Mitäs sitä seuraavaksi meinais?

Olen tehnyt systemaattisesti, suunnitelmallisesti ja lähes orjallisesti valmentajan tuottamaa harjoitusohjelmaa tammikuusta alkaen tavoitteena tuo viime viikonloppuna selätetty 100 kilometrin polku-ultra. Tällä hetkellä treenikalanteri on tyhjää täynnä ja hetken päästä pitäisi kai alkaa miettiä seuraavia tavoitteita tai ylipäänsä sitä, mitä ja miten haluan jatkaa harjoittelua tästä eteenpäin.

Nyt lähiviikkoina tavoitteena on kuitenkin pääasiassa vain  palautuminen kisasta ja kesäloman viettäminen rennosti omaa oloa ja kehoa kuunnellen. On sitten aivan toinen asia, kuinka osaan kuunnella kroppaa ja antaa aikaa palautumiseen… Tarkkaa suunnitelmaa en siis tuleviin viikkoihin edes halua tehdä, vaan pyrin nauttimaan rennosta liikkumisesta ja urheilusta.

Kävin tänään sunnuntaina kokeilemassa juoksua, jalat ovat edelleen rasittuneet kisasta, jotenkin nyt taas vasemman jalan pohje tuntui eniten, vaikka kisassa siitä ei ollut mitään erityistä haittaa. Pystyin kuitenkin juoksemaan jalalla kohtuullisen hyvin ja syketaso pysyi mukavasti pk-alueella, palautuminen on siis hyvässä vauhdissa (49:14, 7.04 km, avg 118 bpm). Ensi viikolla suunnitelmassa on kuitenkin vielä edelleen enemmän pyöräilyä kuin juoksua, jotta jalat saavat aikaa palautumiseen. Olen ollut niin iloinen uudesta pyörästäni, sillä on ollut aivan mahtavaa palautella tälläkin viikolla jo useampaan kertaan ja hyvällä pyörällä sykkeen saa pidettyä helpommin matalalla, joten pyöräilystä tulee näin oikeasti palauttavaa liikuntaa, jota tällä hetkellä tarvitsenkin.

Yksi iso tavoite palautumisen lisäksi on löytää taas iloa tekemiseen. On sitä ollut kevään aikanakin paljon, mutta kun suunniteltu ohjelma kertoo kaikki treenin tekemisen statistiikan ajasta ja syketasosta lähtien, välillä tekeminen  on vain puurtamista ja suorittamista. Erityisesti kisaa lähestyttäessä olenkin halunnut suorittaa ohjelmaa pilkuntarkasti, vaikka välillä harjoitusmotivaatio on tahtonut uupua. Toki tavoitteiden saavuttaminen vaatii välillä puurtamista ja lenkille lähtöä vaikkei tekisi yhtään mieli, mutta nyt on suunnitelmissa rennompi kalenteri ja erityisesti tuo ilon kautta tekeminen tässä lähiviikkoina.

Jatkoa olen myös jo pohdiskellut ja miettinyt, otanko tulevaisuudessa valmentajaa, vai kokeilenko jotakin treeniohjelmaa/-ohjelmia, joita on netti pullollaan. Ainakin tämän syksyn uskon treenaavani jonkun netistä imuroidun ohjelman ja oman suunnitelman mukaan, katsellaan sitten taas loppuvuodesta/alkuvuodesta, olisiko valmentaja hyvä ottaa rakentamaan kehittävää ohjelmaa kohti ensi vuoden tavoitteita.

Olin jo hetken aivan ymmälläni, kun en tiennyt, onko minulla mitään tulevia suunnitelmia tälle tai edes tulevalle vuodelle. Mies huomautti, että minuahan odottaa NUTS Karhunkierros ensi keväänä, jonka siirsin vuodella tänä vuonna. Nyt matka on 55 kilometriä, mutta mielessä kävi jo kotimatkalla Pallakselta vaihtaa pidempään 83 kilometrin matkaan…  Pallaksella aion olla ensi vuonnakin, mutta tuskin satasella. Suunnitelma alkaa muotoutua tällä hetkellä siihen suuntaan, että voisin todella kokeilla Karhunkierroksella tuota 83 kilometrin matkaa ja Pallaksella matkana voisi olla 66 kilometriä. Tämän vuoden satanen Pallakselta Ylläkselle yllätti pitkillä teknisillä metsäisillä poluilla ja rakastan Hetta-Pallas reitin upeita tunturiosuuksia, niitä jäin tänä vuonna kaipaamaan. Saa nähhä, miten mieli ja ajatukset vuoden aikana muuttuu…

Syksylle en ole enää kisoja suunnitellut, mies on lähdössä Jyväskylään Finlandia maratonille syyskuun puolenvälin paikkeilla, mietin myös maratonia, puolikasta ja tai jopa valon kymppiä. Tämän jätän mietintään. Pitää katsoa, miten palautuminen ja jalat alkavat toimia tässä viikkojen aikana.

Tämän viikon treenit ovat olleet siis palauttavia ja leppoisia, kilometrejä on kertynyt 86.4, joista juoksua on ollut sunnuntainen 7 kilometrin lenkki ja pyöräilyä 77.7 kilometriä. Aikaa liikkumiseen olen käyttänyt mukavan kohtuullisesti 6 tuntia ja 51 minuuttia, johon mukaan mahtuu kävelyä ja ruohonleikkuuta.

Ainakin vielä ensi viikko menee ilman suunnitelmaa, rauhassa ja rennosti. Ihanaa heinäkuun aurinkoa toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja Instagram-tiliä sekä ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *