 mg. Raudanpuutteen asiantuntijat ovat kuitenkin siis sitä mieltä, että rautaa on otettava päivittäin.“

– Syön nyt rautaa seuraavat kolme kuukautta ja sitten ferritiini mitataan uudelleen. Jos ferritiini ei ole tuossa ajassa alkanut nousta rautakuurista huolimatta, on syytä selvittää onko taustalla joku muukin syy, kuin aktiivinen kestävyysliikunnan harrastaminen.

Maanantaina kävin todella, todella pitkästä aikaa salilla. Vakisali oli vaihtanut siinä välissä osoitetta ja iso aika menikin siihen, että etsin tarvittavat laitteet valtavasta tilasta. Keskivartalotreeniä, hieman käsiä ja jalkoja, paikkojen tsekkailua ja uuden ihmetelyä, kyllä tästä salielämästäkin vielä hyvä tulee (1:17:36, avg 117 bpm).

Tiistaina vatsalihakset olivat ottaneet tosissaan itseensä salitreenistä, tulee todella tarpeeseen tuo sali. Töissä ajelin päivällä kohti toimistoa upeassa auringonpaisteessa. Ilta meni joululauluissa ja päivästä tuli lepopäivä treenin suhteen. Olin laskeskellut juoksukilometrejä Polar Flowsta ja huomasin, että 2500 kilometrin rajapyykin olisi enää vain hieman reilu kuusitoista kilometriä.

Keskiviikkona kävin sitten rapsakalla juoksulenkillä keräilemässä niitä kaivattuja kilometrejä (1:14:08, 10.01 km, avg 140 bpm).

Torstaina oli viimeinen työpäivä ennen joululomaa, muutama pakollinen homma oli rutistettava vielä kasaan ennen lomalle lähtöä. Illalla kävin kevyellä kävelylenkillä palautumassa edellisen päivän juoksusta ja työpäivän kiireistä. Oli mukava aloittaa loma kevyesti käveleskellen (58:06, 5.05 km, avg 119 bpm).  Kaiken tämän vuoden hurjastelun ja vielä tuon matalan ferritiiniarvonkin vuoksi, olen päättänyt antaa itselleni hieman armoa treeneistä – en halua tietenkään jättää liikkumista, koska nautin liikkumisesta eritysesti ulkona ja saan siitä virtaa, mutta otan nyt ainakin tämän loman ajan hieman rennommin peruskestävyyteen panostaen.

Perjantaina tein lyhyen juoksulenkin (53:36, 6.75 km, avg 138 bpm) ja sain kokoon  2500 juoksukilometriä vuodelle 2019, vielä ehtii muutaman kilometrin juosta tähän vuoteen, jos tuntuu ja jos huvittaa. Ensi vuonna toivoisin pystyväni luopumaan liiasta kilometrien tuijottelusta ja panostamaan enemmänkin liikuntaan käytettyjen tuntien kasvattamiseen.

Lauantai meni kokonaan jouluvalmisteluissa, siivoamisessa, leipomisessa ja kaikessa muussa tohinassa. Koko päivän mielessä oli myös kävelylenkille lähtö, mutta niin se aika vain kului ja kului kaikkea muuta touhuillessa. Sunnuntaina pääsin kuitenkin ensin pienelle kävelylle lasten kanssa (42:19, 2.84 km, avg 106 bpm) ja myös rauhalliselle hiihtolenkille pimenevään iltaan (1:50:01, 17.57 km, avg 117 bpm).

Kokonaisuudessaan viikon kilometrit olivat 43.2, joista juoksua kuitenkin vain 16.8 kilometriä. Aikaa liikuntaan käytin hieman reilu seitsemän tuntia. Hyvä on lomalaisen lomailla ja odotella joulua. On ihanaa rentoutua ja viettää aikaa yhdessä perheen ja suvun kanssa. Näillä mietteillä siirryn vuoden loppua kohden. Jouluviikon ohjelmaan voisin ottaa aktiivisesti hiihtämisen, se kun tuntuu nyt rauhalliselta ja rennolta tekemiseltä.

Mukavaa jouluviikkoa toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – Facebook // Instagram // Twitter // 

Kommentit (2)
  1. Oikein hyvää joulua ja tsemppiä rautakuurin kanssa! Mietityttää välillä itseänikin tuo raudan saanti, kun en syö punaista lihaa ja muutenkin ruokavalio on kasvispainotteinen. Mitään oireita ei ole kuitenkaan ollut.

    1. Luulin tosiaan, että ei mullakaan olis mitään oireita, mutta olihan niitä. Olen alkanut ajatella, että kestävyysjuoksua harrastavan naisen olisi aivan tarpeellista syödä rautakuuri silloin tällöin. Jos arvo kiinnostaa, saa sen mitattua yksityisesti muutamalla kymmenellä eurolla 👍🏻
      Ihanaa joulunaikaa myös sinulle 🎄

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *