Polkujuoksua Teneriffalla – Puerto Santiagosta rengasreitille Guama – Tamaimo

On ihanaa muistella syyslomaviikon polkulenkkejä täällä sohvannurkassa. Tuuli vihmoo ja myrskyää osassa Suomea, syksy on pienimmillään, mutta miele vaeltelee vielä Teneriffan vuorenrinteillä, hyvä niin. Ajattelin, että tuosta yhdestä hieman pidemmästä lenkistä voisi kirjoittaa oman postauksensa, tässä siis muutama ajatus Teneriffan poluilta.

Vielä tähänkin vuodenaikaan lenkille kannattaa lähteä aamulla, ennen auringon nousua. Aurinko nousee Teneriffan länsirannikolla hieman kahdeksan jälkeen, lenkille lähtiessä puoli kahdeksan maissa, lämpötila oli jo noin  kaksikymmentäkaksi astetta.

Alkumatka Puerto Santiagosta/Los Gigantesista kulkee tietä pitkin näköalatasenteen ohi kohti Santiago del Teideä. Tien varrelta reitti erkaantuu kapealle asfalttitielle, joka muuttuu hiekkatieksi ja poluksi banaaniviljelmien lomassa. Reittimerkintöjä ei juurikaan tieosuudella ole, mutta tie jatkuu mutkitellen suoraan kohti hiekkatien päätä. Kun asfalttitie päättyy, asutusalueen kivimuuriin on merkitty reittimerkinnät ja hiekkatie kääntyy kivimuurin viertä kohti vuoristoa.

Kun reitti nousee selvästi vuoristoon, polkuja vaikuttaa lähteävän useampaan suuntaan. Ruksina olevat reittimerkit kertovat siitä, ettei kyseinen reitti jatku siihen suuntaan… tosin sen huomaa aika nopeasti väärälle polulle lähtiessään, joko polku loppuu tai muuttuu niin haastavaksi, että paluu alkaa tuntua miellyttävämmältä vaihtoehdolta… ainakaan minun polkujuoksutaidoilla noille epämääräisille poluille ei ollut mitään asiaa. Mies tosin kävi tutkailemassa hieman hurjempiakin polkuja… Edellisellä lenkillä eksyin reitiltä muutaman metrin väärään suuntaan ja sain irtokivestä heti nilkkaani nirhauman.

Reitti Santiago del Teidelle on varsin helppokulkuista ja kohtuullisen levää polkua ainakin alkupäästään. Kun reitti kääntyy Guama-vuorelle ja Tamaimon rengasreitille, polulla on selkeä viittamerkintä. Polku lähtee heti vahvasti nousemaan kohti Guamaa, reitti mutkittelee kohoten reitin korkeimmalle kohdelle Guamavuoren (838 metriä Polar Vantagen mukaan) huipulle. Matkan varrella pysähdyin useampaan otteeseen ihailemaan vuorten takaa nousevaa aurinkoa, upeita maisemia kohti laaksoa, josta olin lähtenyt makaan ja huikeita vuorimaisemia.

Heti kun reitti kääntyi vuoren huipulta alas laaksoon, avautui näkymä Tamaimon kylään. Kylä näytti olevan todella kaukana, vaikka matkaa kylään on vain muutama kilometri. Se, että kylän näkee korkealta vuorelta vaikuttaa näköhavaintoon, korkeuserojen ja etäisyyden hahmottaminen tuntuu todella vaikealta. Vuoren huipulta avautui siis käsittämättömän upeat maisemat joka suuntaan, toiseen suuntaan asutukseen päin ja toiseen suuntaan koskemattomaan luontoon.

Polku alamäkeen olikin yllättävän jyrkkä. Joissakin kohdin jouduin istumaan alas, jotta pääsin seuraavalle askelmalle. Samalla polku kiemurteli rinteessä alaspäin, niin ettei voinut olla aivan varma, mihin polku oikein jatkuisi, kun seuraavaa mutkaa ei näkynyt. Kävin lyhyellä sivupolulla, jonka huipulla oli Cruz de los Misioneros – lähetyssaarnaajien risti, joka näkyy pienenä valkoisena ristinä vuorenrinteessä Tamaimon kylään.

Koko matkalla tähän mennessä en ollut tavannut ketään muuta ihmistä, laskeutuessa Tamaoimoon näin ensimmäiset ihmiset reitillä. He olivat lähdössä vaeltamaan ilmeisesti Santiago del Teiden suuntaan. Ainakin omaa rauhaa ja hiljaisuutta sai tällä reitillä nauttia. Reittien risteyksessä Puerto Santiagoon olisi ollut polkuja pitkin hieman reilu 4 kilometriä alamäkeen, mutta tarvitsin juotavaa (en tokikaan ollut ottanut juomavyötä mukaan…), joten juoksin kylään juomaostoksille ja jatkoin matkaa tietä pitkin takaisin Puerto Santiagoon. Unohdin laittaa kellon takaisin päälle kauppareissun jälkeen, joten tallennetusta lenkistä tuli hieman todellisuutta lyhyempi, ei hätää, selviän ehkä siitä 😜.

Olin yllättynyt siitä, miten hienoja ja hyvin merkittyjä polkuja voi löytää lähetä kylää. Tällä kokemuksella kuvittelen, että muuallakin Teneriffan saarella on useita hienoja polkujuoksu/vaellusreittejä. Polar Flown kartalta löytyy valtava määrä polkureittejä ympäri Teneriffaa. Teneriffa on tosin tunnettakin vaellusreiteistään, joten en voi muuta kuin todeta muiden mukana, Teneriffa on loistava polkujuoksusaari!

Ihanaa viikonloppua toivotellen,

– Maijaliisa

Saat kätevästi tiedon uudesta postauksesta seuraamalla blogini Facebook-sivua ja ottamalla blogini seurantaan Blogit.fi tai Follow my blog with Bloglovin.

Jos haluat seurata blogini sometilejä, löydät ne täältä – Facebook // Instagram // Twitter // 

Kommentit (2)
  1. Teneriffa 😍 Olen samoissa maisemissa lenkkeillyt kun asuin saarella. Tulipas ikävä takaisin tuonne 😓

    1. En yhtään ihmettele, että on ikävä noille poluille ❤️.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *