Kun läheinen sairastuu syöpään, minä ostan tupakkaa.. ja muut irvokkaat elämänvalinnat

Samana päivänä kuin sain tietää läheiseni sairastuneen syöpään, kävin ostamassa tupakkaa. Se oli ensimmäinen asia, jonka tein järkytykseeni.

Olen polttanut nuorempana tupakkaa päivittäin, mutta viimeisten 10 vuoden aikana on ollut pitkiä jaksoja, jolloin en ole polttanut ollenkaan, mutta myös jaksoja, jolloin olen ollut satunnaistupakoitsija. Satunnaistupakointikin on ollut melko vähäistä, muutama tupakka juhlissa tai yksi illalla silloin tällöin. Olen kuitenkin ilmeisen hyvin iskostanut itseeni, että tupakka on pelastukseni kriiseissä ja rauhoittajani stressitilanteissa.

Vaikka tupakointi saattaa hetkellisesti antaa mielihyväntunteen nikotiinin mennessä vauhdilla verenkiertoon, todellisuudessahan tupakka ei tutkitusti vähennä stressiä. Se nostaa verenpainetta ja saa ihmisen entistä hermostuneemmaksi. Pahinta kaikessa on kuitenkin se, että se nostaa monien sairauksien riskiä. Se nostaa erityisesti verenkiertoelimistön sairauksien ja syöpien riskiä.

Jos minun arvoni on terveys, miksi tuhoan terveyttäni? Varsinkin kun mahdollisuus terveyden menettämisestä on tuotu suoraan eteeni.

Tupakka on ovela. Se pitää ihmistä helposti koukussa, vaikka olisikin lopettanut tupakoinnin. Haluan kuitenkin elää terveenä enkä halua tuhota elimistöani tupakalla tai muilla keinoilla. Terveys tuntuu jäävän tupakalle kakkoseksi. ”Eihän se haittaa, jos joskus polttaa”. Mutta kyllä satunnainenkin tupakointi tuhojaan tekee, ja määrät nousevat helposti.

Koin eilen yhden toisen havahduttavan kokemuksen omien arvojen mukaisesta elämisestä. Kävin hivenaine- ja vitamiinimittauksessa. Kokemus oli hyvä. Sain tiedokseni, että alhaisella tasolla ovat b-vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet (erityisesti kalsium, magnesium, kalium, mangaani ja kromi), omega-3-rasvahapot sekä ruoansulatusentsyymit. Yllätys? Ei.

Minulla on ongelmia hermoston, mielialan ja nivelien sekä ruoansulatukseni kanssa. Puutokset ovat täysin linjassa oman hyvinvointikokemukseni kanssa. Kivennäis- ja hivenaineet huolehtivat hermostosta, B-vitamiini vaikuttaa stressin sietoon ja aivojen toimintaan ja omega-3 on aivojen tärkeä rasva, joka vaikuttaa myös hermostoon ja niveliin. Ruoansulatusentsyymit pilkkovat ruoan.

Päätin siis tehdä jotakin tälle asialle ja ostin noin 100 eurolla kivennäis- ja hivenaineita, omega-3sta, ruoansulatusentsyymejä sekä vitamiineja. Ja sehän kirpaisi!

Miksi tuntuu pahalta laittaa 100 euroa useita kuukausia kestäviin tuotteisiin oman terveyden parantamiseksi, mutta tupakkaa ostaa 7,90 euron hintaan kriisitilanteessa? Tai istuu terassilla juoden iloisesti kahdeksan euron tuoppeja? Siinähän ei ole mitään järkeä, jos arvona on terveys.

Pidän itseäni kuitenkin melko terveellisenä. Syön terveellisesti ja urheilen säännöllisesti. Toisinaan kuitenkin poltan ja juon alkoholia. Syön myös välillä sokeria. Läheisen sairastuminen on kuitenkin nostattanut mieleen se ristiriidan, joka koen tällä hetkellä halutun arvon ja todellisen tekemisen välillä. Haluaisin poistaa yhtälöstä tupakan ja turhan sokerin sekä vähentää alkoholinkäyttöä. En kuitenkaan halua tai aio ryhtyä totaalikieltäytyjäksi, koska en halua olla liian tiukka. Tupakan suhteen on vaan helpompi olla kokonaan ilman.

Todellisuudessa arvoni ovat olleet jossakin määrin muualla kuin terveydessä sen suhteen, mihin rahani laitan. Olen toki ostanut kuntosalikortin ja terveellistä ruokaa, mutta olen laittanut rahani mieluummin paheisiin kuin lisäravinteisiin. Miksi? Ehkä lisäravinteet  ovat tuntuneet hifistelyltä?Mutta rahojen laittaminen terveyteen ei saisi tuntua pahalta ja väärältä koskaan.

Arvoni eivät enää täysin täsmää käytökseni kanssa, joten on tehtävä muutos.

Aion priorisoida jatkossa rahani paremmin. Toivon, että hiven- ja kivennäisaine- sekä vitamiinien lisääminen tuo minulle lisää terveyttä ja hyvinvointia. Aion jatkossa myös tutkailla suhdettani arvoon terveys. Yritän saavuttaa tilan, jossa arvoni terveyden suhteen kohtaa käytökseni.

Onko teillä samanlaisia kokemuksia?

Kuvat: @laura_ilojaolo

 

Kirjoittaja on Saida Suonio, kasvatustieteiden maisteri (11/2015). Hän kirjoittaa omiin kokemuksiinsa ja erilaisiin lähteisiin viitaten. Saidan käyttämät menetelmät ja harjoitteet eivät välttämättä sovellu kaikille sellaisenaan. Huomioi aina yksilöllinen kokonaistilanne ja käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.

Seuraa Saidaa Instagramissa: @saida_paastairti ja blogia Facebookissa: sivulla Päästä irti @paastairtiblogi (Edit. 10.8.2020).

Kommentit (1)
  1. Toivottavasti saisit tupakoinnin lopetettua. Siitä tulee niin pahanhajuiseksikin, lähellä olevat ei-tupakoivat kärsivät.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *