Muutos suunnitelmiin viikolla 15

Tällä viikolla olisi ollut Juoksuopiston polkujuoksuvalmennuksen* ohjelmassa testijuoksuviikko. Kuten otsikosta huomaat, suunnitelma ei toteutunut, vaan alan vihdoinkin vähitellen lukea kehoni viestejä ja toimia niiden mukaisesti. Alkuviikosta jalat olivat todella tukkoiset ja raskaat, aivan kuin rautakankia olisi kiskonut perässään. Päätin, että torstaille suunniteltu 10 kilometrin testilenkki saa jäädä tällä viikolla juoksematta ja otan muutenkin tähän väliin rennomman viikon.

Maanantaina tein kevyen palauttavan lenkin (1:00:23, 7.5 km, avg 131 bpm), jonka aikana huomasin, että jalat ovat todella väsyneet edellisestä viikosta, myös penikat ovat alkaneet ottaa itseensä, johtuuko asfalttijuoksusta vain muuten vain kumulatiivisesta rasituksesta? Silmiäkin kutittaa, katupölyä vai muka siitepölyä tähän aikaan näillä leveysasteilla?

Tiistaina hipsuttelin taas tunnin lenkin (1:00:42, 8.21 km, avg 135 bpm) ja totesin ettei näillä jaloilla voi todellakaan mitään 10 kilometrin testilenkkiä vetää. Siispä päätin ottaa tämän viikon aivan rennosti, kuulostella jalkoja ja jaksamistani, edetä näiden speksien rajoissa. Keskiviikkona pidin täydellisen levon liikunnasta ja annoin itselleni ja jaloilleni vapaapäivän.

Torstaina kokeilin taas juoksua reilulla tunnin lenkillä (1:08:44, 9.50 km, avg 139 bpm), tulinko viisaammaksi? En varsinaisesti, mutta mukavaahan se oli. Jaloissa tuntuu, mutta niinhän se aina… Muuten, vaikka pyörätiet on asfaltilla, niin metsässä lunta vielä riittää täällä Kainuussa!

Perjantaina oli vuorossa viikon pitkis – lähdin kevyesti hölkyttelemään, mutta jo muutaman kilometrin jälkeen tuli tunne etten jaksa kovin pitkään vetää yhtäjaksoista juoksua. Mieleen tuli jonkun toisen juoksijan päivitys juoksu-kävelymetodista, itsekin olen siitä kirjoittanut kertoessani vinkkejä juoksun aloittamiseen. Kävelyjuoksumetodi toimii hyvin myös treeneissä, joka toimi minulla nyt  intervallityyppisenä harjoituksena. Toteutin kävelyjuoksusyklit suhteessa; 3 minuuttia kävelyä ja 3 minuuttia juoksua ja olin yllättynyt, miten hyvän keskivauhdin sain tällä tekniikalla (6:49 min/km), vaikka kävelyä oli huomattavan paljon. Se toki kertoo myös siitä, että pystyin juoksujaksoissa vetämään aika kovaakin vauhtia (maksimivauhti hetkellisesti 3:57 min/km). Jaksoin tällä tekniikalla juosta huomattavasti pidempään, kuin mitä olisin muuten jaksanut, myös keskisyke pysyi kohtuullisen alhaisena (1:45:41, 15.5 km, avg 137 bpm).

Lauantaina kävimme perheellä uimassa yhden lisälapsen kanssa, joten minä ”uhrauduin ja juoksin (20:23, 3.02 km, avg 138 bpm) uimahallille ja kävelin (37:41, 2.93 km, avg 111bpm) takaisin kotiin. Pääsin testaamaan ensimmäisen kerran Polar Vantege V:n matkamittausta uidessa. Uin 25 metrin altaasssa ja kello tikutti metrin tarkasti altaanvälit (13:55, 500 m, avg 113 bpm). Olen varsinainen räpiköijä vedessä. Etenen ja pysyn pinnalla, mutta  minulla ei ole mitään hajua mistään uintitekniikasta. Uintini muistuttaa jossakin määrin rintauintia, mutta on sellaista mummouintia (YouTuben rintauintivideosta viisastuneena 😆).

Illalla hieroin HighBallerilla penikoita niin, että otin laitteen käteeni ja vetelin palloja sääriä pitkin ”kalvoja availlen”… Himppusen verran tuskallista, mutta ilmeisen tehokasta. Laitoin vielä kompressiosäärystimet yöksi jalkaan ja Sunnuntai-aamuna minulla oli kuin uudet jalat 👌.

Sunnuntaina tutustuin aamusella YouTuben rintauintiopetukseen – löysin monta hyvää opetusvideota ja niistä innostuneena kävin lenkin yhteydessä ostamassa itselleni uimalasit ja uimalakin. Olen jo pidemmän aikaa haaveillut, että osallistuisin uintitekniikkakurssille, mutta yritän nyt napata noista videoista muutaman vinkin ja Vantage V:n huipusta untimatka- ja sykemittauksesta innostuneena taidan kokeilla jo ensi viikolla uintia uudestaan. Ainakin se olisi hyvä treenimuoto kipuileville jaloille. Kävin tosiaan tänään kympin lenkillä, ensin juoksin suorittamaan kansalaisvelvollisuutensa ja kävin äänestämässä, jonka jälkeen juoksin mutkan kautta ostoksille (1:08:56, 10.0 km, avg 134 bpm). Iltasella pyöräilin vielä hieman ihanassa auringonpaisteessa.

Kokonaisuudessaan tämän viikon liikuntatunnit, mukaan lukien kävelyt, pyöräilyt ja ulkoliikunta kevättä tehden, ovat 9 tuntia ja 23 minuuttia. Kilometrejä kertyi 67.9, joista juoksutreenin osuus oli 53.8 kilometriä. Ei siis loppujen lopuksi niin kevyt viikko ollenkaan, mitä alkuviikosta ajattelin. Mukavasti jalat ovat loppuviikkoa kohden vetreytyneet, joten eiköhän tästä hyvä tule 🙂. Rullailua ja venyttelyä taas enemmän ohjelmaan, siitä jalat tykkää!

Aurinkoista hiljaista viikkoa! Ensi viikolla sitten kohti Lappia ja ehkä jopa hiitolatuja ❤️

– Maijaliisa

* Juoksuopiston 16 viikon polkujuoksuohjelma saatu blogin kautta.

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Bloglovin’ -sivustoilla.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – Facebook // Instagram // Twitter // YouTube

hyvinvointi terveys hyva-olo liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *