Gluteenittomat dallaspullat loman kunniaksi

Minulla on käynyt (ehkä vähän kyseenalainen) tuuri, ja yksi lähimmistä työkavereistani on myös keliaakikko. Niinpä meidän on työtilaisuuksissa ollut helppo luovia gluteenittomia tarjottavia etsiessä ja toinen päivittää toiselle tarjoilujen tilanteen. 😉 Työporukkamme on muutenkin oppinut ottamaan meidän hienosti huomioon, ja esimerkiksi alkukesän nyyttäripiknikillämme lähes kaikki oli gluteenitonta. Juttua on luonnollisesti tullut myös siitä mitä kotona kokkaamme, ja yksi hänen bravuureistaan on kiinnostanut minua jo pitkään: gluteenittomat dallaspullat.

gluteenittomat dallaspullat

Meillä ei ole koskaan tehty dallaspullia kotona, ja ne ovat minulle lähinnä muisto jostain kahvilaretkistä äidin kanssa. Muutenkin gluteeniton pullataikina on ollut yksi niistä, joita en ole oikein ottanut kunnolla haltuun, vaan ostan useimmiten Pirkan gluteenitonta pullataikinaa. Onneksi kaverinin lupasi demonstroida minulle miten hän tekee gluteenittomat dallaspullat ja pullataikinan. Hän kertoi salaisuudekseen sen että on tuplannut täytteen määrän alkuperäisestä reseptistään, ja kyllähän sitä täytettä kuuluukin olla reilusti! Tämän reseptin määrällä pullista tuli maukkaita ja täytettä oli juuri sopivasti.

gluteenittomat dallaspullat

Gluteenittomat dallaspullat

Pullataikina:

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ¾ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 100 g voita
  • 8-9 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper Fin Mix tai Sunnuntain gluteeniton jauhoseos)

Täyte:

  • 100 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1 tlk (250 g) maitorahkaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 ps vaniljakastikejauhetta (esim. Pirkka)
  • 2 dl mantelirouhetta

Lisäksi:

  • 1 kananmuna pullien voiteluun
  • Silikoni- tai paperivuokia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, suola, sokeri ja mausteet maitoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Aloita jauhojen lisääminen ja sekoita välillä. Kun taikina alkaa olla liian paksua puuhaarukalla sekoitettavaksi, vaihda alustamaan taikinaa käden/nyrkin avulla ja lisää jauhoja kunnes koostumus on pullataikinamainen ja siinä on sitkoa. Voit käyttää myös sähkövatkainta, mutta itse olen tottunut perinteisiin keinoihin. ;) Anna taikinan kohota puoli tuntia tai tunti liinan alla vedottomassa paikassa.

Vinkki: Pullat kannattaa muotoilla ja täyttää kahdessa erässä jottei täyte käy liian jähmeäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ensimmäinen puolikas jauhojen avulla ohueksi levyksi. Valmista puolikas annos täytettä. Sulata voi ja sekoita sen joukkoon rahka, sokerit, kananmuna, vaniljakastikejauhe ja mantelirouhe (kaikkea puolet reseptin täytemäärästä). Vatkaa voimakkaasti tasaiseksi massaksi ja levitä täyte taikinalevylle. Kääri taikina rullalle ja leikkaa kiekoiksi lastan tai veitsen avulla. Nostele pullat silikoni- tai paperisiin muffinssivuokiin. Toista sama toiselle puolikkaalle taikinaa ja valmista loput täytteestä. Riko kananmunan rakenne kupissa haarukalla ja sivele sitä sudilla pullien päälle. Paista pullia uunissa 225 C asteessa noin 10 minuuttia – kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Anna pullien jäähtyä hieman ennen tarjoamista. Gluteenittomat dallaspullat ovat parhaita tuoreena, mutta niitä voi myös pakastaa.

gluteenittomat dallaspullatgluteenittomat dallaspullatgluteenittomat dallaspullatgluteenittomat dallaspullatgluteenittomat dallaspullat

Kiitokset ystävälleni tästä reseptistä! Seuraavaksi hän varmaan opettaa minulle oikeana itä-suomalaisena miten karjalanpiirakoita tehdään. ;)

Lisää gluteenittomia reseptejä löytyy leivät ja leivonnaiset-reseptihakemistosta.

Katso myös gluteeniton Maisemakahvilan raparperipiirakka ja kahdeksan muuta raparperiherkkua.

Kokeile myös mantelista suklaabrownieta.

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

Hyvinvointi Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.