Taikauskoiset ajatukset ovat normaaleja, mutta liittyykö niihin pakko? Kerron, miksi taikauskoiset ajatukset ovat hyvä alusta epävarmuuden sietämisen harjoittamiseen.

Tiedättehän sen, kun joku ihminen astuu pihalaatoilla vaan keskelle ja välttelee ”viivoille” astumista. Kyseessä on taikauskoinen ajatus. Tällaiset ajatukset ovat ihan yleisiä, kuten myös muutkin ajatukset. Ajatuksista tulee pakkoajatuksia, kun on PAKKO toimia tuon ajatuksen mukaan. Teko, joka näihin liittyy on kompulsio (välttää sitä, mikä tuottaa ahdistusta). Tällaisia pakkoajatuksia saattaa ihan hyvin olla myös ihmisillä, jotka eivät sairasta pakko-oireista häiriötä *.

Olen jo pitkään miettinyt postauksen tekemistä taikauskoisista pakkoajatuksista ja satuin jokin aika sitten keskustelemaankin tästä aiheesta. Ajattelin, että nyt on hyvä aika kirjoittaa tämä teksti.

Minulla on ollut monenlaisia taikauskoisia pakkoajatuksia. Yhdessä vaiheessa pelkäsin, että jos menen sänkyyn väärällä jalalla, joku kuolee. Tähänhän on muuten suomenkielessä oikein hauska kielikuvakin ”nousta sängystä väärällä jalalla”. Kyseisessä kielikuvassakin näkyy taikausko. Minulla on ollut myös kyseinen pihalaatta-tilanne. Olen taputellut pöytien pintoja tietyllä lailla tai tietyn verran, ettei kukaan kuole. Näistä saisi kirjan kirjoitettua, esimerkkejä on paljon.

Kun aloin pakko-oireisena muuttamaan vähitellen reagointiani pakkoajatuksiin (tai ajatuksiin yleensä), niin koin taikauskoiset ajatukset erittäin hyvänä materiaalina. Niillä oli helpompi harjoitella  epävarmuuden sietämistä kuin muilla, koska ne eivät liity mitenkään todellisuuteen. Tässä kohtaa on pakko tarttua asian suhteesta henkisyyteen ja intuitioon. Olen henkinen ihminen, uskon myös intuitioon ja jonkinlaiseen johdatukseen. En kuitenkaan usko, että näillä taikauskoisilla pakkoajatuksilla on mitään tekemistä johdatuksen tai intuition kanssa. Kyseessä on ennemminkin reaktio elämän epävarmuutta kohtaan.

Olen siis kokenut nämä hyvänä materiaalina harjoitella reaktion muuttamista, koska ne eivät liity todellisuuteen samalla tavoin kuin monet muut pakkoajatukset. Jos esimerkiksi pelkää ajavansa jonkun ihmisen päälle, niin ei voi mennä ajelemaan kenenkään päältä altistuksena. Tai vaarantaa liikennettä peruuttelemalla keskellä tietä tai muuta. Taikauskoisten pakkoajatusten kanssa tätä ongelmaa ei useimmiten ole. Voi yleensä aivan hyvin mennä pelkoa päin täysillä, astua ihan niin monen viivan päälle kuin tykkää. Nämä ajatukset ovat usein myös kahtiajakautuneita. Jos teet näin, joku kuolee, mutta jos teet noin, ei kuole. Joko tai.

Aloin näiden kanssa siis ihan systemaattisesti menemään ”päin pläsiä”. Menin sänkyyn aina väärällä jalalla ja astuin kaikkien viivojen päälle. Aluksihan se tuotti ahdistusta tietysti. Mutta mitä enemmän tein ”väärin”, sen paremmalta alkoi tuntua. Aloin suorastaan nauttia siitä, että sain näyttää voimani OCD:lle. ”Et pysty minua käskemään, teen mitä haluan.”

Taikauskoisiin pakkoajatuksiin tarttuessani ja tekemällä toisin, sain valtavan arvokasta kokemusta siitä, miten pakkoajatukset ja niiden tuottama ahdistus toimivat. Niiden kanssa pystyi toimimaan niin vapaasti. Sainkin prosessissani ensimmäisenä voimaantumisen kokemuksia eniten juuri näistä ajatuksista. Se kokemus auttoi minua myöhemmin menemään läpi monista muista pakkoajatuksista, jotka koin paljon vaikeammiksi.

Eräs mahtava juttu liittyen näihin on myös se, että taikauskoisilla pakkoajatuksilla leikkimisen voi viedä entistä pidemmälle. Jos menee mokaamaan ja tekemään kompulsioita (niin kuin tulee tekemään tuhat kertaa tässä prosessissa), niin taikauskoisten ajatusten kanssa sen voi yleensä hyvin perua! Jos menee sänkyyn kompulsoimalla, niin tekee sen uudelleen väärällä tavalla. Korjaat kompulsiosi. Ihan mahtavaa!!

Ps. Valitsin tämän kuvan tähän, koska tuo on päivältä, jolloin olin ensimmäistä kertaa koko päivän ajatuskompulsoimatta. Se miksi osasin niin tehdä tuona päivänä, johtui muun muassa niistä harjoituksista, mitä olin tehnyt taikauskoisten ajatusten kanssa.

Eikö ole muuten mahtavaa, miten mun tissien eriparisuus näkyy tässä kuvassa ja ei edes hävetä! 🙂

Tsempit teille tyypit, ootte upeita <3

Rakkaudella, Saida

Kuva: @laura_Ilojaolo

*Terveyskirjasto.fi: ”Pakko-oireiselle häiriölle (”pakkoneuroosi”) ovat ominaisia pakkoajatukset (obsessiot) tai pakkotoiminnot (kompulsiot). Pakkoajatukset ovat toistuvia mieleen tunkeutuvia epämiellyttäviä tai ahdistavia ajatuksia tai mielikuvia, jotka eivät ole luonteeltaan vain liiallista arkielämän asioista huolehtimista.”

 

Kirjoittaja on Saida Suonio, kasvatustieteiden maisteri (11/2015). Hän kirjoittaa omiin kokemuksiinsa ja erilaisiin lähteisiin viitaten. Saidan käyttämät menetelmät ja harjoitteet eivät välttämättä sovellu kaikille sellaisenaan. Huomioi aina yksilöllinen kokonaistilanne ja käänny tarvittaessa ammattilaisten puoleen.

Seuraa Saidaa Instagramissa: @saida_paastairti ja blogia Facebookissa: sivulla Päästä irti @paastairtiblogi (Edit. 10.8.2020).

hyvinvointi mieli hyva-olo terveys
Kommentit (1)
  1. Kiitos saida tekstistä. Itsellä on juuri tuota taikauskoon perustuvaa ocd:tä. Kaikki vetovoiman laki ja maaginen ajattelu on ollut todella pelottavaa.olen ollut hyvin henkinen ihminen aina,ja altistus harjoituksia on tullut tehtyä..mutta ehkä elämä joskus on normaali ja ei tarvitsisi pelätä😅

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *