Airbnb-majoittaminen – minun kokemukseni

Airbnb-matkustuspalvelusta puhutaan koko ajan vain enemmän ja enemmän.  Se mahdollistaa tavallisten ihmisten välisen asunnon välityksen ja vuokrauksen esimerkiksi lomareissuja varten joskin nykyään siellä on ihan ammattimaisia toimijoitakin. Itse olen käyttänyt viime vuosina Airbnb:tä paljon matkustaessani. Minusta on ihanaa saada kodinomainen ympäristö ja ennen kaikkea oma keittiö pienen hotellihuoneen sijaan. Kirjoitin Airbnb-majoituskokemuksistani Suomessa ja ulkomailla täällä. Viimeisin aluevaltaukseni on ollut Airbnb-majoittaminen. Airbnb-majoittaminen tuli itselleni ajankohtaiseksi putkiremontin ollessa asuintalossani loppusuoralla. Oma asuntoni oli kylpyhuoneen osalta valmis, mutta rapun muita asuntoja rempattiin ja/tai rappukäytävää rempattiin. Koirani ei suhtaudu kovinkaan lämpimästi rappukäytävästä kuuluvaan meteliin eikä se houkuttanut itseänikään, joten asuin itse oman asuntoni valmistumisenkin jälkeen remonttievakossa poikaystävän luona. Asunnossani ei kuitenkaan ollut mitään vikaa. Se oli täysin siisti ja valmis, vain rappukäytävässä oli karu remonttitodellisuus. Rakennustöitäkin tehtiin vain arkisin, joten päätin ruveta vuokraamaan asuntoani viikonlopuiksi Airbnb:n kautta.

Hempeän värinen orkidea piristää asuntoa

Miten aloittaa Airbnb-majoittaminen

Otin asunnosta kuvat ja loin siitä kohdesivun Airbnb-sivuille. Tärkeimmät henkilökohtaiset tavarani olivat jo poikaystävän asunnossa, joten piilotin pari hassua arvoesinettä tai vein ne varastoon. Järjestin yhden lipaston niin että siellä oli vain puhtaita petivaatteita ja pyyhkeitä sekä tyhjiä laatikoita vieraiden tavaroille. Suurin haaste oli saada koirankarvat pois kaikkialta – voin kertoa että kulutin siihen muutaman liimaharjan. 😛 Minun tapauksessani asunnossa oli kaksi mahdollista haittatekijää: remontti ja koira. Airbnb:n sivuilla on kuitenkin mahdollista asettaa tietoja, joita vuokraajan on hyväksyttävä ennen kuin hän voi varata kohteen. Minä asetin hyväksyttäviksi tiedoiksi ”talossa asuu lemmikkejä” ja ”mahdollista meluhaittaa” ja kirjoitin kummallekin selitykset mikä tilanne. Kirjoitin muutenkin kuvauksen putkiremontin vaiheesta, jotta vieraat tietäisivät tarkkaan mitä saisivat. Sain tämän seurauksena asiakkailta ihan kiitostakin siitä kun olin informoinut niin hyvin, eikä remontista tullut mitään valituksia. Järjestin kaappeihin kahvia ja kahvimaitoa, annoin käyttöön öljyt, mausteet ms., ja vessaan hankin vessapaperit, shampoot, hoitoaineet, suihkusaippuat jne ja annoin vieraiden käyttää niitä. Moni oli niistä todella ilahtunut ja sain hyvää palautetta.

Airbnb:ssä pärjää myös suomenkielellä

Airbnb-sivustohan on käännetty täydellisesti suomenkielelle, joten kohdesivun luominen asunnosta tai muiden asuntojen vuokraaminen ei välttämättä vaadi englanninkielen taitoa – jos sitten asioi vain suomenkielisten asiakkaiden kanssa tai luottaa Google translateen. Itse asioin mieluusti vain kielillä joita osaan itse, mutta esimerkiksi Kuubassa hostien kanssa saattoi olla ihan turha haaveilla englanninkielisestä keskustelusta (ks. Casa particular- ja Airbnb-majoitus Kuubassa), mutta kaikki meni sielläkin hyvin. Itse tein kohteeni sivun englanninkieliseksi, sillä Airbnb on hyvin kansalainen, mutta loppupeleissä suurin osa vieraistani oli suomalaisia. Voit tietenkin halutessasi keskittyäkin vain suomalaisten majoittamiseen, mutta omasta mielestäni potentiaalisia öykkäreitä löytyy yhtälailla suomalaisista.

Vieraiden valitsemisessa kannattaa käyttää ihmistuntemusta

Airbnb:ssä voi valita saako asunnosta kiinnostunut varata sen suoraan ilman sinun erillistä hyväksyntääsi (pikavaraus) tai sitten voit asettaa varaukset tulemaan ensiksi sinun hyväksyttäväksesi. Minä halusin hyväksyä kaikki varaukset erikseen. Varauspyynnön lähettäessään vieras saa kertoa hieman keitä asuntoon on tulossa ja millä asioilla – jos näitä ei kerrottu, kyselin usein lisää tai jos homma kuulosti liian epämääräiseltä, hylkäsin varauksen. Kyseessä on kuitenkin oma asuntoni, joten halusin asuntoon vain kunnollisen oloisia tyyppejä. Loppupeleissä minulle tuli vieraaksi pari työn puolesta matkustavaa, pari ulkomaalaista pariskuntaa lomallaan ja vanhempia, jotka tulivat Turkuun lastensa urheiluharrastusten perässä.

 

Airbnb-majoittaminen ei takaa suuria voittoja

Airbnb-majoittaminen on ollut viime aikoilla hyvin tapetilla mediassa. Esimerkiksi Helsingin sanomat uutisoi pariskunnasta, joka oli tienannut Airbnb:llä niin hyvin että muut päivätyöt saivat jäädä. On totta, että Airbnb:llä voi päästä parempiin tienesteihin kuin yhdellä vuokralaisella. Jos katsotaan tilannetta täällä Turussa, voi pienen keskustakaksion vuokra olla esimerkiksi 700-800 € kuussa, mutta Airbnb:ssä siitä voi saada kunnosta riippuen 60-100 € per yö (joistain helmistä toki enemmänkin), eli kuukaudelta 1800-3000 € – mahtavaa! Riippuu kuitenkin hyvin paljon alueesta, vuodenajasta ja mahdollisista yleisötapahtumista mikä on asunnon menekki. Onko asunto varattu viikon jokaisena päivänä vai vain viikonloppuisin? Jos asunto on keskimäärin varattu vain kahtena yönä viikonloppuisin, jää summa 480-800 euroon, eli maksimissaan samaan kuin yhden vuokralaisen politiikalla. Lisäksi Airbnb:ssä tulee päälle vaiva, joka syntyy siivoamisesta ja asunnon pitämisestä kunnossa. Asuntoni ei ole koskaan ollut niin siisti kuin silloin, kun pidin sitä Airbnb:ssä. Lisäksi vaiva kasvaa huomattavasti jos asut asunnossa itse vuokralaisten välillä. Minulla henkilökohtaiset tavarani olivat Airbnb-majoittamisen aikana jo valmiiksi muualla enkä joutunut siirtelemään niitä edestakaisin. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon että Airbnb-tulo on verotettavaa tuloa, ja pääomatulo on se noin 30 %. Jos pidät vuokrahintaa maltillisena kuten minä pidin remontin takia, ei käteen jää todellakaan paljoa. Jos viikonlopun vuokrasta tulleesta tulosta lasketaan tuntipalkka verojen jälkeen, se ei ole paljon. Se oli kuitenkin minun tapauksessani parempi kuin pitää asuntoa tyhjillään. Jos asunto on tulonhankkimiskäytössä eli vuokralla, voi vastikkeita ja muita kuluja myöskin vähentää verotuksessa. Tämä on kuitenkin yksinkertaisempaa silloin kuin asunto on vain sijoituksäytössä – ei omana asuntona. Tiedän tästä varmastikin enemmän ensi vuonna kun olen joutunut täyttämään veroilmoituksen. 😛 Airbnb-sivuston oma palvelumaksu on 0-20 % riippuen vieraiden määrästä, mahdollisista siivousmaksusta ja lisävieraista tulevista maksuista. Moni Airbnb:ssä majoittuva ei muuten tajua kuinka paljon verot ja palvelumaksut syövät hinnasta.

Vinkki: Airbnb-majoittaminen on kannattava vaihtoehto yleisötapahtumien aikana. Hinnat voivat olla moninkertaiset esimerkiksi Turun Ruisrockin, Porijazzin tai Helsingissä järjestettävän Slushin aikana.

Minulla oli majoittujien suhteen vain hyviä kokemuksia

No menikö minulla sitten kaikki hyvin? Meni. Uskon että vieraiden valitseminen erikseen kannatti ja kaikki asunnossani majoittuneet olivat liikkeellä hyvissä aikeissa. Eniten vieraita tuli tosiaan ihan Suomesta ja usein urheilukisoihin osallistuvien lasten vanhempia näin loppukeväästä ja alkukesästä. Olin asettanut Airbnb:hen vakuussuman (asiakkaan luottokortille tehtävä katevaraus, josta voi halutessaan hyvittää vahinkoja), mutta en joutunut käyttämään sitä kertaakaan. Petivaatteet pysyivät siisteinä, astioita ei hajonnut ja mitään ei kadonnut (ainakaan mitään sellaista mitä olisin itse kaivannut).

Muutin juuri takaisin omaan asuntooni ja olen nyt sulkenut Airbnb-varauskalenterini. Jäljellä on enää Ruisrockin aikana täällä majoittuvia. Voisin kuitenkin vuokrata asuntoani Airbnb:n kautta jatkossakin, mikäli minulle tulee mitään pidempiä reissuja. Se oli kätevä työkalu tilapäiseen majoittamiseen. 🙂

Lue kokemukseni Airbnb:stä matkustajan näkökulmasta

Lue myös: Ensiasunto ASP-lainalla

 

hyvinvointi perhe ihmissuhteet
Kommentit (2)
  1. Sari Spåra
    1.7.2018, 10:53

    Kiva lukea välillä tällaisestakin, missä on vuokrattu oma asunto. Ja hauska kuulla, että kaikki sujui hyvin vuokralaisten kanssa. Se on (mielestäni) aika iso juttu antaa oma koti vieraiden asuttavaksi ja luottaa siihen, että kaikki menee mallikkaasti.

    1. Niinpä! Minusta itsestänikin oli vaikea löytää sellaisia tarinoita, joissa Airbnb:n kautta oltiin vuokrattu omaa asuntoa – useimmiten kerrottiin sijoitusasunnon vuokraamisesta Airbnb:ssä. Ehkäpä pitää tehdä uusi postaus sitten kun olen saanut homman verokiemurat kunnialla läpi. 😉
      Onhan se aina jännää päästä vieraita ihmisiä kotiinsa etenkin kun ei ole itse siellä. Miettisin asiaa varmaan vielä hartaammin jos minulla olisi viimeisen päälle laitetttu, design-huonekaluilla sisustettu asunto. Tällä hetkellä huonekaluni ovat kuitenkin opiskeluvuosien jäljiltä edelleen Ikeaa ja jonkun vanhaa, joten arvokkaiden tai korvaamattomien esineiden määrä oli pieni. Suurin osa tärkeimistä tavaroista oli jo valmiiksi remonttievakossa poikaystävällä ja loput tungin vaatehuoneeseen, josta oli tässä hommassa iso apu. Onneksi minulla oli kunnia majoittaa kivoja ja kunnollisia tyyppejä. Pitäisin kyllä jatkossakin tuon vaihtoehdon että saa valita itse keiden majoituspyynnöt hyväksyy. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *