Liikkujan terveystarkastus

*Blogiyhteistyö Puhti.fi:n kanssa

Kävin työterveyshuollon kautta verikokeissa ennen joulua ja tuloksista paljastui yllättäen todella matala ferritiiniarvo eikä hemoglobiinissakaan ollut hurraamista  (ferritiini 14 ug/l, hemoglobiini 122g/l). Erityistä väsymistä en ole itsessäni havainnut, kuka nyt ei olisi hieman uupunut loppuvuoden pimeydessä, mutta muita oireita oli kuitenkin ollut (viimeaikoina päänsärkyä, unen laadun heikkenemistä ja nopeaa hengästymistä sekä yleisesti nopeaa sykkeen nousua, joka tosin voi olla myös ominaisuus) vaikken ollut niitä osannut matalaan ferritiinin yhdistää. Aloitin tietysti heti rautakuurin. Kolmen kuukauden kuurin jälkeen suunnitelmissa olisi mitata ferritiini uudelleen – Jos arvo ei ole lähtenyt nousuun, on syytä tutkia onko taustalla muutakin kuin vain kuukautisikäisen naisen aktiivinen kestävyysliikunta.

Verikokeissa joulukuussa katsottiin myös perusverenkuva ja rasva-arvot, jotka olivat kaikki kunnossa. Aloin kuitenkin samalla miettiä, että tässä neljänkympin huitteilla olisi hyvä tehdä itselleen palvelus ja tutkituttaa muitakin veriarvoja, joiden avulla saisin tietoa kehoni terveydestä. Tässä kohtaa Puhti.fi:n yhteydenotto tuli kuin tilauksesta. Katsastelin hetken Puhti.fi:n tarjontaa ja totesin, että liikkujan terveystarkastus naiselle on juuri se paketti, jonka avulla saan tietoa mahdollisimman laajasti kehoni hyvinvoinnista ja terveydestä.

Erityisesti kokonaisvaltaisessa terveystarkastuspaketissa minua kiinnosti vitamiiniarvojen, esim. D- ja B13-vitamiinien ja kilpirauhasarvojen tulokset. Ajattelen, että neljänkympin huiteilla myös kilpirauhasarvojen tutkituttaminen on panostus omaan terveyteen – olen kuullut niin monta tarinaa siitä, miten epämääräisten oireiden takaa on paljastunut kilpirauhasen vajaatoiminta. Toisinaan oireita ei kuitenkaan juurikaan ole, vaikka kilpirauhasarvoissa olisikin häikkää.

Puhti.fi:n tuotteiden tilaaminen oli hyvin yksinkertaista – valitsin tuotepaketin ja paikkakunnan, jossa halusin verikokeet otettavan. Aluksi epäilin, että en saa verikokeita kotipaikkakunnaltani, mutta Puhti.fi:n verikokeita voikin ottaa jo 24 paikkakunnalla, jopa täällä Kainuun korvessa, Kajaanissa 😀. Varasin ajan verikokeisiin netin välityksellä ja sain ohjeet, miten minun tulee valmistautua toimenpiteeseen, tähän liikkujan terveystarkastuksen verikoepakettiin piti olla syömättä ja juomatta edellisestä illasta lähtien. Itse verikokeen ottaminen oli aivan tavallinen toimenpide. Kävin verikokeessa perjantaina ja jo lauantai-iltana sain sähköpostiini viestin, että tulokset ovat tulleet omapuhtiini. Omapuhtiin kirjaudutaan numerosarjalla, jonka saa tekstiviestinä puhelimeen.

Pääosin tulokset olivat odotetunlaiset, yllättävää tosin oli, että vain kuukauden rautakuurilla hemoglobiini oli noussut arvoon 142 g/l ja aivan hämmästyttävästi myös ferritiini oli noussut tuosta aiemmasta 14 ug/l arvosta 48.9 ug/l:n. Hieman tulosten radikaali muuttuminen saa minut hämilleen, miten ihmeessä arvot ovat voineet vain kuukauden rautakuurilla muuttua noin paljon, toisilla kun vuodenkaan rautakuuri ei saa arvoja hetkahtamaankaan 🤔… Tulehdus elimistössä saattaa moninkertaistaa ferritiiniarvoon, mutta minun kohdalla sekään ei selittäne muutosta, koskapa tulehdusarvoni olivat matalat/viitearvoissa. En tokikaan ole vielä tyytyväinen tuohon ferritiiniarvoon, tavoiteltava arvo on eri lähteiden perusteella yli 70 ug/l tai jopa yli 100 ug/l, joten jatkan rautakuuria ainakin suunnitellun kolmen kuukauden ajan.

Vitamiineista D-vitamiiniarvo oli hieman alle viitearvon, olenkin viimeaikoina syönyt D-vitamiinia hieman epäsäännöllisesti, siihen tulee nyt muutos – alan ottaa D-vitamiinia päivittäin samaan aikaan rautatablettien kanssa. Toinen erityinen mielenkiintoni kohde, kilpirauhasarvo, oli viitearvon sisällä.

Puhti.fi:n tarjonnassa on myös erikseen raudanpuutteen tutkimuspaketti, joka sisältää ferritiin, perusverenkuvan, jossa on mukana myös hemoglobiini, sekä CRP:n (tulehdusarvo). Tulehdusarvon mittaaminen ferritiinin yhteydessä on todella tärkeää, koska tulehdus voi nostaa ferritiiniarvoa aivan huomattavasti. Jos tulehdusarvo on koholla, ferritiinilukemaa ei voi tulkita, tulehduksen myötä arvo voi nimittäin nousta monta kymmentä yksikköä. Raudanpuutteen testaaminen voi auttaa selvittämään syitä väsymykseen tai yleiseen uupumukseen.

Verikokeiden tuloksilla ei tee juuri mitään, jos niiden tulkinnasta ei ymmärrä mitään – Puhti.fi:n tulokset esitetään graafisena kuvaajana, jossa oma arvo asettuu kuvaajaan selkeästi ja jonka avulla näkee heti, asettuuko oma arvo normaalin viitekehykseen. Jos arvossa on poikkeamaa, sivuston kautta saa omista tuloksista ladattua PDF-version. Sivustolta voi suoraan tilata etälääkärin vastaanoton, jossa puhelimitse käydään läpi verikokeiden tulokset ja samalla saa arvion jatkotutkimusten tai -toimenpiteiden tarpeesta. Tulokset voi myös viedä omalääkärille tai työterveyslääkärille, jos tarvetta jatkotutkimuksiin ilmenee.

Toivon todellakin, että tämä postaus voisi olla herättämässä mielenkiintoa oman hyvinvoinnin  tarkasteluun, varsinkin jos koet voinnissasi olevan jotakin  huolestuttavaa, koet itsesi uupuneeksi tai muuten ajattelet, että terveystarkastus  voisi olla paikallaan.

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – Facebook // Instagram // Twitter // 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *