Sisäinen puhe ohjaa elämääsi. Miten sinä puhut itsellesi?

<3

”Jos haluat muiden olevan onnellisia, harjoita myötätuntoa. Jos haluat itse olla onnellinen, harjoita myötätuntoa.” – Dalai Lama

Kun elää rakkaudellisesti, tuntee myötätuntoa. Myötätuntoa myös ihmisiä kohtaan, joita ei ymmärrä tai joista ei edes pidä. Myötätuntoa voi kokea myös ihmisiä kohtaan, joiden tekoja ei hyväksy. Uskon täysin, mitä Dalai Lama sanoo:  myötätuntoinen elämänasenne  johtaa onnellisuuteen. Myötätuntoinen elämänasenne on rakkaudellinen elämänasenne.

Monesti unohdamme asian itseämme kohtaan. Itsemyötätunto on kaiken rakkaudellisuuden lähtökohta. Siinä on ajatusta, että jos haluat muuttaa maailmaa, muuta itseäsi.

En ole ollut kovinkaan itsemyötätuntoinen. Olen ollut kovasti itseäni syyllistävä ja jopa perfektionistinen oman toiminnan suhteen. Siinä ei ole mokaamisia ja virheitä hyväksytty. Myös keho on usein tällaisessa puheessa keskiössä. Niin se on ollut minullakin. Olen puhunut omassa päässäni vihapuhetta itseäni ja kehoani kohtaan.

On helpompi olla myös muita kohtaan vaativa ja syyllistävä, jos on sitä itselleenkin.

Mielenterveyttä etsiessäni itsemyötätunnosta on tullut kulmakivi. Tajusin, että se on avain. Itsemyötätunto ei tarkoita, että hyväksyisi kaiken itseltään ja luopuisi tavoitteista. Itsemyötätunto sen sijaan tarkoittaa itsen rakastamista syvästi. Sitä, että hyväksyy sen, että on inhimillinen. Ei ole täydellinen eikä sellaiseksi tarvitse tullakaan.

Itsemyötätunto on parhaimmillaan sitä, että antaa itselleen anteeksi. Puhuu itselleen kunnioittavasti. Hyväksyy itsensä sellaisena kun on. Arvostaa yksilöllisiä piirteitään.

Olen tajunnut myös sen, että täydellisyys ei ole kiinnostavaa. Täydellisyys on tylsää. Kuka haluaa olla täydellinen? Miksi edes etsisin sellaista, kun en edes halua sitä.

Itsemyötätunto mahdollistaa myös rakentavan kritiikin itseä kohtaan. Tämä on itselleni täysin uusi piirre. Kun katselin Et ole yksin – kanava OCD:sta -haastatteluani (täällä), havaitsin ensimmäistä kertaa, että pystyn antamaan itselleni rakkaudellista kritiikkiä. Ihmettelin, että pystyin rauhallisen hyväksyvästi toteamaan, että tuohan meni hyvin, mutta tuossa olisi vielä tekemistä. Itsemyötätuntoni oli tullut mahdollistamaan sen.

Sen sijaan, että itsemyötätunto tyssäisi inhimillisen kasvun, se itseasiassa mahdollistaa sen. Oletko miettinyt, miksi toiset ihmiset menestyvät ja toiset eivät? Mitä ikinä tekevätkään. Olen miettinyt tätä viime aikoina ja huomannut, että heitä yhdistää yksi piirre. He eivät luovuta. He yrittävät  ja nousevat aina uudelleen. He uskovat itseensä. He tekevät virheitä, mutta nousevat aina uudelleen.

Esimerkiksi Samu Haber kertoi Vain Elämää:ssä saaneensa pakit useilta levy-yhtiöiltä. Luovuttiko hän? Ei. Jos Samu olisi ottanut itseensä ensimmäisestä pakista ja ajatellut olevansa täysi nolla, olisiko hän nyt menestynyt artisti? Ei todellakaan olisi.

Kuinka rakentaa itsemyötätuntoa omaan elämään?

Moni varmasti haluaisi olla itsemyötätuntoinen, mutta ei kuitenkaan ole. Itsemyötätuntoa voi kuitenkin kehittää. Itse olen vuodessa onnistunut kehittämään sitä ihan merkittävästi.

Hyvä harjoitus on se, että kun puhuu itselleen rumasti, niin tekee mielikuvaharjoituksen ja asettaakin parhaan ystävänsä itsensä tilalle. Eikö tunnukin pahalta? Ei ikinä ajattelisi niin rumasti omasta ystävästään. Siinä usein herääkin tunne, että miksi puhun näin itselleni?

Tiedostaminen on muutoksen ensimmäinen askel. Tiedostaa, mitä puhuu omassa päässään itselleen. Kun huomaa, että puhuu rumasti, niin pysähtyy hetkeksi. Kun on oppinut tiedostamaan puheensa, voi alkaa muuttaa sitä. Sanookin päässään olevalle lauseelle vastalauseen.

Aluksi se tuntuu todella epäaidolta. Itse koin, että ei tämä auta mitään, tämä on ihan feikkiä. Kunnes eräässä vertaistukiryhmässä tajusin yhtäkkiä, että olin alkanut uskomaan sitä ääntä, joka puolusti minua. Vihapuheelle oli noussut vastustaja, itsemyötätunto.

Nykyään kuuntelen mieluummin sitä ääntä.

Kuva: @laura_ilojaolo

 

Kirjoittaja on Saida Suonio, kasvatustieteiden maisteri (11/2015). Hän kirjoittaa omiin kokemuksiinsa ja erilaisiin lähteisiin viitaten. Saidan käyttämät menetelmät ja harjoitteet eivät välttämättä sovellu kaikille sellaisenaan. Huomioi aina yksilöllinen kokonaistilanne ja käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.

Seuraa Saidaa Instagramissa: @saida_paastairti ja blogia Facebookissa: sivulla Päästä irti @paastairtiblogi (Edit. 10.8.2020).

Kommentit (2)
  1. Ihana kirjoitus ❤️ Antoi arvokkaita eväitä juuri tähän päivään. Et uskokaan, miten hyvään saumaan kolahti! 🙏🏼 Kiitos!

    1. Hei, ihana kuulla ❤️ Kiitos palautteesta 🙏

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *